| Valy4567 a întrebat:

Vi se pare normal să primesc amendă fiindcă nu am dat zăpada din fața porții? M-a amenințat un polițai de la Locală. Dar trotuarul e spațiu public, nu e proprietatea mea. Și în plus, nu e vina mea că a nins, nu? Cine a nins să strângă.

19 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Citeste si ai sa vezi ca politistul are dreptate: https://bit.ly/36X7ldC
Ma mir ca nu te-a si amendat! Eu o faceam. Traiesc in Ardeal si aici n-ai sa vezi zapada in fata portii. Oamenii o curata pentru ca asa trebuie din mosi stramosi nu pentru ca asa este legea. Chestie de educatie.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Vreau o tara ca afara. Da nu sa misc eu un deget pentru asta. Sa vina altii sa faca curat pentru mine ce dracu.

| mihai69 a răspuns:

Da, e normal, pentru că există HCL care reglementează acest lucru și obligă proprietarii să strângă zăpada nu doar de pe trotuare, ci și până la axul drumului.

| Salontanul a răspuns (pentru mihai69):

Este lege: Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 atata doar ca ordonanţa nu specifica amenzile statul lasand la latitudinea consiliilor locale sa stabileasca sanctiunile.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ba da, e normal.

| Catrice a răspuns:

Mișto reacția laughing
A ta, nu a polițistului.
E legal ce a făcut btw.

| Sofer a răspuns:

Nu e normal asa ceva.

| Valy4567 explică (pentru Sofer):

Vorbind serios acum, are polițaiul bază legală să îmi dea amendă?

| zilog a răspuns (pentru Valy4567):

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov reaminteste cetatenilor ca au responsabilitatea legala de indepartare a turturilor formati la stresinile si jgheaburile imobilelor pe care le detin sau pe care le administreaza, in caz contrar exitand pericolul ca, prin desprindere, acestia sa raneasca oameni si sa distruga bunuri materiale.

PROMO



"Atunci cand exista risc iminent de cadere a turturilor formati la imobile, proprietarul/administratorul are obligatia de a lua masuri pentru avertizare si marcare a perimetrului expus riscurilor", reamintesc reprezentantii ISU Bucuresti-Ilfov.

Interventia pompierilor se poate realiza doar in situatii speciale, atunci cand sunt puse in pericol vieti si/sau se pot produce pagube materiale, iar inaltimea imobilelor sau conditiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor sa actioneze in siguranta pentru indepartarea turturilor.

"Potrivit Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr.120/2010, persoanele fizice si juridice au obligatia ca, pe timp de iarna, sa indeparteze turturii de gheata formati la nivelul acoperisului imobilului, sa curete in maxim 24 h dupa incetarea ninsorii zapada depusa si gheata formata pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliaza sau unde isi desfasoara activitatea, a sediilor de firma, a curtilor sau terenurilor detinute, astfel incat traficul pietonal sa se desfasoare in conditii normale", arata ISU.

La imobilele in care la parter functioneaza societati comerciale sau prestatori de servicii, obligatiile mentionate revin acestor unitati pe timpul functionarii lor.

Politia Locala sanctioneaza nerespectarea prevederilor astfel:

pentru persoanele fizice cu amenda de la 200 de lei la 500 de lei;
pentru persoanele juridice amenzile se incadreaza intre 500 de lei si 2.000 de lei
In general, pagubele produse in cazul masinilor avariate de turturii sau zapada cazuta pot fi acoperite prin politele CASCO.

Prin politele de asigurare facultative CASCO sunt acoperite, pe langa avariile in urma accidentelor rutiere, pagubele produse ca urmare a caderii accidentale de corpuri pe masina, dar si cele provocate de greutatea stratului de zapada. Fiind vorba de avarii accidentale, majoritatea companiilor de asigurari din Romania acopera aceste riscuri prin politele standard.

| zilog a răspuns (pentru zilog):

Bucurestenii care nu au curatat zapada de pe trotuare au fost amendati cu peste 90.000 de lei, in ultima saptamana fiind date aproape 1.500 de somatii atat pentru deszapezirea trotuarelor, cat si pentru indepartarea turturilor de pe acoperisurile cladirilor, se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Capitalei remis Mediafax.

Potrivit Primariei Capitalei, in perioada 25-30 ianuarie, politistii locali ai Municipiului Bucuresti au dat, in total, 1.457 de somatii unor persoane fizice sau juridice pentru curatarea trotuarelor de zapada si gheata, precum si pentru indepartarea turturilor de pe acoperisurile cladirilor pe toate arterele principale. 254 dintre acestea au fost date in urma controalelor care au avut loc luni pe 38 de artere principale din Capitala. Au fost intocmite 84 de procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, in valoare totala de 94.000 de lei, a precizat municipalitatea.

Echipele de control au constatat ca, pe arterele principale si pe cele utilizate de mijloacele de transport ale RATB, operatorii de salubritate au imprastiat material antiderapant, astfel incat luni dimineata acestea se prezentau "la negru" si se circula in conditii foarte bune. De asemenea, majoritatea statiilor RATB si trecerile de pietoni, in special cele din zona intersectiilor, au fost curatate.

Potrivit Hotararii CGMB nr. 120/2010, persoanele fizice si juridice au obligatia ca, pe timp de iarna, sa indeparteze turturii de gheata formati la nivelul acoperisului imobilului, sa curete in maxim 24 de ore dupa incetarea ninsorii zapada depusa si gheata formata de pe trotuarele aferente imobilelor unde domicialiaza sau unde isi desfasoara activitatea, a sediilor de firma, a curtilor sau terenurilor detinute, astfel incat traficul pietonal sa se desfasoare in conditii normale.

In prima faza, asociatiile de proprietari si proprietarii de spatii comerciale sunt atentionati ca sunt obligati sa inlature turturii care se formeaza pe imobilele pe care le detin.

Persoanele fizice care nu curata zapada si gheata de pe trotuarele din dreptul imobilelor in care locuiesc sunt sanctionate cu amenzi cuprinse intre 200 si 500 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse intre 500 si 2.000 de lei, in cazul imobilelor in care la parter functioneaza societati comerciale sau magazine, obligatiile de a curata zapada sau gheata revenind in timpul programului de functionare.

| johnnny123 a răspuns:

Da, este absolut normal si exista legislatie care spune asta. Oamenii sunt responsabili sa-si dea zapada din fata curtii.

Tie nu ti se pare normal pentru ca nu intelegi cum functioneaza o societate civilizata si care sunt obligatiile oamenilor. Si asta se vede clar din restul intrebarilor tale, in care nu intelegeai de ce nu ai voie sa bei pe strada, de ce trebuie sa porti centura de siguranta, si asa mai departe.

P.S. Am mai vazut eu din astia ca tine. Cand e vorba de dat zapada din dreptul curtii spun ca "nu e proprietatea lor", dar daca un strain isi parcheaza masina acolo, brusc devine proprietatea lor.

| romeo78 a răspuns:

Da, există legislația în vigoare care obligă proprietarul să curețe de zăpadă, gheață trotuarul din fața proprietății.
Exemplu, magazinele care iarna scot angajat să curețe zăpada.

| zilog a răspuns (pentru romeo78):

Si dacă eu refuz să fiu scos la zăpadă și spun :"Ce domne eu m-am angajat aici să fiu calculatorist!, Vreți să mă atingă razele UV am alergie la muncă fizică! Nu scrie în fișa postului nu am făcut curs de protecța muncii pentru acestă activitate și consider că echipamentul pe care mi-lați pus la dispoziție nu are verificare PAT PRAM si marcaj CE așa că eu consider că îmi pune viața in pericol acest material poate alb pe care Dvs mă puneți să îl adun poate fi radioactiv, nu i-a măsurat nimeni radioactivitatea. asa că dacă mă forțați eu voi iesi in zăpadă dar să știți că o să vă cer despăgubire pentru că m-ați expus unui material ne cunoscut ne testat si ne omologat cu o compozitie chimică incă ne verificată "
Ce crezi că o să imi facă? laughing

| romeo78 a răspuns (pentru zilog):

O amendă, dacă dai de un polițist comunitar zelos.

| Yuoia a răspuns:

Voi va vaitati ca altii nu-si curata zapada. Dar tot voi nu vreti sa faceti nimic.
Toate Consiliile locale au dat hotarari in care proprietarii, asociatiile de locatari, magazinele, etc, trebuie sa-si curete zapada din fata proprietatii. Ce a facut politistul e corect. Ba chiar a fost indulgent.

| Feitan a răspuns:

N-am auzit de asa ceva niciodata rolling on the floor, sunt curios ce a scris omul in amenda

| Valy4567 explică (pentru Feitan):

Nu a dat amendă, doar m-a amenințat să curăț zăpada, altfel iau amendă. M-am conformat în cele din urmă, dar sunt curios dacă avea bază legală să îmi dea amendă. Nu prea mi se pare în regulă totuși.

| Feitan a răspuns (pentru Valy4567):

Trebuia pur si simplu sa intri inapoi in casa laughing, doar nu intra dupa tine laughing