Nu exista comert intr-un singur sens. Ca sa fi piata de desfacere, trebuie ca cel ce iti vinde sa cumpere de la tine; noi putem cumpara de multe ori mai mult decat in 1989, pentru ca vindem mult mai mult; am ajuns sa producem ce se cumpara in occident, pentru ca nu avem taxe vamale cu Germania, Franta si UK, pentru ca am acceptat investitii straine si pentru ca statul nostru a stiut cum sa promoveze genul de industrie care poate vinde.
Romani mereu fac pe victima, parca sunt o muiere iar alti sunt niste gorile in calduri iar ea saraca primeste bataie de la toti apoi se plange eu spun sa numai va plangeti si sa munciti cu spor si sa votati cu minte
Aceste cuvinte nu mai sunt de actualitate.
Personalitățile istorice invocate de dta și-au avut rolul lor atunci, acum asemenea oameni nu și-ar găsi azi rostul. Ideea dtale conspiraționistă cu țara colonie e tendențioasă, fără bază reală.
Colonie am fost si vom fi in continuare.
De desteptat nu ne vom destepta vreodata.
Amin.
"nişte "neamuri străine" încearcă să ne transforme ţara în colonie?"
Cine? Rusii?
Intrebarea cheie, frate, cine exact? Pretexte religioase... ortodocsi ca noi erau rusii, si niste principate de opereta. Dar nu sunt rusii. Cred ca in mintea complet deturnata de conspirationism a lui Sincai, evreii vindeau sub un pretext religios; isi imagina ca religia lor le cere sa vanda produse industriale, iar ei se scuza cu asta. Nici un negustor nu a vandut vreodata pentru ca ii cere religia, altceva decat obiecte de cult, insa. Fagaduielile frumoase sunt probabil descrierea avantajelor produselor moderne, iar dezavantajul in mintea atavica a lui Sincai, ar fi ca dezvolti nevoia de acel produs. Cam asa gandeau ai nostri, saracii. Si oricum, multi dintre evrei vindeau ceva, dar putini din cei ce vindeau erau evrei; pe vremea aia era greu sa faci distinctia asta.
Aşa e, nu trebuie să acuzăm evreii pentru orice. Se încerca atunci să se câştige cât mai mulţi români la biserica aia unită (cu Roma) şi pentru asta li se făgăduiau unele drepturi.
Sigur că situaţia acum e alta. Atunci au fost unele condiţii istorice, acum sunt altele. Îmi pare rău că unii useri (tu nu) m-au înţeles greşit. Eu am făcut doar o paralelă. Ceva în genul în care spunem că "Scrisoarea pierdută" se potriveşte şi astăzi. Normal că în alte condiţii.
Părerea mea este că şi acum e nevoie de un "deşteaptă-te române!" ca şi atunci.
Da, Imperiul Habsburgic, exact. Am comis un anacronism. Nu pot totusi sa spun ca se infiinteaza, e o reorganizare a unor posesiuni, ce e drept favorabila marilor proprietari maghiari; dar greseala ramane a mea, ca si plasarea antisemitismului politic cu 60 de ani prea devreme.
Sincai a fost de religie greco-catolica. Unit cu Roma. Chiar a studiat la Roma, dar nu acolo a invatat sa inventeze o limba daca careia i-a facut dictionar, cand nu avem decat foarte putine cuvinte cu adevarat dace, si sa faca cronica aia imaginara. Toti din Scoala Ardeleana au fost uniti, si toti minteau pe fata in lucrarile lor. Erau uniti pentru ca astfel puteau fi influentati de ideologia imperiala austriaca, care sustinea ca romanii se trag de la Roma, imparatul Habsburg detinand titlul de Imparat Roman. Iar drepturi ne-au dat, nu ne-au promis. Toti ardelenii astia au fost la scoala ca urmare a acestor drepturi; granicerii au primit si fonduri mari, prin care isi puteau trimite copii la liceu; strabunicul meu avea liceul, la sfarsitul secolului 19. Iar ai nostri au devenit cei mai buni infanteristi ai imperiului, ''catanele negre'' (e vorba de negrul portului popular).
"Cred ca in mintea complet deturnata de conspirationism a lui Sincai..."
Înţeleg că nu ai o impresie foarte bună despre Şincai. În treacăt fie spus, în Bucureşti există un Colegiu Naţional care îi poartă numele.
Dar să-l lăsăm pe Şincai. M-ar interesa părerea ta despre fruntaşii mişcărilor româneşti din Ardealul secolului xix, în general. Pentru cine ai cuvinte de laudă? Ce zici, de exemplu, despre patriotismul şi elocinţa unui Simion Bărnuţiu sau unui Timotei Cipariu? Despre discursul susţinut de Bărnuţiu la 3 mai 1848?
Bine, ai observat sper confuzia pe care am facut-o, faptul ca am atribuit afirmatia lui Sincai antisemitismului, plasand astfel antisemitismul cu vreo 60 de ani prea devreme. Asa ca deturnat e cel care a gresit, adica eu. Scoala Ardeleana folosea argumente fictive, atribuia, de exemplu, etimologii latine false unor cuvinte care chiar erau latine, deci aveau o etimologie latina reala. Se invata asta si la liceu; poti citi ''In contra directiei de azi din cultura Romana'', a lui Maiorescu, sa vezi cum sta treaba. Asa ca filologi unguri au demonstrat caracterul latin al limbii noastre. Asta nu inseamna ca am o parere proasta despre Scoala Ardeleana. Stiu ca intelectualii natiilor mici credeau ca asa merge treaba; unii romani, de mai mica anvergura, o cred si astazi. De Simion Barnutiu nu stiu mare lucru. Sincai a scris un dictionar Dac-Roman fictiv si o Cronica fictiva? Ce are asta cu colegiul de langa Parcul Tineretului? Eu am vrut sa semnalez un fapt interesant, faptul ca constiinta originii noastre latine (de fapt, a limbii noastre), a fost cultivata de catre Austrieci, care aveau si tot interesul sa o faca. Iar Barnutiu a fost, imi pare, straunchi al lui Maniu, pe care il apreciez. Barnutiu a fost si sustinator al libertatii individuale, un lucru foarte bun.
Pe Timotei Cipariu l-ai adaugat? Ca parca nu l-am vazut. Si el a fost unit cu Roma, greco-catolic, ca Sincai si toti ceilalti. Asta parca nu mintea, ma rog, isi respecta formatia de filolog. A fost singurul care a fost un timp de partea Ungariei liberala si revolutionara; sigur ca, daca s-a ajuns la rivalitate intre romani si unguri pe tema asta, a luat partea romanilor.
Până la urmă treaba nu prea mai depinde aşa mult de vot. Uită-te acum, că se apropie alegerile, cu cine să votăm? - vorba Cetăţeanului. Cu Farfuridi? cu Caţavencu? Cu oricine vom vota, tot piaţă de desfacere rămânem. Şi tot imitaţie de roşii mâncăm, imitaţie de salam, imitaţie de piersici etc.
Raspunsul meu era catre Ray, care zicea "eu spun sa numai va plangeti si sa munciti cu spor si sa votati cu minte".
Si tot imitatie de intelectuali avem in Romania si tot imitatie de politicienti avem in Romania si tot imitatie de democratie avem in Romania.
Ai dreptate, acum văd legătura cu postarea lui.
A promovat pe naiba. CE A PROMOVAT STATUL? Daca nu veneau Renault la Dacia, avea aceeasi soarta ca Aro sau Electroputere. Sa fim realisti!
Eh, aşa sunt unii. Vor neapărat să vadă realitatea prin ochelari roz
Tare gluma. In special daca erau iobagi. Nu le era bine; in Transilvania erau prin lege inferiori celorlalte etnii. Eu am vrut doar sa arat ca descendenta latina, de care Scoala Ardeleana era atat de mandra, provine din ideologia imperiala. Am observat ca acest lucru nu e cunoscut. Iar Habsburgii aveau interesul ca romanii sa se considere urmasii Romei - caci titlul de Imparat Roman era detinut de monarhul Austriei. Cu smecheria asta, si cu niste fonduri si alte drepturi in schimbul serviciului militar al granicerilor, Habsburgii au obtinut sprijinul celei mai asuprite categorii din transilvania.
OK, a promovat foarte putin fata de cat trebuia; a promovat 10%, dar fara sa construiasca logistica necesara; sau poate nu a stiut sa distruga posibilitatile de cooperare economica. Dar Romania s-a dezvoltat, desi e clar ca ultimile initiative PSD pun in pericol aceasta dezvoltare. Daca nu veneau Ford si Renault, spui? Daca au venit, inseamna ca au avut ce le trebuia, altfel mergeau in Turcia. Si au venit multi altii.
Renault au venit datorita colaborarii pe care o aveau cu Dacia de dinainte de 1989. Ford ca i-au halit pe Daewoo, daca nu ma insel. In alta ordine de idei, Ford chiar voiau sa creasca productia acum vreo 2-3 ani. Nu au facut-o. De ce? PENTRU CA NU AU INFRASTRUCTURA!
Asta e clar. Poate si tot felul de piedici birocratice. Oricum, au venit unii, si exportam produse industriale partial prelucrate, avem o rata de crestere bunicica. Nu dau credit PSD pentru asta, fii sigur. Dimpotriva.
Aia care au venit au venit de mult. Buba e ca multi pleaca sau nu vin datorita instabilitatii legislative. Ca e pesede, ca e penele, ca e mama masii ce, important e sa ofere PREDICTIBILITATE fiscala si legislativa. Eu cum mama naibii sa imi fac planuri pe 2-3 ani daca nu stiu cit o sa platesc impozite la anul?
Da, stabilitatea legislativa, foarte importanta, la noi lasa mult de dorit. Firmele mari si foarte cunoscute au venit mai demult, dar pana acum vreo trei ani au mai tot venit investitori, altfel nici nu crestea PIB si productia industriala.
PIB a crescut pe consumul generat de umflarea de salarii si pe inflatie. Productia industriala o sa pice in curand si nu neaparat datorita imbecilitatii guvernantilor. Germania anticipeaza caderi de 20% in industria lor auto. La noi se fac componente auto pentru ei la greu...
In ultimii doi ani au crescut salarii, de atunci e si o mica inflatie, ce vrei, PSD-isti iresponsabili, credeau ca il scapa pe Dragnea pe un val de popularitate. Lasa, cade PSD si se rezolva. Eu vorbesc de cresterea din ultimii zece ani.
In ultimii zece ani a fost un trend favorabil la nivel mondial/european. Buba e ca la noi acum e vid pe piata muncii. Majoritatea celor specializati cit de cit in ceva pleaca pe capete. Inflatia asta care nu e chiar mica, e cea mai mare din UE, se rasfringe fix in special in buzunarele celor care trag la privat ca sa tina in spinare bugetarii pe care in cele mai multe cazuri ii doare la trei metri in fata de cum isi fac treaba. La sanatate de exemplu, degeaba le-au facut salariile medicilor si de cate 5-6-7000 EUR, atita vreme cit efectiv nu au cu ce lucra multi dintre ei. Iti poti imagina cum e ca la un spital, 97% din fonduri sa se duca pe salarii? Si nu e poveste, e caz real - si sunt destule in tara in situatia asta.
Da, asa este, nu am zis nimic care sa contrazica ce spui aici. E cea mai mare inflatie din Europa, dar in toata Europa inflatia e mica.
PSD, astia au dat bani bugetarilor, iar inflatia o suporta si ceilalti, care nu au primit un franc. Initiative legislative aberante si imprevizibile, tot PSD.
Nu exista comert intr-un singur sens. Ca sa fi piata de desfacere, trebuie ca cel ce iti vinde sa cumpere de la tine; noi putem cumpara de multe ori mai mult decat in 1989, pentru ca vindem mult mai mult; am ajuns sa producem ce se cumpara in occident, pentru ca nu avem taxe vamale cu Germania, Franta si UK, pentru ca am acceptat investitii straine si pentru ca statul nostru a stiut cum sa promoveze genul de industrie care poate vinde.
"Credeţi că sunt încă de actualitate aceste cuvinte?"
In niciun caz.
Gheorghe Sincai a fost unul dintre initiatorii acelei memorii-protest(Supplex Libellus Valachorum Transilvanie) prin care reprezentatii iluminismului transilvanean(Scoala Ardeleana) isi exprimau nemultumirea fata de incalcarile drepturilor romanilor din acele parti.Memoria a fost trimisa imparatului Austriei, Austrie care incepand cu Pacea de la Karlowitz din 1699(infrangerea turcilor dupa asediul Vienei),a devenit stapana peste Transilvania.
Se cunoaste infiintarea bisericii greco-catolice, o metoda a habsburgilor prin care doreau integrarea tot mai adanca a romanilor in catolicism(astfel putand fi controlati mai usor).In schimbul acestei aderari, li s-au promis drepturi si libertati care bineinteles ca nu au aparut.
Supplexul, inspirat din memoriile lui inocentiu Micu Klein, a fost respins de catre Leopold al 2-lea.
Se dorea emanciparea romanilor din Transilvania,care nu mai erau admisi in Dieta,nu mai erau recunoscunti in stari,in ciuda faptului ca reprezentau o majoritate.
De asemenea, exista o denigrare si o intoleranta profunda fata de romani.
In acest context istoric de "cotropire a neamului romanesc", de anexari si rapiri teritoriale, incalcari de drepturi fundamentale, s-au nascut toate protestele de genul asta, urmarindu-se emanciparea nationala.Si a fost un proces de lunga durata care a culminat, dupa cum bine stim, cu Marele Razboi si infiintarea Romaniei Mari.
In momentul de fata, consider aceasta "anxietate" (in ceea ce priveste coloniile, globalizarea) a fi nejustificata.Este lansata de grupuri nationaliste ultra-crestine sau comunisto-nostalgice(vezi PSD),pe care personal nu le mai suport, pentru ca si eu, la randul meu, am fost un partizan probabil mult prea infocat al acestor tipuri de ideologii(fara crestinism sau comunism)
Vorbele alea or fi fost de actualitate in
:1791, 1821,1848, 1859,1877, 1918.
Nu astazi.
Cum să nu?! Ia uite-l si pe Eminovici a nostru:
„Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.
Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!
Avea ceva talent Eminovici, orice s-ar spune