Profii universitari au nevoie de cărțile alea ca sa avanseze în grad.
"scriitorii vechi scriu" pai daca asta le e meseria csf...
"Pas cu pas" nu a fost scrisă de un universitar, ci de un profesor de liceu; deci şi ăştia de liceu mai scriu...
E adevarat, si dau numai un nume de nuvela vechiuta dar nu extrem de veche care rasuna in urechile tuturor Dracula, se mai fac carti care sa se mai gasesca si in ziua de astazi la rafturile magazinelor, prea putine
Dar asta nu e nicidecum o scriere dintre cele mai bune sunt unele infinit mai bune, doar am punctat un exemplu la ceea ce ai zis cu proba timpului, si este foarte adevarat.
Pe de alta parte sunt si carti din modernism care au socat si au devenit ori romane fluvii ori adevarate sage cum sunt cartile ce stau la baza lui Harry Potter, si mai sunt multe altele in acest gen.
Dar nu orice musca face miere.
Mai exista si tepe in ziua de astazi cum sunt unele bestseller-uri. Unde-i teapa daca e bestseller?! Pai, este bestseller, nu neaparat o carte buna. Poate fi doar reclama de ea si sa se vanda bine, iar unele bune raman in anonimat. Am dat peste astfel de carti laudate de reviste celebre sau de nu stiu ce vedeta ce se identifica cu cele scrise. Si desigur, mie imi placea de vedeta respectiva si cumparam cartea. Oricum, la fel se intampla si in muzica, filme, oameni etc. Multe apar, dar putine rezista testului.
Inca ceva. Nu te deranja ca apar pentru ca asta-i o dovada ca evoluam si ca avem timp si de altceva in afara de agricultura, industrie si alte munci grele. Cu cat divertismentul este mai infloritor, mai dezvoltat inseamna ca cu atat omul o duce mai bine, are o viata lipsita de grijile fundamentale. Altfel ar fi fost pe camp, in uzina, pe front (Doamne fereste!) si n-ar fi avut timp de distractie. Asa ca... sa tot apara.
Chestia e ca nu e vorba de vreo magie, vreun geniu,etc sa scrii o carte buna.Da,o carte foarte buna,capodopera,necesita un geniu creativ,dar sunt multe carti bune, chiar foarte bune,scrise de oameni care nu au legatura cu literatura in general(adica au studiat in alte domenii sau nu si-au dedicat nici prea mult timp scrierii...)
Rabdare,incurajare, putin talent,mult timp dedicat si voila, ai o carte care poate fi buna.
Plus, nu vreau sa fiu enervant,dar versurile si proza sunt diferite.
Indiferent de cat de sclipitor ar fi Eminescu, daca nu esti diriga mea(de romana) sau foarte pasionat si rabdator,nu poti citi prea multe poezii de-ale lui,fara sa te saturi(nu numai de-ale lui, dar alti poeti au scris in mai multe tipuri de poezii, nu predominant romantice)
In schimb, poti trece de la Harry Potter la Portretul lui Dorian Gray, la Familia mea si alte animale, la Rascruce de Vanturi, Mary Poppins, etc si nu intampini aceeasi problema. Genurile in proza sunt mult mai diverse decat cele in poezie.Da, imdiferent ce genuri de poezie alegi, care par total opuse, tot vor avea in comun mai mult decat 2 romane de genuri diferite.
Si, desigur, o sa pun si fraza "Fiecare ii place lucruri diferiti, nu poti zice ce sa ii placa lui cineva"(am auzit-o fix in forma asta, asa mi-am pierdut speranta in sistemul de educatie)
E o lume in care rapperi sunt considerati poeti asa ca la ce sa te astepti cand Romania e plina de baieti destepti