Ce importanta are, omul înțelept citește una si buna, prosti multe si nu înțeleg nimic, am citit chiar azi câteva foi dintr o carte, mi-a explicat sensul vieți, nu trebuie cârti mult si cuvinte cu ințelepciune
Desigur, e importantă și calitatea cărților citite.
Categoric, vezi ca este la carturesti cartea, sensul vieți, nu e scumpa, dar o recomand
https://carturesti.ro/carte/omul-in-cautarea-sensului-vietii-207307488
Mulțumesc pentru recomandare, am mai auzit de cartea aceasta și chiar vreau să o citesc.
Vezi de un abonament pe scrib, sunt cârti multe
=))=))=)) spune-i asta la roboțelul TPU, eu am scris cărți
https://www.elefant.ro/......19880f328a
https://www.elefant.ro/......dbbd1ba402
https://www.elefant.ro/......e5cb2f5ed5
De fapt - imi pare mie - e important nu câte "devorezi" ci cu câte rămâi. Ce zici?
Așa e, contează și calitatea cărților.
Cand eram in clasele primare si un pic din liceu citeam cam un volum pe zi. Vacanta tinea din 7-8 iunie pana in 15 septembrie. Atunci citeam si doua volume pe zi sau 3 in doua zile. Depinde si de marimea volumului. Exemplu: cartile Napoleon si Bonaparte sunt doua volume foarte groase. Le-am citit abia in 3 zile. N-am facut socoteala nici macar o data. Pacat ca nu mai exista fisele de la bibliotecile comunale si din liceu! cred ca am citit peste 100 de volume pe an! Carti, nu! Erau carti care aveau si mai multe volume. Nu era timpul fizic necesar. E adevarat: nu dormeam mai mult de 5-6 ore pe noapte si o lunga perioada n-am avut decat radio, fara TV. Nu stiu ce sa zic!
@RAY! Cu cat citesti mai mult, cu atat asociezi ceea ce citesti cu regulile gramaticale invatate la scoala. Nu este cazul tau. Oricum "analfabet functional" sa lei spui celor ce te-au facut si nu te-au educat.
@RAY! Ce sunt alea "cârti"! E ceva ce ai citit in "cărți"? Folosesti diacritice dar nu stii care sunt?
Când aveam 9 ani am început să citesc. Era în 1955. Pe vremea aceea dacă erai prea intelectual, riscai să faci canal. Așa că părinții mei, având o bibleotecă foarte bogată a uniui boier moldovean, a ajuns după război la ei, au mutat-o în podul casei. Printre țigle intra suficientă lumină ca să pot citi, mai întâi în română iar apoi în franceză. Nu eram bun să joc fotbal cu prietenii din cartier, așa că măr refugiam acolo și citeam. De atunci până acum, fără să fiu șomer, am reușit să depășesc cu mult suta.
Poate sunt cărți din alea de max 250 pagini, 50% doar dialog de juma de rând
Trebuie sa ai doar exercițiu și să faci asta macar 10 minute pe zi, lucru pe care evident nu îl fac oamenii cu locuri de munca aiurea, ci oamenii mai răsăriți și cu situații mai bune.
Oh...uh! 100 de carti pe an, 10 minute de lectura pe zi?!
Cine face asta, citeste doar prefața!
Înainte de a face afirmatia de mai sus, ai facut un calcul?
Înseamnă că nu prea ai contact cu cărțile dacă ai impresia că toate au 500 de pagini.
Și calculele sunt inutile pentru că fiecare are propria viteza de citire.
Da, eu abia am invatat sa citesc.
Ce relevanță are numărul de cărți?
Valoarea cărților nu se măsoară nici în numărul lor, nici în numărul paginilor, nici în kg, nici în metri cubi.
Se măsoară în cât și (mai ales) ce se lipește de tine după ce citești cărțile alea.
Dacă citești doar ca să poți spune "am citit 1431 de cărți" înseamnă că nu ai înțeles la ce folosește cititul.
