| AvalohAlyn a întrebat:

Ati facut vreodata o LECTURA INTENSIVA sau un "MARATON DE CITIT" adica sa cititi foarte mult,carte dupa carte intr-o perioada de timp indelungata?
Eu de asta vreau sa ma apuc de maine (asta pe langa scoala)
Vreau sa citesc foarte mult e carti fiindca am destule, care sunt necitite dar cumparate si mi-am propus sa incep un "maraton" prin a le citi pe toate cele cumparate de mine in decursul a 3 ani.Imi place sa citesc,mult,dar imi place sa stau si pe laptop/internet/jocuri si in ultimii ani cam a castigat teren acestea din urma in dauna cititului si vreau sa schimb asta incepand de maine.
Deabia astept sa incep "'Maratonul de citit" si sa intru iar in lumea minunata a cartilor din care ai ce invata si e un refugiu excelent acest lucru si aceasta activitate(lectura)
Voua va place sa cititi? Ati avut vreodata o perioada in care ati citit foarte multe carti?
Consider ca e un lucru excelent, bun si foarte folositor cititul.De aceea aleg sa nu mai stau asa mult la laptop,pe internet si sa citesc intensiv.

Voi, citit intensiv? Sau ati citit intensiv? Ati avut vreun "Maraton de lectura personala"?


happy Pe curand.

Răspuns Câştigător
| Cameliapantiru a răspuns:

Buna!
Da, maratonul meu de citit a fost in facultate, cand imi imparteam orele libere intre carti de literature si carti de teorie/critica/istorie literara, cand stateam ore intregi in camera mea sau in parc (verile, cand era cald) cu o cana de ceai/cafea/ciocolata caklda si o carte buna in barte, citind cu nesat. Nu terminam bine una si ma apucam de alta, asa de pasionata eram. Imi doream si chiar reuseam sa citesc integral bibliografia obligatory si optionala de la toate cursurile de literatura de la facultate, plus alte carti ale autorilor studiati (cautam in prefata si in fisa lor biografica ce alte carti au mai scris), plus carti recomandate de parinti, profesori si prieteni.
Erau zile frumoase si interesante, in care nu aveam nciiun minut petrecut in mod inutil sau plictisitor, zile in care m-am harnit intellectual si spiritual, m-am definit ca om, ca profesionist, ca intellectual, mi-am format si argumentat filozofia proprie de viata, dar si zile relaxante, cu bucurie si placere. Plus ca seara ne dedicam cate o ora unor asa numite cenacluri literare de familie, in care eu si parintii mei schimbam impresii si opinii personale despre cartile citite in decursul zilei (la noi in casa, toi, eu, mami si tati suntem lectori pasionati) si ne recomandam unii altora carti (eu veneam mereu cu noutati, deh, doar aveau fiica studenta de 10 la Litere, nu?). Plus ca de cate ori ma intalneam cu prietenele mele, studente la Medicina si la Economie, dar cititoare passionate de filozofie, de eseistica, de poezie si de roman, schimbam impresii despre genuri preferate, scriitori preferati si, uneori, ne imprumutam una alteia cartile pe care ni le recomandam elogios, dar nu le gaseam in biblioteca personala.
Ahh, mi-a trezit nostalgie intrebarea ta, sa stii! Frumosi ani de studentie am petrecut, foarte, foarte frumosi!

| AvalohAlyn explică (pentru Cameliapantiru):

Super.happy
Dar in perioada scolii generale,a liceului cum era cu lectura? Banuiesc ca atunci aveati putin mai mult timp liber si puteati sa cititi si mai mult.ce citeati pe vremea aia?happy

