| Misfits a întrebat:

Vreau sa stiu toate modalitatile de legitima aparare si tot odata si "armele" legale in Romania in acest scop
Ma refer aici la spray-uri cu piper, bastoane, cutite, electrosocuri, etc
Vreau sa stiu care sunt legale in Romania si care nu.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului penal, citez:
"ART.18. Dispoziţii generale  
  (1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă există vreuna dintre cauzele justificative prevăzute de lege.
(2) Efectul cauzelor justificative se extinde şi asupra participanţilor.  
  ART.19. Legitima apărare  
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.  
  (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
  (3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.
ART.26. Excesul neimputabil  
  (1) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de legitimă apărare, care a depăşit, din cauza tulburării sau temerii, limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului.
  (2) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de necesitate, care nu şi-a dat seama, în momentul comiterii faptei, că pricinuieşte urmări vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce dacă pericolul nu era înlăturat."
Ca ai fost sau nu in legitima aparare depinde de imprejurarile de fapt, incadrarea in lege si probele administrate, asa ca nu se pot indica "toate modalitatile" de legitima aparare, ar insemna sa scrii o carte.
Cat priveste "armele legale" nici o arma nu este ilegala sau legala prin ea insasi, cu exceptia armelor militare, toate celelalte pot fi detinute in anumite conditii, in functie de incadrarea in categoriile prevazute de legea nr.295/2004 (permis de portarma, autorizare sau notificare).
Chiar si armele care nu necesita permis de portarma, autorizare sau notificare nu pot fi purtate in anumite locuri sau la anumite evenimente si nu pot fi folosite fara drept, conform Codului penal, citez:
"ART.372. Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase  
  (1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;  
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;  
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.  
  (2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."