| PerdunAdriana2000 a întrebat:

As vrea sa public o carte, doar ca nu prea stiu cum sa o trimit la editura.
Trimit direct manuscrisul, fără mesaj sau nimic altceva?

5 răspunsuri:
| Osneros a răspuns:

Posibil sa ma insel, dar cred ca se trimit cateva capitole introductive si ceva de la mijloc, cu mai multa actiune si editura hotaraste daca ia cartea sau nu.

| Alexandrionelu a răspuns:

Discuta întâi cu ei, nu este chiar asa de ușor. Și oricum sper ca ești conștientă ca și dacă ți-o va publica vreo editura, o va face pe cheltuiala ta, urmând ca tot tu sa te ocupi ulterior de vânzarea sau distribuția cărții.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă trimiți fără un mesaj minim legat de intențiile și așteptările tale de la ei, s-ar putea să ignore și să arunce manuscrisul la coș. în ziua de azi, nu se prea trimite manuscris bătut la mașină, sau manuscris de mână la o editură ci în format PDF. Altfel, tehnoredactarea o vei plăti în mod sigur. Foarte rar o editură va prelua costurile editării și ale publicării, așa că, să te aștepți la niște cheltuieli, pentru un tiraj minimal. Toate astea trebuie să le discuți cu editura în prealabil.

| Miauti a răspuns:

Suntem in Romania gasesti editura potrivita si o publica imediat

| TheAce a răspuns:

Buna Adriana. Iti scrie un autor. In primul rand, felicitari pentru ambitie si pasiune! Acum, daca cumva nu ai finalizat inca manuscrisul, nu consider ca are sens sa iti bati capul cu gasirea editurii: finalizarea proiectului literar ar trebui sa fie singura ta grija. Presupunand insa ca volumul e finalizat, ai urmatorii pasi de parcurs: 1. Reasearch-ul. Exista o groaza de edituri in Romania, multe dintre ele nisate, axate astfel pe anumite tipuri de carti (unele publica strict literatura pentru copii, altele publica in principal non-fictiune; unele publica mai degraba autori straini, altele, din contra, promoveaza literatura romana contemporana; unele merg mai degraba pe lecturi usurele, tip romance, altele sunt specializate pe SF&F etc). In functie de natura volumului tau e astfel esential sa faci intai o triere. Unu la mana pentru a alege sa iei legatura strict cu editurile care iti plac, intr-o forma sau alta, doi la mana pentru a creste sansele de a primi raspuns inapoi. 2. Sa spunem ca ai gasit 10 edituri cu care ti-ar placea sa colaborezi. Le-ai gasit si email-urile, te hotarasti sa le scrii. In principiu vei trimite manuscrisul integral (inca mai exista cate unii care sustin ca acesta ar putea fi plagiat si ca e bine sa trimiti doar o parte: 1. nu s-a intamplat niciodata asta; 2. nu stiu vreo editura care sa fii semnat cu un autor debutant in Romania doar pe baza catorva capitole) alaturi de o scurta descriere si de un mesaj propriu. Un pic de "whimsical" nu strica, daca ma intrebi pe mine. Daca ai si un blog popular, un cont de booktuber activ sau o pgina de Facebook, poti sa le atasezi de asemenea, multe edituri se bazeaza pe faptul ca partea de marketing sa reprezinte un "split" intre ei si autori, scopul fiind unul comun pana la urma. 3. Asteptarea. Nu-i foarte simpatica dar e inevitabila. In general primesti raspunsuri (daca le primesti) in intervalul 30-90 de zile. 4. Trierea: In functie de numarul editurilor care ti-au scris inapoi (presupunand ca manuscrisul tau e cu adevarat bun), urmeaza sa te decizi tu cu cine semnezi. Ca idee, contractele sunt de obicei pe 3-5 ani, perioada in care tu vei cesiona drepturile editurilor iar tie iti vor reveni intre 7-17% (in medie) drepturi de autor. In ultima vreme 10-15% pare intervalul cel mai obisnuit. 5. Promovarea. Dupa ce ai totul pus la punct, ramane sa stabilesti cu editura o strategie de promovare desi, ca si autor debutant, se prea poate ca in prima faza sa iti revina tie aceasta sarcina. Cand vei ajunge acolo vei putea sa scrii din nou un mesaj pentru a te putea ajuta. PS: Am vazut pe aici mesaje cum ca tu ar trebui sa-ti platesti cartea. E fals. Aceasta practica e una a editurilor mici, fara retele de distributie si fara orizont. Ocoleste-le, cata vreme volumul tau e bun. Mult succes! happy