anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

X detine un bun imobil (locuinta), in care locuieste de 3 ani de zile Y, singurul sau copil (copil legitim, major, mostenitor de drept), dar si alte bunuri imobile (terenuri, case, etc), din vanzarea carora ar putea obtine banii necesari tratamentului medical.
In urma unui examen medical, X afla ca sufera de o boala incurabila (cancer) si, pentru a-si prelungi durata de viata cu inca 2 ani, este de acord sa urmeze un tratament in valoare de 80.000 Euro, motiv pentru care decide sa vanda la pretul de 40.000 bunul imobil in care Y locuieste.
Actul de vanzare este valabil incheiat, iar Y, aflat inca in grija lui X, ar avea ulterior vanzarii la dispozitie alta locuinta, care insa nu il avantajeaza in ceea ce priveste amplasarea in teritoriu (este mult mai departe fata de locul in care isi face studiile s.a.m.d.). X are, de asemena, datorii la banca, existand riscul ca, dupa moartea lui X, Y sa ramana fara nimic de mostenit.
Intrebare: poate Y, printr-o actiune in instanta, sa opreasca vanzarea imobilului? Care este temeiul juridic al unei astfel de actiuni?

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu poate, deoarece, nefiind proprietar, nu are nici un drept asupra acelei locuinte, este doar tolerat de tatal sau in acea locuinta.

| onasis1961 a răspuns:

Numai proprietarul de drept are puterea totala de decizie sa faca ce doreste cu bunul lui!