Are relevanță și numărul de cărți, dar și calitatea lor. Să spunem că unul a citit 2 cărți bune într-un an (e foarte bine și așa decât deloc), iar altul a citit 50 de cărți bune și le-a și înțeles. Care a dobândit mai multe cunoștințe? Dacă e vorba de unul care a citit 100 de cărți proaste, iar altul 20 de cărți bune, cel care a citit mai puțin a câștigat mai mult din cele citite. Deci eu zic că e importantă și calitatea, dar și cantitatea (în unele cazuri).
Da, cantitatea este relevantă. Dar numai atunci când compari mere cu mere.
Tu ai spus doar "100 de cărți", ceea ce lasă loc la atâtea variabile încât nu mai înseamnă nimic. Fără un context care ia în calcul toate celelalte aspecte legate de lectură, este un număr irelevant. Ce cărți? Ce subiecte tratează? Cât înțelege din ele pe moment? Cât asimilează din ele pe termen lung? Despre câte lucruri din acele 100 de cărți își va mai aminti ceva peste un an? Câte lucruri din acele cărți vor avea un impact pozitiv asupra vieții lui? Și așa mai departe.
"100 de cărți" este un termen irelevant de unul singur, și asupra acestui lucru ți-am atras atenția.
Eu nu dar cu siguranta au fost unii care au citit. Oricum prefer 10 carti bune decat 100 citite doar asa pentru numar.
Normal, e mai importantă calitatea decât cantitatea. Dar dacă cineva citește 100 de cărți bune? Nu cred că ar fi un lucru rău, e nevoie doar de timp.
Normal ca nu e rau, daca ai timp e foarte bine sa citesti cat mai mult
Nu este imposibil dacă ai mult timp liber la dispoziție. Ar însemna să citești 2 cărți pe săptămână, deoarece anul are 52 de săptămâni. Adică dacă termini o carte în 3, 5 zile o să citești aproximativ 100 de cărți într-un singur an. Poate pentru tine și pentru mulți alți oameni e prea mult. Dar e foarte bine și dacă citești 10 sau 20 de cărți într-un an decât deloc. Nu e atât de important numărul, e mai importantă calitatea cărților citite.
Ai dreptate! Se poate doar ca astazi televizorul si telefonul ne dau peste cap. Exemplu: RAY citeste putin dar nici din alea nu s-a prins nimic de el. A scris o ingramadire de cuvinte cu multe greseli gramaticale. Eu am citit la inceput fara indrumare. Apoi mi-am dat seama ca sunt carti care se potrivesc varstei si altele nu. Atunci am cerut ajutorul dirigintelui care imi era si profesor de limba romana (din clasa a V-a) in generala si apoi profesorului de romana din liceu. Mai era pe atunci si lectura obligatorie. La mine era mult mai mare (lista cu literatura obligatorie) decat la ceilalti.
Eu una nu. Nici nu aș putea să le înțeleg dacă le citesc pe repede înainte.
Prefer să citesc încet ca să înțeleg ceva din acea carte.
Nu contează atât de mult numărul dacă citești cărți de calitate.
De acord.
In medie, o carte este citita in 6-8 ore. Anul are 24x365 de ore, adica 8760 de ore. 100 de carti ar insemna undeva intre 600 si 800 de ore. Un om doarme in medie 8 ore. Deci intr-un an dormi in jur de 2920. 8760-2920-700(am facut media la cititul a 100 de carti) = 5140. Media orelor pe care le petrec copiii la scoala, adultilor care muncesc si a pensionarilor care, chiar daca nu fac nimic, sunt tot oameni si au timp liber sa citeasca, este de 8, 25 ore, adica 8 ore si 15 minute. Intr-un an asta vine undeva la vreo 3011 ore si 15 minute. 5140 - 3011.25 = 2128.75 de ore ramase sa faca ce vor ei intr-un an, adica 5 ore si 49 de minute in fiecare zi de timp liber, pe langa citit.
13DoXy13 întreabă: