Incepe cu padurea spanzuratilor. E scurta, calitativa, si vei gasi in ea niste lucruri interesante. Nu-ti zic ce
Avand in vedere ca ai 16 ani, o sa studiezi "Morometii" la liceu si "Padurea Spanzuratilor" de asemenea. Toate cele enumerate de tine sunt capodere ce merita citite, insa e de preferat sa te axezi pe ce iti trebuie acum, iar in vacanta sa citesti de placere. Eu le-am devorat pe toate intr-o vacanta de vara si iti recomand asta si tie.
Dar, atenţie!
"Moromeţii"are două volume, peste 900 de pagini; "Cireşarii" are cinci volume, cam peste 1500 de pagini; "La Medeleni " are trei volume - ediţie BPT, anii 70, cam vreo mie de pagini;
Dintre cele mentionate de tine, "La Medeleni" si "Romanul adolescentului miop" sunt preferatele mele si ti le recomand. Si "Morometii" mi-a placut, insa o vei avea (sau le vei avea, ca sunt 2 volume), oricum, de citit in clasa a XI/XII-a.
Buna!
"Morometii" e lectura obligatorie in liceu si pentru BAC, deci va trebui, pana la umra, sa ocitesti. Mie nu mi-a placut in mod deosebit, sunt prea multe psaje neinteresante din viata satului in primul volum si prea multe idei despre ideologia comunista, pe care o reprezinta Niculae Moromete, devenit activist de partid, insa in final dezamagit crunt de acest regim dominat de abuzuri si nedreptati, ca sa poata sa se incadreze in lista mea de romane preferate.
"Padurea spanzuratilor" nu am citit-o inca, dar o am pe lista mea de "must read" si am auzit numai lucruri bune despre ea, fiind intr-adevar considerata o capodopera a literaturii romane.
"La Medeleni" este, intr-adevar, o carte frumoasa, alcatuita din trei volume, "Hotarul nestatornic", "Drumuri" si "Intre vanturi", corespunzatoare celor trei etape din viata Olgutei, a lui Danut si a Monicai; copilarie, adolesecnta, maturitate. Din pacate, finalul romanului este trist(chiar am plans cand l-am terminat de citit).
"Ciresarii" este o capodopera in cinci volume: "Cavalerii florii de cires", "Castelul fetei in alb", "Roata norocului", "Aripi de zapada", "DSrum bun, Ciresari", despre adolescenta, aventura, dorinta de cunoastree si de explorare a unor spatii noi si, uneori, primejdioase, prietenie si idila adolescentina, pura, platonica, o opera incantatoare prin subiect, tematica si stil.
"Romanul adolescentului miop" nu mi-a placut, am incercat sa-l citesc in trei randuri, dar totdeauan am abandonat lectura dupa cateva zeci de pagini(ultima data am ajuns pana pe la pagina 100, cred). Nu e stilul care sa-mi placa, desi alta opera a lui Eliade, "Maitreyi", se afala pe lista preferintelor mele de lectura. Insa, gusturile nu se disvuta, si multora le place acest roman, asa ca s-ar putea sa te numeri si tu printre acesia, deci nu ai avea ce pierde daca ai incerca sa-l citesti.
Eu ti-am spus opiniile mele despre fiecar ecarte in parte. Sfatul meu e sa le iei pe toate la rnd si sa le citesti, pentru ca sunt opere de referinta ale literaturii romane si merita sa le cunosti continutul si sa le "savurezi". Te sfatuiesc sa incepi cu "Ciresarii", iti va face o impresie deosebita. Lectura placuta!
anonim_4396 întreabă: