| Rondonele a întrebat:

Vreau sa-mi schimb buletinul, deoarece peste 3 luni fac 18 ani, iar parintii mei sunt plecati in strainatete. Pot sa merg cu unul din bunici pentru a-l schimba daca are imputernicire?
Si daca da trebuie imputernicire de la ambii pariti sau de la unul singur este ok?

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

În situaţia menţionată de tine se poate să mergi cu unul dintre bunici, cu condiţia ca respectivul să aibă o Procură ( specială ) dată de unul dintre părinţi - asta pentru ca el să poată semna în locul părinţilor.

Această Procură se poate întocmi la o Reprezentanţă Diplomatică a României ( Ambasadă sau Consulat ) din ţara respectivă!
Sau la un Notar public din acea ţară; dar, în general, la Notar este mai SCUMP + că trebuie tradusă în Limba Română...
Apoi îţi trimite Procura ( în original ) prin Curier rapid sau Poştă!

13 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Nu este obligatorie schimbarea cartii de identitate la implinirea vartei de 18 ani daca aceasta se afla in termenul legal de valabilitate si daca aceasta contine date care sunt in concordanta cu realitatea.Asadar,daca nu exista motive precum: expirare termen de valabilitate, schimbare de nume, schimbarea denumirii sau a rangului localitatilor si strazilor, deteriorarea actului de identitate, fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului etc.etc. cartea de identitate nu se schimba.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Cartea de identitate (buletin nu se mai fabrica) se schimba in perioada cu 6 luni inainte si pana la 2 saptamani inainte de expirare.

ACTE NECESARE
Actele se prezintă în ORIGINAL - nu se acceptă copii legalizate.
1. Cererea pentru eliberarea actului de identitate:

- se obţine de la ofiţerul de serviciu sau se descarcă Anexa 11 şi se listează pe o singură foaie A4, faţă-verso; se completează de titular şi se va semna în faţa lucrătorului de la ghişeu

2. Certificatul de naştere(copie xerox şi original)

3. Documentul cu care solicitantul face dovada adresei de domiciliu - click aici (copie xerox şi original)

Dacă solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit, găzduitorul va prezenta actul de proprietate(copie xerox şi original)

Dacă găzduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, declaraţia de primire în spaţiu poate fi consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate sau în prezenţa poliţistului de la postul de poliţie-pentru mediul rural.

4. Chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 LEI) + taxa extrajudiciară de timbru ( 5 LEI) - se achită la sediul nostru

5. Declaraţia unuia dintre părinţi ori a unei terţe persoane, din care să rezulte faptul că identitatea declarată în cererea de eliberare a actului de identitate, coroborată cu imaginea preluată ori cu fotografia ataşată cererii, aparţine solicitantului.

| KodrutZ a răspuns:

Buletinul il schimbi cind faci 24 sau cind schimbi domiciliul, nu cind te taie pe tine. Ce, nu iti mai place poza?

| Liviu a răspuns:

La 18 ani se schima ma, numai tot aberati pe aici, daca eu am 24 si l-am schimbat la 18 happy Acum il schimb anul asta.Deci numai induceti in eroare omu.Deci eu la 18 ani am fost cu tata de manuta sa ma ia in spatiu, cine e trecut pe contractu casei trebuie sa fie neaparat acolo happy

| Salontanul a răspuns (pentru Liviu):

Doar daca expira la 18 ani. Mai citeste legea. In lege spune ca ar trebui ca cele eliberate la 14 ani sa aiba valabilitate 4 ani. Am vorbit cu un angajat la serviciul public de evidenta populatiei si mi-a spus ca se schimba cand expira. Iar faptul ca jignesti niste oameni spunand ca "aberati" dovedeste lipsa ta de educatie sa nu mai vorbim de greselile gramaticale.

| Liviu a răspuns (pentru Salontanul):

Nu fi ma trist, tristule, te legi de felul cum scrie un om dar vorbesti fara a avea macar gram de idee? buletinu se face prima data la 14 ani, apoi se schimba la 18, nu la 24.Pentru ca de la 14 pana la 18 ani se mai dezvolta copilu intelegi? Legea asa era atunci, si asa e si acum.

Iarasi jignesti. Se pare ca-ti lipsesc cei 7 ani de acasa. Mai pricepi si greu. Nu intelegi nici ca nu-i vorba de buletin ci de Carte de Identitate, nu intelegi nici ca am vorbit cu un om de specialitate, in general nu prea intelegi ce-i cu tine in viata ta. Dar nu-i de mirare! Ai facut prea mult sala si carte, ioc. Asta, se stie, are consecinte nefaste asupra educatiei si culturii. Se vede si cum te prezinti in biografie, folosind cuvinte urate. Poate ca pe langa fiare ar trebui sa mai pui mana si pe o carte, macar aia de gramatica daca nu aia cu "cum sa ne comportam in societate". Si ca sa nu lungim zeama am sa te blochez de si poate sa si reclam adminului "cultura" ta generala.

| Liviu a răspuns (pentru Salontanul):

Poti reclama parintilor tai faptul ca te-au educat pana te-au indoctrinat, mai bine langa fiare, sa fiu un 'needucat' care scrie 'stalcit' decat un stie tot fara prieteni

Pai ala care scrie aiurea esti tu. Nu vezi ca nu stii sa scrii? Nu vezi ca nici ghilimelele nu le stii scrie? O sa ai timp sa gandesti la "prieteni" cand vei ajunge la puscarie. Dupa cum te comporti acolo vei ajunge.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

C.I. ( Cartea de Identitate, NU "buletinul" ) TREBUIE reînnoită/preschimbată ÎNAINTE de împlinirea vârstei de 18 ani ( sau înainte de a expira )!

Poţi să-ţi preschimbi C.I. cu cel mult 6 luni şi/sau cu cel PUŢIN 15 zile ÎNAINTE de a expira.

"In conformitate cu prevederile legale, cetățenii sunt obligati sa se prezinte, in termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor la care sunt arondati cu domiciliul sau reședință, pentru a solicita punerea in legalitate cu un act de identitate. Nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea contraventionala, care se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 40 lei si 80 lei, fara a exista posibilitatea achitarii, in 48 de ore, a jumatate din minimul sumei prevazute. " - SURSA :
http://depabd.mai.gov.ro/cadru_legal.html

Trebuie să mergi la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei de care aparţii!

Vezi alte detalii ( actele necesare ) la linkul :
http://depabd.mai.gov.ro/eliberare_CI_18.html

Toate cele bune!

| bursuc001 a răspuns (pentru bursuc001):

În situaţia menţionată de tine se poate să mergi cu unul dintre bunici, cu condiţia ca respectivul să aibă o Procură ( specială ) dată de unul dintre părinţi - asta pentru ca el să poată semna în locul părinţilor.

Această Procură se poate întocmi la o Reprezentanţă Diplomatică a României ( Ambasadă sau Consulat ) din ţara respectivă!
Sau la un Notar public din acea ţară; dar, în general, la Notar este mai SCUMP + că trebuie tradusă în Limba Română...
Apoi îţi trimite Procura ( în original ) prin Curier rapid sau Poştă!

| raluk27 a răspuns:

Trebuie imputernicire din partea ambilor parinti. Daca sunt plecati in strainatate, aceast aimputernicire poate fi facut adoar la Ambasada sau Consulat si trimisa, in original, in tara.