Noaptea de Sanziene de Mircea Eliade. Romanul meu preferat; debuteaza ca un realism ciudat si continua astfel pana la sfarsit care este cheia tuturor evenimentelor petrecute pana la el. Dar, daca o citesti, fa-ti un serviciu si nu citi sfarsitul inainte.
Nostalgia de Mircea Cartarescu (prologul si epilogul le poti sari. Fara ele raman 3 povestiri fantastice, care au totusi cam 400 de pagini in total)
Daca preferi ceva mai complicat incearca In curte la Dionis sau Nouasprezece trandafiri, volumele de proza fantastica ale lui Eliade. Cred ca cea mai buna proza fantastica pe care am citit-o, desi de multe ori este mai greu de inteles. Trebuie sa fii foarte atent si sa ii cunosti cat de cat teoriile de istorie a credintelor religioase.
Bine, cand ai spus fantastic sper ca ai folosit termenul cum trebuie si nu il confunzi cu fantasy literature din engleza.
Foarte important, daca citesti Noaptea de Sanziene, nu citi prefata inaintea romanului! Cel putin editia din colectia JN are o prefata foarte interesanta scrisa de Angelo Mitchievici, dar explica multe lucruri care se petrec in roman si chiar sfarsitul, cand exact misterul si greutatea cu care intelegi pe deplin tot ce se intampla si se spune o fac (cel putin au facut-o pentru mine) captivanta. E primul roman pe care l-am citit fascinat.
Povestirile lui Cartarescu sunt de o cu totul alta natura. E un fantastic mult mai literar. Nu pot spune ca este inferior sau superior; e doar diferit si se citeste altfel, poate nu cu fascinatie, dar cu foarte multa placere. Poti sa incepi cu "Gemenii" daca pui mana pe Nostalgie.
Ma rog, lectura placuta .
Pe langa cele de Agatha Christie, romanele politiste de la editura "Trei" sunt interesante, in special cele ale autorilor nordici. Cateva titluri: Al patrulea, Cu ochii mintii, Eroare judiciara, Explozii in Stockholm, Ecouri de dincolo de moarte. O alta carte ar mai fi "Fantoma trecutului" de Jo Nesbo, tot roman politist. Si cele de Dean Koontz s-ar putea sa iti placa, desi sunt mai mult horror si psihologice, dar unele implica si crime.
Poţi citi romanele poliţiste scrise de Agatha Cristie, cum ar fi Zece negri mititei.
Baftă!
Heei eu am citit aproape toate cartile de agatha christie. mi se par absolut geniale
Daca nu ai citit, iti recomand Inainte sa adorm. E super cartea si e recent aparuta
Cele mai bune carti cu crime sunt cele de Agatha Cristie si cele cu Maigret (este un personaj)
MateiLazar întreabă: