| LunguNicola a întrebat:

Bună, anul asta am trecut a 8 a.
Ce carti ar trebui să citesc?

6 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Asimov, Herbert, Niven. Pe piine!

| sierra1 a răspuns:

Alea de mate și română - din ele dai examen

| IgnatVictor a răspuns:

Bună!
Când eram eu în școala generală, profesoara mea de română ne-a dat o listă de lectură, în care se aflau cărți d-ale lui Jules Verne („Căpitan la cincisprezece ani"), Mark Twain („Aventurile lui Tom Sawyer"), Mircea Eliade („Romanul adolescentului miop") plus multe altele. Dintre care eu nu am citit nici măcar una, pentru că la vremea aia nu eram pasionat de citit.
Dar, atâta vreme cât îți place, poți citi orice carte.
Eu îți recomand să citești mai multe cărți și, după ce ai experimentat mai multe genuri, să vezi ce tip de cărți sunt pe placul tău. De exemplu:
Dacă îți place fantasy, poți citi cărțile lui Andrzej Sapkowski, seria „Vrăjitorul" sau cele ale lui Suzanne Collins, trilogia „Jocurile Foamei".
Dacă îți plac crimele, poți citi cartea „Pacienta tăcută" de Alex Michaelides sau „Fata din tren" de Paula Hawkins. Plus mulți alți scriitori, ca Agatha Christie, Ruth Ware, M.J. Arlidge, James Patterson etc. Apropo, aici recomand cu căldură cartea „Lanțul" de Adrian McKinty. Este o carte foarte bună.
Dacă îți place aventura, poți citi orice de la Sven Hassel.
Îți urez numai bine!

| andreitmm a răspuns:

De blacjack

| Fabianaa a răspuns:

Profesoara o sa îți spună la începutul anului. De obicei asa se face. Știu ca se dădea Baltagul și Popa Tanda.

| isemilia a răspuns:

Tocmai am terminat a 8a, asadar cred ca sunt in masura sa iti raspund.
Temele sunt generice si e simplu sa asociezi, asa ca aproape orice carte (sau poezie) merge, insa iti spun cateva care pot fi valorificate la mai multe teme.

Poeme : Lacul, Dorinta, Izvorul Noptii, Balul Pomilor, Batranul Padurar, Lumina, Ex Libris, Camara de fructe. Cred sincer ca astea sunt destule, dar e bine sa mai cauti tu si altele (prin testele de antrenament gasesti multe).

Texte dramatice : Take, Ianke si Cadir, Vrem sa va daruim cate o fereastra, O scrisoare pierduta - iarasi, cred ca ajung

Romane : Vesti din lumea intreaga, O vara cu Isidor, Matilda, Toata lumina pe care nu o putem vedea, Oscar si Tanti Roz, Numai cu fiica mea, Vanatorii de zmeie, Inocentii, Ciresarii, La medeleni, Viata secreta a albinelor, Copacul minciunilor, Razboiul solomonarilor, Istoria lui Razvan, Romanul adolescentului miop, Mendebilul etc

PS. Chiar daca fragmentul care trebuie asociat cu altceva este de un anume fel opera cu care il asociezi nu trebuie sa fie la fel (de exemplu sa asociezi o poezie cu o poezie), desi e de preferat. De asemenea, nu e necesar sa stii 1000 de texte vag, important e sa stii 10, dar pe care sa le stii bine si care sa aiba teme diverse. (pe asta m-am concentrat cand ti-am recomandat textele de mai sus. Nu ca-s favoritele mele, ci pentru ca e mai eficient sa stii cateva carti care sa poata fi asociate in contexte diferite) De asemenea, citeste textele din anii precedenti si retine despre ce e vorba in ele. (da, e un mic fragment, insa te ajuta enorm. Nu iti va scadea (sau mie nu mi-a scazut cel putin) cat timp precizezi exact ca " Fragmentul suport nr. X poate fi asociat, in opinia mea, cu secventa din W in care R ". Oricum faci un rezumat pentru ambele texte si precizezi clar asemanarea si deosebirea)
p-PS. Nu asocia cu Dumbrava minunata sau cu Amintiri din copilarie.
p-p-PS. Daca mai ai intrebari cu privire la examen te pot ajuta happy