| chevalier a întrebat:

Vreau sa dau un apartament cu 2 camere nepotului meu, fiica mea ma ameninta ca dupa moarte va ataca testamentul. Ce pot sa fac?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Il poate ataca, daca incalci rezerva succesorala (care este de jumatate din cota legala) dar nu poate obtine mai mult de jumatate, daca este singura mostenitoare.
Nu-l va putea ataca daca o dezmostenesti pentru unul dintre motivele prevazute de Codul civil, republicat in 2011, care atrag nedemnitatea, citez:
"ART.958.Nedemnitatea de drept
(1) Este de drept nedemnã de a moşteni:
a) persoana condamnatã penal pentru sãvârşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasã moştenirea;
b) persoana condamnatã penal pentru sãvârşirea, înainte de deschiderea moştenirii, a unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe un alt succesibil care, dacã moştenirea ar fi fost deschisã la data sãvârşirii faptei, ar fi înlãturat sau ar fi restrâns vocaţia la moştenire a fãptuitorului.
(2) În cazul în care condamnarea pentru faptele menţionate la alin. (1) este împiedicatã prin decesul autorului faptei, prin amnistie sau prin prescripţia rãspunderii penale, nedemnitatea opereazã dacã acele fapte au fost constatate printr-o hotãrâre judecãtoreascã civilã definitivã.
(3) Nedemnitatea de drept poate fi constatatã oricând, la cererea oricãrei persoane interesate sau din oficiu de cãtre instanţa de judecatã ori de cãtre notarul public, pe baza hotãrârii judecãtoreşti din care rezultã nedemnitatea.
ART.959.Nedemnitatea judiciarã
(1) Poate fi declaratã nedemnã de a moşteni:
a) persoana condamnatã penal pentru sãvârşirea, cu intenţie, împotriva celui care lasã moştenirea a unor fapte grave de violenţã, fizicã sau moralã, ori, dupã caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei;
b) persoana care, cu rea-credinţã, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat
testamentul
defunctului;
c) persoana care, prin dol sau violenţã, l-a împiedicat pe cel care lasã moştenirea sã întocmeascã, sã modifice sau sã revoce testamentul.
(2) Sub sancţiunea decãderii, orice succesibil poate cere instanţei judecãtoreşti sã declare nedemnitatea în termen de un an de la data deschiderii moştenirii. Introducerea acţiunii constituie un act de acceptare tacitã a moştenirii de cãtre succesibilul reclamant.
(3) Dacã hotãrârea de condamnare pentru faptele prevãzute la alin. (1) lit. a) se pronunţã ulterior datei deschiderii moştenirii, termenul de un an se calculeazã de la data rãmânerii definitive a hotãrârii de condamnare.
(4) Atunci când condamnarea pentru faptele menţionate la alin. (1) lit. a) este împiedicatã prin decesul autorului faptei, prin amnistie sau prin prescripţia rãspunderii penale, nedemnitatea se poate declara dacã acele fapte au fost constatate printr-o hotãrâre judecãtoreascã civilã definitivã. În acest caz, termenul de un an curge de la apariţia cauzei de împiedicare a condamnãrii, dacã aceasta a intervenit dupã deschiderea moştenirii.
(5) În cazurile prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c), termenul de un an curge de la data când succesibilul a cunoscut motivul de nedemnitate, dacã aceastã datã este ulterioarã deschiderii moştenirii.
(6) Comuna, oraşul sau, dupã caz, municipiul în a cãrui razã teritorialã se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii poate introduce acţiunea prevãzutã la alin. (2), în cazul în care, cu excepţia autorului uneia dintre faptele prevãzute la alin. (1), nu mai existã alţi succesibili. Dispoziţiile alin. (2)-(5) se aplicã în mod corespunzãtor.
ART.960. Efectele nedemnitãţii
(1) Nedemnul este înlãturat atât de la moştenirea legalã, cât şi de la cea testamentarã.
(2) Posesia exercitatã de nedemn asupra bunurilor moştenirii este consideratã posesie de rea-credinţã.
(3) Actele de conservare, precum şi actele de administrare, în mãsura în care profitã moştenitorilor, încheiate între nedemn şi terţi, sunt valabile. De asemenea, se menţin şi actele de dispoziţie cu titlu oneros încheiate între nedemn şi terţii dobânditori de bunã-credinţã, regulile din materia cãrţii funciare fiind însã aplicabile.
ART.961. Înlãturarea efectelor nedemnitãţii
(1) Efectele nedemnitãţii de drept sau judiciare pot fi înlãturate expres prin testament sau printr-un act autentic notarial de cãtre cel care lasã moştenirea. Fãrã o declaraţie expresã, nu constituie înlãturare a efectelor nedemnitãţii legatul lãsat nedemnului dupã sãvârşirea faptei care atrage nedemnitatea.
(2) Efectele nedemnitãţii nu pot fi înlãturate prin reabilitarea nedemnului, amnistie intervenitã dupã condamnare, graţiere sau prin prescripţia executãrii pedepsei penale." Numai bine!

5 răspunsuri:
evenso
| evenso a răspuns:

Dupa cate stiu, legea spune ca nu poti dezmostenii total copilul tau.
Discuta cu un avocat.

Răspuns utilizator avertizat
| CataC a răspuns:

Buna
Nepotul e major? Daca da se poate face un act notarial cu clauza de intretinere, ce presupune pratic apartamentul in schimbul intretinerii pe parcursul vietii. Apartamentul ramane al dumneavoastra in timpul vietii, clauza activandu-se in momentul deesului.
Orice notar bun il poate face practi inatacabil.
Nu profesez drept, nu stiu situatia in cazul minorilor, dar consultati un notar.
Mult succes

P.S. In alta ordine de idei fata dumneavoastra are dreptate, testamentul este atacabil in instanta. Legea romana prevede mostenitori rezervatari, nu puteti lasa tertilor decat mica parte din bunuri, restul putand fi atacat in instanta de mostenitorii de drept, cu succes, avand rezervata prin lege parte din mostenire indiferent de dorinta defunctului

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu zic sa incerci sa nu mori... sa sa-l vanzi si sa-i dai banii blat nepotului.
Hai sa fim seriosi, buna, rea, e fiica ta, bre!

regis
| regis a răspuns:

Cel mai simplu este sa faci un contract de vanzare-cumparare cu nepotul, cu o clauza privind dreptul tau de folosinta viagera a apartamentului.
Nu e cazul sa discuti cu avocati, de asemenea probleme se ocupa notarii publici.