Ai 15 ani, esti a-10-a, mai ai 2 ani si dai bac-ul, distreaza-te, ca ai timp sa citesti.
Totusi, citeste romane politiste, nu e siropos si nimic "la moda" cum vrei tu, sau filozofie, psihologie, ce te-ar ajuta mai mult.
Trilogia Eve
Seria Lux (vreo 5 carti daca nu ma insel)
Ingeri si Demoi- Dan Bron
Seria Atingerea lui Juliette
1. Cand esti o vrajitoare...
2. ...ramai vesnic o vrajitoare
Night School ( e draguta)
Seria Percy Jackson si Olimpienii
Ai putea sa incerci Harry Potter, doar ce m-am apucat de ea si iubesc seria.
Tot ce ti-am dat eu aici e fantasti sau SF, mie mi-au placut in special Atingerea lui Juliette.
N-am citit niciuna din alea 2 care ai zis că ţi-au plăcut, aşa că o să încerc pur şi simplu să scriu cărţile care m-au atras cel mai mult, fără să mă leg de un gen anume (şi da, o să evit literatura contemporană, chiar dacă Hunger Games şi încă câteva, sunt foarte bune).
1)Ferma Animalelor de Orwell –
Şi nu ştiu exact cum să mă exprim în privinţa acestei cărţi. Dar cred că reflectă nu numai ceea ce se întâpla în societatea în care a trăit Orwell, ci exact ceea ce fac oamenii în orice fel de organizare. Reflectă situaţia nostră în mare măsură, însă, într-un fel opus: Credem că ne e extrem de rău, dar, de fapt, o ducem destul de bine. Plus că am regăsit în personajele lui Orwell, diverse persoane din jurul meu: Tata, Colegi de clasă, Vecini. Cu siguranţă, odată cu ascensiunea, cu puterea, vine şi dorinţa de mai mult. Şi dacă n-o poţi controla, te-ai pierdut pe tine.
2)Shogun - Este cel mai dezvoltat studiu al minții umane pe care l-am citit până acum. Disperarea, frica, dorința de putere, supunerea, adaptarea, cam tot ceea ce ne face oameni sunt explicate în această carte cu lux de amănunte și exemple. Plus nenumăratele momente sensibile, marcante, dramatice, traumatizante, descrise cu cel mai mare talent literar de care un autor poate da dovadă. Shogun e, cu siguranţă, un must read în viaţă. E romanul care mi-a schimbat extrem de mult felul de a lupta cu lumea. Mi-am dat seama că toţi ducem un război, ca cel dintre Holmes şi Moriarty. Un război al minţilor, în care trebuie să-ţi dai seama ce gândeşte celălalt. Shogun e o poveste a trădării, a urii şi a diferenţelor. Pe când Europenii vedeau totul atât de simplu, şi credeau în iubire, Asiaticii, atât de reci, slujitori ai onoarei şi a jocurilor sexuale, par adevăraţi monştrii. Monştii cu chip de înger, poate?
3)Stăpânul Inelelor (și restul lucrărilor lui Tolkien) - must read pentru evadarea din realitate. Odată ce citești cărțile astea există o posibilitate destul de mare să-ți dai seama ce-i greșit cu lumea noastră. Sau să te bage și mai mult în ceață, depinde de situație. De asemenea, extragem una dintre cele mai importante, și totodată triste învățături. Că timpul nu poate fi dat înapoi. Că unele evenimente lasă cicatricii adânci, că unele răni nu pot fii vindecate. Și din păcate e adevărat.
Calul de Război - Michael Morpurgo
Atât cartea, cât şi filmul în regia neîntrcutului Spielberg, cu actorii precum Benedict Cumberbath şi Tom Hiddleston sunt extraordinare. De mult n-am mai văzut o adaptare aşa bună a unei cărţi. Vei observa (dacă vei citit şi cartea şi vei vedea şi filmul) cât de bine se potriveşte personajul creat de Morpurgo cu personalitatea lui Hiddleston. Spielberg e un geniu neîntrecut în alegerea actorilor.
Băiatul cu Pijamale în dungi - John Boyne
O poveste tragică, care arată efectul puternic al celui de-al Doilea Război Mondial asupra civililor. O poveste frumoasă, dar tristă, înduioşătoare. Cartea e scrisă în stilul unui copil, simplu, concis, n-are nimic complicat, şi, aş asemăna-o, mai degrabă, cu romanele moderne decât cu cele clasice, datorită stilului uşor de citit. Filmul este o adaptare foarte bună.
Zece Negri Mititei - Mi s-a părut cel mai bun Roman al ei, dar şi cel cu cel mai mare impact emoţional şi psihologic. Ţin minte c-o citeam cu sufletul la gură, şi am vrut s-o termin în noaptea în care am început-o, dintr-un fel de frică. N-aveam niciodată cojmaruri, dar mi-era frică că dacă n-o termin, m-ar putea bântui în noaptea aia Mă rog, aveam vreo 11 sau 12 ani şi singurul gen care-mi plăcea erau cărţile poliţiste.
Crimă din Orient Express - A fost unul dintre cele mai interesante romane. L-am citit mai tărziu, şi tot aşa, l-am terminat într-o noapte, pentru că mă rodea curiozitatea. Cum puneam apul pe pernă, cum începeam să mă gândesc la cine e criminalul, şi făceam tot felul de speculaţii, fără să pot să adorm. Apoi am hotărât s-o termin, şi pot să spun că e cartea cu deznodământul în care-ţi cade bărbia în pământ, şi-ţi intră muştele în gură. Am sfârşit fără a reuşi să dorm în noaptea aia, pentru că mi se părea scandalos. A devenit rapid una din cărţile mele preferate.
Mie mi-a plăcut foarte mult Sânge de cerneală. Face parte dintr-o serie de 3 cărți (Inkheart, Inkspell și Inkdeath ) Din păcate doar primele 2 au fost traduse în romană...
Numepublicuserneim întreabă: