| sabin89 a întrebat:

A citit cineva "Război şi pace"? Dacă da, cum vi s-a părut? Mie mi-a plăcut foarte mult. Nu degeaba se spune că este unul dintre cele mai bune romane care s-au scris vreodată. Despre autor aş spune că este mai talentat chiar şi decât Dumas sau decât Hugo. În plus, se dovedeşte a fi şi un bine informat istoric. Relatează faptele petrecute până la cele mai mici detalii.
Am însă şi ceva să-i reproşez. Este părtinitor. Nu este obiectiv. Fiind rus, etse clar de partea ruşilor în acel conflict. Pe ţarul Alexandru aproape că îl divinizează. Era de o frumuseţe atât fizică cât şi a caracterului rar întâlnită. Pentru unele dintre personajele romanului fericirea vieţii lor era să ajungă cumva în preajma lui Alexandru, să îl poată vedea de aproape. Nu mai spun cum ar fi fost dacă ţarul i-ar fi adresat şi câteva cuvinte.
Pe de altă parte, celebrul autor minimizează neîngăduit de mult geniul militar al lui Napoleon. Toate succesele militare ale acestuia (inclusiv acela de la Austerlitz) sunt puse fie pe seama calităţilor generalilor săi, fie pe unele greşeli ale inamicilor, fie pur şi simplu pe seama norocului. Napoleon, căpcăunul corsican, nu era nici pe departe un geniu.
Cum comentaţi voi?

10 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"se spune că este unul dintre cele mai bune romane care s-au scris vreodată"

total de acord!

Bula
| Bula a răspuns:

De cate ori (re) citesti "Razboi si Pace", de atatea ori "vezi" si intelegi diferit acest roman! Probabil, are legatura si cu experienta de viata.
N-as spune ca a fost partinitor. El a descris ce s-a vazut si ce s-a aflat de pe partea rusa. Pentru a descrie si partea opusa, trebuia sa fie acolo si fizic sau sa scrie fictiuni.

| sabin89 explică (pentru Bula):

L-ai citit de mai multe ori?

| Bula a răspuns (pentru sabin89):

Da, de 3 ori, inainte de "90.
Daca mai apuc, intentionez sa-l citesc inca odata.
Sper. happy

Ce alt roman ai mai considera ca "unul dintre cele mai bune care s-au scris vreodată"? Eu am două, care îmi vin acum în minte: "Mizerabilii" - al lui Hugo şi "Contele..." - al lui Dumas.

| Bula a răspuns (pentru sabin89):

Sunt multe romane foarte bune, printre care e greu sa decizi ordinea.

Adevărat.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns:

Da, l-am citit! Mi-a placut foarte mult, dar tot romanele lui Dostoievski imi plac mai mult.Prefer proza mai sumbra, psihologica! In legatura cu ce ai zis, nu comentez, nu stiu istorie.Dar asa cum a spus altcineva de pe aici, e normal ceea ce a facut in legatura cu Rusia pentru ca el acolo a locuit si asa a perceput lucrurile.

| sabin89 explică (pentru FilosofulDepresiv2022):

Dintre romanele lui Dostoievski pe care l-ai pune pe primul loc? Fraţii Karamazov?

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru sabin89):

Da, alaturi de Demonii!

Întrebări similare