| Alexandrinaa a întrebat:

Voi ce ganditi atunci cand un cersetor intinde mana ca sa va ceara bani? Cum procedati si din ce motiv o faceti?

Răspuns Câştigător
Antonia_4818
| Antonia_4818 a răspuns:

De cand am vazut Filantropica..., mai bine le dau mancare..., pentru ca de cele mai multe ori banii nu le raman lor... In plus, chiar daca cersesc pentru ei insisi, oricum nu asa ii ajutam, nu trebuie incurajat cersitul, nu este cinstit fata de cei care, chiar si cu handicap sau la fel de saraci si poate si bolnavi, se chinuie sa munceasca si sa isi castige cat de cat cinstit un banut. Mi-e mila de copilasii care stau prin intersectie, vara-iarna cu ziare, sau care spala parbrize pentru un banut, personal le dau mancare, sau fructe sau o hainuta, dar nu bani, pentru ca stiu ca nu le raman lor... E trist si dureros pentru acesti copilasi, ca sunt obligati sa munceasca de mici si ei nu se aleg mai cu nimic, mai sunt si batuti pana la ultimul ban, de parinti, daca acestia ii trimit, am vazut cazuri cand parintii erau alcoolici si isi trimiteau copiii la cersit si ii bateau sa le dea toti banii. Personal am incercat sa ajut, dar nici copiii in cauza, nici parintii nu au apreciat ajutorul dat prin diferite servicii de serviciile din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, preferand sa ramana liberi in strada.
Sunt si multi batrani dusi cu forta in strada si pusi la cersit.
In Timisoara e un baietel care canta la un fluier in fata la magazinul Amely, langa Bega si are un catelus langa el...De fiecare data ii las mancare cand trec pe langa el.
Mai sunt si rromii, care pur si simplu isi exploateza copiii pe care si-i tin in brate sa inspire mila si ii poarta dupa ei peste tot...Pe aceia ii evit, pentru ca-s agresivi si se tin dupa tine sa le dai...
Mai sunt si cei fara o mana sau picior si isi expun ciotul manii sau al piciorului..., cred ca acestia, sunt "plantati" acolo de cineva care le ia banii.
Nu stiu, de cei mai multi imi este mila, dar nu asa ii ajut, cu un ban aruncat acolo... Daca autoritatile nu se implica..., mai ales ca viitorul nu suna deloc bine..., o sa vedem cersetori peste tot... sad

18 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Uneori le dau, alteori nu. Nu stiu exact care e resortul care ma face sa ii aleg pe unii si pe altii nu, cred ca depinde si de starea mea interioara. Oricum, am o regula generala: daca ii dau bani unui cersetor, din clipa in care parasesc mana mea, banii aceia sunt ai lui si nu ma bag in modul de folosire.

Bula
| Bula a răspuns:

Am facut socoteala de mai multe ori, urmarindu-i mai indelung: unii castiga lunar mai mult decat patronii multor firme, dar fara sa aiba vreo responsabilitate legala sau fiscala!
Ma gandesc ca, poate ar trebui sa ma apuc si eu... thinking

cristian
| cristian a răspuns:

Am intalnit si cersetori care la un moment dat aveau mai multi bani decat aveam la mine.
Multi cersatori folosesc banii pentru a se destrabala.
Unii vin chiar cu taxiul la ''locul lor de munca''.
In general nu-mi place sa-i judec si dau un ban doar celor care pe drept au cate un handicap si consider eu ca nu pot sa munceasca.
Nimeni nu intinde mana daca ar avea.Este o mare umilinta si degradare umana sa cersesti.

| elena a răspuns:

Cand vad o batrana, care sta pur si simplu, intr-un loc aglomerat, dar nu intinde mana, atunci ii dau "un ban", din tot sufletul...
De restul cersetorilor sunt lamurita, nu "pupa" nimic de la mine...
Am invatat de la fiica mea acest lucru...va povestesc o nostimada...mergeam, pe strada ( pai, pe unde sa merg?) cu ea, si un tip, ce venea din sens opus, solid, la vreo 1, 95 m, tinand o haina spanzurata, in mana stanga, ne-a oprit, am crezut ca ne intreaba de vreo strada, dar el ne-a cerut, cu nonsalanta, 2 lei, la care fiica mea a strigat, din toate puterile :"La munca, domnule!"

Un banc, dar se pare ca poate fi si adevarat:
In fiecare dimineata, un tip mergea la munca, trecea pe langa acelasi cersetor, caruia ii dadea 10 lei.
Intr-o dimineata, tipul ii lasa cersetorului 1 leu, motivandu-i, ca nu are mai mult, pentru ca plateste studiile fiului sau la facultate, la care, contrariat, cersetorul ii raspunde:"Ce ma intereseaza pe mine, doar nu vrei, pe banii mei, sa-ti tii copilul la facultate!".

Cred ca este mai bine, sa facem ca "Bula".

| psiholoaga a răspuns:

Ma gandesc ca face parte dintr-o retea de cersetori, ai carei sefi castiga de 10 ori cat mine. De obicei, nu dau. Mai ales cand ii vad pe aia cu afise: am fost evacuati acum o saptamana etc. Si tot evacuati de o saptamana sunt si dupa 1 an.

| Adry a răspuns:

"La munca nu la intins mana". Eu nu dau bani degeaba.
Am vazut in filme (la mine in oras nu sunt, poate in altele) persoane care canta sau fac ceva pentru acei bani. Asa mi se pare in regula dar daca nu faci nimic ar trebui sa te astepti sa nu primesti nimic. Stiti vorba aia de pe vremea comenistilor : voi va faceti ca munciti iar noi ne facem ca va platim big grin

| tump a răspuns:

Mi-e mila si daca am si pot ii dau!

| sergiu25bc a răspuns:

Eu niciodata nu le dau bani, aleg sa le dau ceva de mancare decat bani, si astfel stiu ca am facut ceva bun in amintirea mamei mele.

| Simon a răspuns:

Depinde de "starea" in care se afla respectivul. Mai mult am facut mici donatii pentru copii sau persoane cu handicap, pe strada nu prea dau. Sincer...cred ca mi-e mila.

| Adorable3 a răspuns:

Eu.cateodata le dau... dar. daca le dai.cred ca se obisuiesc asa...si mai bine ar fi sa nu le dam.big grinbig grin

| danonino girl a răspuns:

Prefer sa le dau ceva de mancare decat bani...big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ma gandesc ca din nefericire e mai neajutorat. Uneori le dau bani alteori si mancare chiar daca mai stramba din nas.DE regula dau la oameni in varsta.la copii nu prea pentru ca sunt pusi de parinti ori aurolaci care au nevoie de bani pentru a putea sa isi procure drogul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Refuz să mă gândesc la ceva. Dacă o fac ori încerc să-mi induc compasiune pentru cerşetor ori o dau în teoria conspiraţiei închipuindu-mi că există o reţea de care spunea psiholoaga. Niciodată nu le dau bani, mâncare sau orice altceva. Niciodată!
Prietenul meu tot timpul se opreşte şi le dă câte ceva. Eu mă iau de el urât că le dă pomană la care el: "Ce contează? Aveam 50 de bani în plus. Dacă rămâneau în buzunarul meu ce făceam cu ei?"
Eu, revoltată: "Îmi luam o ciocolată caldă de la automatul de la colţ!" O zi mai târziu vreau ciocolată de la colţ şi suntem amândoi lefteri. Îl cert şi nu recunoaşte că i-a dat cerşetorului pomană... de pomană.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De obicei dau bani, in special batranilor si celor care se vede bine ca nu pot munci. Le dau si daca stiu ca ii dau pe bautura.Ma gandesc ca poate chiar de acea bautura au nevoie ca sa se incalzeasca sau ca sa uite... Nu vreau sa stiu la ce folosesc banii dupa ce ii dau. Cu siguranta ii vor cheltui pentru ceea ce au atunci nevoie mai mare. Este un ajutor pentru ei si o pomana pentru sufletele pentru care nu mai da nimeni, sau care nu mai au cine sa le faca cele cuvenite in credinta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cat timp ai un handicap fizic, sau prestezi " o cantare. o jonglerie...etc" meriti, dar daca stai cu mana in tinsa si nu faci nimic...nu prea meriti

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu dau bani decat atunci cand stiu ca le foloseste lor si nu ii beau sau fumeaza.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bani nu dau decat f rar.Mancare, mai des. Dar nu pot sa nu ma gandesc ca pe lumea asta exista loc de trai cinstit pentru oricine ( imi pare rau ca uneori ii judec, dar asta e )...asa ca cersetoria nu e in regula absolut deloc!

| alexp a răspuns:

Nu ofer nimic pentru ca nu incurajez astfel de practici.