Si inca o intrebare:Credeti ca in ziua de azi, conteaza ce carti citesti(unii au un foarte mare simt critic la adresa unor anumite carti din ziua de azi, le considera pe unele fara valoare) sau conteaza ca citesti? Eu cred ca un tanar, un om poate citi chiar si o carte care nu este sa zicem de mare valoare literara insa important e ca citeste. Apar multe carti in perioada asta, in timpurile noastre care sunt aspru criticate de unii..ca fiind slabe, nimicuri, prostii etc.Dar mai conteaza asta cand omul sau tanarul citeste? Mai bine ca citeste ceva decat sa stea ore in sir la calculator sau la televizor, macar din carti mai inveti cate ceva, iti mai dezvolti anumite lucruri..Adica sa zicem de cartea Fluturi, daca tinerii citesc Fluturi de Irina Binder inseamna ca nu sunt cititori adevarati? Sau nu se poate spune ca citesc? Ca n-au gusturi? Sau ca trebuiesc ironizati si nebagati in seama de ceilalti ''cititori adevarati, seriosi''? Eu consider ca e important sa citesti in ziua de azi orice, la cum e lumea in prezent o carte ca Fluturi asa blamata cum e ea de unii (am dat un exemplu cu Fluturi, sunt mult mai multe carti blamate si ironizate) ar fi minune si un mare bine daca ar citi-o..Nu exista carti bune si carti proaste,dupa parerea mea, fiecare carte are ceva special, in care te invata ceva folositor, te captiveaza, te poarta intr-o lume magica a autorului...happy
Dumneavoastra ce parere aveti despre blamarea si ironizarea unor anumite carti contemporane?

| Cameliapantiru a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Buna, Alynn!
Sa stii ca mult mai mult timp pentru lectura am avut in facultate decat in liceu si/sau in scoala genarala.
Fiind eleva la profilul real, dupa-amiezile si weekendurile, imi erau pline, uneori pana la refuz, cu teme la mate, fizica, info sau chimie, cu lucru suplimentar si meditatii in anii terminali (a VIII-a, respective, a XII_a) la mate in vederea Capacitatii (asa se numea la noi examenul de la sfarsitul clasei a VIII-a, echivalentul, sa ma exprim asa, al actualei Evaluari Nationale) sau pentru BAC. Rezolvam sute, mii de problem, ore intregi, insa am luat 10 si la mate, dar asta mi-a rapit insa mult din timpul de citit. Plus ca in aceatsa perioada m-am axat foarte mult pe limbi straine, am invatat la perfectie engleza si germana, am sustinut examenele Cambridge (de la KET la Proficecy) la engleza si Goethe Zertifikat Plus la germana, examene care au presupus nu doar citit de carti in limbi straine, ci si mii de ore de rezolvat exrecitii si teste de gramatica, listening si vocabulary, invatarea si repetarea, pana eram sigura ca am retinut la perfectie, acum milioane de cuvinte si expresii noi. Insa, recuperam la lectura in vacante, in special in vacantele de vara, cand citeam cate un roman zilnic sau la doua zile, pe langa volume de verusir sau de teatru si ma bucura nespus ca am timp pentru hobby-ul meu. Ne adunam patru foarte bune prietene si college de clasa (suntem si acum bune prietene, dupa trecerea atator ani, si inca lectori extreme de entuziasti), puneam o muzica clasica/instrumental pe fundal si citeam ore intregi, cu nesat, carti din bibliuoteca uneia sau a alteia. Apoi, dupa ce ne ''saturam'' cat de cat setea de carti, ieseam in oras, la o plimbare, un film sau o cofetarie si comentam, pe drum, ce am citit, era asa de frumos. Intotdeauna eu m-am simtit bine in mediu de cititori, am mult mai multe lucruri frumoase de impartasit cu ei si ne imprietenim mult mai repede si mai usor, hi-hi, ca microbistii din sport sau ac fumatorii, doar cine se aseamana, se aduna.
Cat despre lecturile adolescentilor de astazi, observ si eu ca a scazut mult calitatea cartilor alese, ceea ce e un lucru nu foarte imbucurator pentru o profesoara de literatura si o pasionata de cartile clasice, cum sunt eu. Inca din anii studentiei mele, college ale mele, student la Litere, erau prinse in mrejele cartilor de dragoste comerciale, ale lui Coelho sau ale sandrei brown. De pe atunci, profii universitari sfatuiau sa lasam ''chick-lit''-ul (adica sa il lase cei care il citesc, eu si multi altii nu abbordam ever-never acest gen) si sa se ocupe de marea literatura, asa numita ''high-brow literature', cum e denumirea englezeasca a cartilor de valoarea, clasice sau clasicizante.
Sigur, e mai bine sa citesti carti slabe decat sa nu citesti nimic, dar e mult mai bine daca citesti, sa citesti scriitori de top, pentru ca de acolo ai cu adevarat de invatat lucruri minunate, idei profunde, extrem de utile in viata, iti imbogateste considerabil vocabularul, cu termini apartinand unui limbaj cult, elevat, plus ca iti dezvolta foarte mult cultura generala, oferindu-ti diferite date despre istoria si geografia altor spatii, idei si concept filosofice etc, ceea ce nu prea gasesti in lecture facile ca "Fluturi" sau "Alchimistul". Unele dintre aceste carti sunt intr-adevar dragute, uneori, pentru relaxare si variatie, poti citi si din acestea, nu e nimeni absurd sa le excluda complet, poti face pe ele exercitiu lingvistic, daca esti mediu la cunoastreea unei limbi straine si le citesti in original, nu in tarduceri romanesti(Nu ma refer aici la "Fluturi", ci la carti scrise de John Green sau de Dan Brown, de exemplu, care sunt POK ca nivel d elimba engleza pentru cei care vor sa-si dezvolte vocabularul, sa zicem), dar e nevoie sa stii ca literatura nu inseamna doar acesti autori, ci mult, mult, mult mai mult.
Eu nu ironizez sau persiflez pe nimeni pentru ce citeste, ce filme prefer, ce locuri frecventeaza, ce religie are, ce muzica asculta, ce mananca sau cum se imbraca, fiecare om e valoros in felul sau si are dreptul la propriile opinii si preferinte si mi se pare o regula de minima decenta si educatie sa nu blamezi preferintele altora, ci sa le respecti, chiar si atunci cand nu se suprapun sau chiar se opun preferintelor tale. Asta, insa, nu inseamna ca recomand eu astfel de carti. NUUU! Daca un elev al meu imi spune ca a citit Sandra Brown, stii in ce maniera raspund? "OK. Frumos ca ai citit o carte din afara programei scolare si te felicit ca ai alocat cateva ore din timpul tau liber lecturii, intr-un secol in care, in special pentru adolescent, exista atatea tentatii. Dar daca iti plac cartile de dragoste, poti sa incerci si "La rascruce de vanturi"< "dama cu camelii" sau "Anna Karenina", vir fi foarte pe placul tau". Stii ce fac? deplasez accentual de pe cartile comerciale spre cele clasice si asta fara sa-l fac sa se rusineze de lecturile sale, ci doar ii stimulez interesul spre altceva. Si, apoi, multi dintre ei imi spun ca au citit cartile recomandate de mine si ca le-au placut mai ult decat cele alese de ei. Daca doresti, iti pot recomanda si tie carti (vechi si noi, clasice si modern, dar toate valoroase si apartinand marii literature, nu genului commercial)n pentru a face o tranzituie lenta, dar sigura de la Irina Binder la Dostoievski, sa zicem. Se poate si va fi un demers euristic extrem de interesant si de placut pentru tine, iti zic asta din experientele unor elevi si fosti elevi ai mei. Spune-mi ce genuri iti plac (carti de dragoste, politiste, SF, istorice, de capa si spade, de aventuri, cu eroi copii sau animale), daca te intereseaza si poezia si cred ca, daca imi permiti, te pot ghida si indruma si in acest sens.
Iti doresc o zi frumoasa si o saptamana spornica in continuare, sanatate, bucurii si momente magice, alaturi de cei dragi tie! Te pup, Alynn! Ai grija de tine! Pa-pa!

2 răspunsuri: