Da, este posibil.
nu stiu exact daca intre 16-18 ani ai nevoie de acordul parintilor, dar de la 18 ani poti sa ti-l schimbi linistit. te duci la primarie la evidenta populatiei si intrebi acolo ce si cum, nu cunosc exact procedura.
pentru gabriellas: ce daca ti-au ales parintii numele? tu
nu ai auzit de oameni idioti care isi numesc copiii elvis, mortu, mercedesa, donjuan si asa mai departe?
Da. Intreaba un avocat, ce si cum, mai ales ca procedura de schimbare a numelui se face in instanta!
Da se poate schimba si numele si prenumele sau unul dintre ele dar in schimb platesti o suma de bani.Nu trebuie sa platesti avocati ca sa te ajute la politie iti va spune ce acte iti va trebui si suma de banii necesara
Nu stiu daca ii indicat sa iti schimb prenumele. Ai fost probabil botezat cu prenumele pe care il ai acum. In plus prenumele unei persoane este ales de parintii acelei persoane. In fine, poti intreba la evidenta populatiei daca este posibil acest lucru.
Da, poti, daca te cheama Superman, Monamur, Donhuan, cum zice Cristi...altfel chiar nu vad motivele pentru care v-ati schimba numele
Iti poti schimba si numele daca vrei
http://www.evidentapersoanelor.ro/index.php?pag=schimbarea_de_nume
Succes
Eu mi-am schimbat numele complet din gabriel costel toma in iann olsen, dar nu in romania ci peste hotare si m-a costat 70 de euro avocatul si tot.acum poate vi se pare ciudat de c l-am schimbat dar i nfine nu trebuie sa dau explicatie nimanui ci doar ca este pòsibil sa-l schimbi pe tot
Procedura de schimbare a numelui durează, în medie, trei luni, însă trebuie să ştii că nu-l poţi schimba decât în anumite situaţii. Dacă te trezeşti peste noapte că nu mai vrei să te cheme George, ci Robert, spre exemplu, nu-ţi vei putea schimba niciodată numele.
Dacă unii sunt complexaţi de numele lor, alţii nu l-ar schimba niciodată, chiar dacă se numesc Brânză, Ceapă sau Castană. Motivul pentru care nu renunţă la numele ciudate este acela că le-au fost date de la naştere.
Alţii, în schimb, doresc să-şi schimbe atât numele de familie, cât şi prenumele.
Potrivit informaţiilor furnizate de Rodica Crăciun, directorul Serviciului de stare civilă din cadrul Primăriei Constanţa, numele se pot schimba numai în anumite situaţii. „Cei care doresc schimbarea numelui trebuie să se adreseze primăriei de care aparţin. Trebuie să facă o cerere de schimbare a numelui, care mai apoi se publică în Monitorul Oficial, după care se face o copie şi se depune la dosar. Solicitantul trebuie să furnizeze copii legalizate după certificatele de stare civilă, unde este cazul - consimţământul soţului, dacă-şi schimbă numele de familie comun purtat în timpul căsătoriei, copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, certificat fiscal, cazier judiciar şi fiscal. Facem dosarul şi-l trimitem spre soluţionare către Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei", a completat Rodica Crăciun.
20 de nume şi 30 de prenume schimbate în Constanţa
Potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 14/2003, schimbarea numelui se face în următoarele situaţii considerate întemeiate: numele este format din expresii indecente, ridicole, persoana a folosit permanent, în exercitarea profesiei, numele pe care doreşte să îl obţină. Dacă ofiţerii de stare civilă au făcut menţiuni greşite în registrele de stare civilă sau au eliberat certificate de stare civilă cu nume eronate poţi solicita schimbarea numelui. La fel şi dacă numele de familie sau prenumele este format din mai multe cuvinte, dacă părinţii şi-au schimbat numele, iar copiii solicită un nume de familie comun cu al lor, dacă soţii au convenit, la căsătorie, să poarte numele de familie reunite şi ambii solicită schimbarea acestuia pe cale administrativă. Dacă prenumele purtat e specific sexului opus, este un motiv întemeiat să-l schimbi.
Dacă părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere unuia dintre ei, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită numele de familie al acestuia, dacă persoana a adoptat minori şi vrea ca ei să poarte alt prenume vă puteţi adresa serviciului de evidenţă a populaţiei.
Curious2 întreabă: