Schimbarea numelui se poate face pe două căi: pe cale judecătorească, printr-o cerere depusă la judecătoria de domiciliu sau pe cale administrativă conform OG 41/2003, cu md. şi compl. ulterioare, pentru motivele şi cu procedura prevăzută de acest act normativ, citez:
"ART.6.(1) Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procurã specialã sau împuternicire avocaţialã.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi sa fie însoţitã de urmãtoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţãmântul, dat în forma autenticã, al celuilalt soţ, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãţii tutelare, în cazurile prevãzute de art. 7;
d^1) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale."
Numele se pastreaza si se cinsteste pe linie paternala.tu vrei sa-l schimbi? esti pierdut pe jumatate.dar cei ce-ti urmeaza i-ai intrebat ce nume vor? ii vei face tu mandri de noul nume? ori te gandesti doar la tine cum faceti voi de obicei? baaaa? un nume este UN NUME.si nu trebuie schimbat fiindca nu sant doar niste litere.este un intreg sirag de oameni, buni rai,, viteji, lasi, bogati.saraci fistecare cum s-a invrednicit. legal il poti schimba.dar moral te sfatuiesc sa fii mandru de ceia ce e bun in istoria numelui tau si sa indrepti prin exemplul propriu ce e rau.sa fii pomenit de urmasi ca un reprezentant de seama, nu ca unul care a facut pe desteptul si a schimbat ce nu-i convenea la altii fara sa tina cont de cei ce urmeaza.
Mergi la cea mai apropiata sectie de politie si intreaba. Este gratis!
Actele se fac la cea mai aproapiata sectie care au si statistica populatiei, pentru ca este mai complicat putin, nu doar ti se schimba actele.
Parerea mea este ca nu stii ce probleme vei avea in viitor dupa aceasta mica schimbare! Daca parintii te sustin, atunci fa-o, altfel renunta si gandeste-te ca oamenii te vor judeca pentru ce esti si ce stii tu si nu dupa un nenorocit de nume.
Este foarte complicat si eu stiu ca ai nevoie de un motiv intemeiat. Nu ne putem schimba numele fiecare cum vrem, e imposibil.
Du-te la o sectie de politie si intreaba ce acte iti trebuiesc pentru a-ti schimba numele de familie.
Succes.
Pai du-te la un cabinet juridicial si ti-l poti schimba dardecat in cele doua nume: daca-l al pe al tatei, il poti schimba pe al mamei cel nou, sau inainte sa se casatoreasca. Insa, ar trebui sa te grabesti, pentru ca doar pana in 18 ani se poate schimba numele! Altfel, nu!
1.Ce e ala cabinet juridicial? Presupun ca ceva inventie de a ta.
Ps: nu exista cuvantul juridicial, doar juridic si judicial asta asa pe principiul daca taceai filosof ramaneai.
2. Doar pana la 18 ani se poate schimba numele? Ba din contra! Doar de la 18 ani!
Nu stiu de ce va dati cu parerea daca habar nu aveti despre ce vorbiti!
Http://starecivila.gov.md/ro/pages/schimbarea-numelui-prenumelui#4
Iti trebuie un motiv bun ca sa iti schimbi numele...
Http://starecivila.gov.md/ro/pages/schimbarea-numelui-prenumelui#4
Iti trebuie un motiv bun ca sa iti schimbi numele...
Unii vorbesc fara sa gandeasca de pe acest post ideea e ca si eu sunt in aceeeasi situatie, el vrea sa faca cinste celor care l-au crescut si educat nu unuia care poate s-a intamplat ceva, oricum motivul este personal si trebuie respectat.iar el trebuie ajutat sa rezolve problema nu trebuie aruncat cu pietre in el ci ajutat.
deea2sabau întreabă: