Preavizul este de obicei prevazut in contract (c. colectiv sau c. individual), iar termenul este de 21 de zile (lucratoare, cred).
Angajatorul poate solicita acel termen de preaviz, sau poate accepta demisia pe loc.
In cazul in care angajatorul solicita acel termen iar angajatorul nu se conformeaza (nu vine), cred ca dpdv legal ar trebui incheiat contractul prin comisia disciplinara, putand sa se aplice si o sanctiune in bani, cu conditia ca venitul sa ramana peste salariul minim.
Adica poti fi sanctionat cu 10% din salariu, daca aveai de exemplu 3000 de lei net. Daca aveai doar salariul minim, nu poti fi sanctionat in bani, legea nu le permite angajatorilor sa plateasca sub acel minim, la norma intreaga de ore.
Acum depinde si la ce firma ai nimerit, ca foarte multe societati din Romania au contabilitate fictiva, iar "angajarile" si pontajele se trec cu pixul in caiete dictando. In cazul unei astfel de societati, pleci practic cand vrei, problema este ca si ei te platesc pe ultima luna "cand vor", si mai ales "daca vor". Poti rezolva partial cu ITM, dar nu e nici o garantie, iar teoretic esti si tu sanctionat, daca ai lucrat la ei desi nu se indeplineau conditiile legale (nu aveai contract cu ei).
Da, este obligat sa il respecte.
Daca nu-l respecta contractul individual de munca ii poate fi desfacut disciplinar pentru absente nemotivate si il poate afecta in gasirea unui nou loc de munca, nici un angajator nu vrea salariati indisciplinati.
Preavizul e de 2 saptamani, legal. Dar va puteti intelege sa pleci mai repede.
Te rog frumos! Nu mai da raspunsuri la intrebari la care nu te pricepi! Codul Muncii Lege 53/2003 spune clar: minim 20 zile preavizul pentru toata lumea si minim 30 zile pentru cei cu dizabilitati.
Demisia este definită în Articolul 81 al Codului Muncii din 2024 ca fiind „decizia unilaterală a lucrătorului de a pune capăt contractului individual de muncă, prin intermediul unei notificări scrise adresate angajatorului, după scurgerea unui termen de preaviz"
https://redactia.ro/......viz-324855
Preavizul e min 20 de zile in caz de concediere. In caz de demisie, max 20 de zile. Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau cel prevazut in contractul colectiv de munca.
https://legislatiamuncii.manager.ro/......rilor.html
El si angajatorul pot conveni la un termen de preaviz de cateva zile, mai ales ca nu are vreo functie importanta.
Da! Scuze! N-am fost eu atent. Este vorba de demisie. Dar si acolo nu spune doua saptamani ci pana la 20/45 zile. Deci poate fi si o zi sau nimic la intelegerea ambelor parti.
ElenaD05 întreabă: