| Alex1208 a întrebat:

Mă întâlnesc des cu problema necunoașterii multor cuvinte dintr-o carte. M-am cam săturat să tot caut în dex la fiecare minut. Cartea pe care o citesc este una de nivel mediu spre greu din câte am analizat. De un sfat bun aș avea nevoie. PS Aici nu este vorba că îmi pot da seama din context, de ex. filfizon, nu îmi pot da seama din context sensul cuvântului. sau diferite materiale textile etc.. Și vă rog fără răpunsuri de genul "citește ceva mai ușor", cărțile acelea sunt mai mult pentru copii de până în 14 ani, chiar 12. Am 17 ani și doresc să îmi îmbunătățesc vocabularul. Mulțumesc!

10 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Candva, la orele de limba romana de la scoala, se cerea/impunea studierea si citirea multor opere literare, tocmai pentru a-ti imbogatii vocabularul si al cizela, dar azi nu mai citeste nimeni si atunci apare dificultatea unei exprimari frumoase, elegante sau elevate.
Termen precum "filfizon" se intalneste cu usurinta in operele lui IL Caragiale, daca le-ai fii citit, chiar si de placere fara sa-ti fie impuse la scoala, ti-ar fi fost foarte usor sa-l intelegi si sa-l folosesti in alte ocazii.

Eu iti pot da un singur sfat: citeste multe opere literare, pentru ca nu mai asa poti sa-ti imbogatesti vocabularul sau sa-l duci la urmatorul nivel, elevandu-l. Inca nu-i timpul trecut pentru tine, esti inca in anii de studiu cand ai o gramada de timp liber si suficient sa te cultivi literar.

| Alex1208 explică (pentru Violleta2022):

Faza e că nu prea am nici timp liber încât să nu ma streseze școala. Și dacă aș aștepta să mă învețe școala asta cuvintele, fii sigur că voi rămâne în urmă la citit. Mulțumesc mult pentru sfat, chiar voi căuta o operă literară.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Alex1208):

Cum sa nu ai timp destul?
Ce dumnezeu faci seara, dupa ce ai cina?
Stai in casa, la caldura si citesti, te educi!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu ai cum, decât să cauți cuvântul în dicționar, cu toate că te-ai cam săturat.

| anonimg a răspuns:

Poate că nu ar avea legătură cu subiectul, dar iată aici adevărate opere:
https://m.egwwritings.org/ro/folders/216
Le găsești și în aplicația EGW Writings 2 de pe Magazin play.
Sau aici unde vei găsi mai multe: https://www.viatasisanatate.ro/iubeste-inteligent
Sau la librăria SolaScriptura: https://www.viatasisanatate.ro/librarii

| zilog a răspuns:

Mai rar oameni care vor să citescă! câtă bătaie imi luam eu că nu imi plăcea deloc sa citesc! Nici acum nu citesc nimic care nu imi aduce bani!
Eu când sunt la muncă citesc și câte 300 de pagini intr-o zi de documentație tehnică de exemplu de le convertizoare de frecvență sau de la PLC_uri
sau câte o dată mai sunt constrâns să citesc chiar și legi sau ordonațe de guvern
sau alte lucruri de genul acesta care seamănă cu legile

dar eu sunt sigur că dacă citesc 300 pagini măcar 100 euro am câștigat-o prinpunerea cunoștințelor dobândite în practică
Si mai sunt sigur că dacă am învățat azi cum se configureaza un convertizor de frecvență și să zicem că m-am strofocat intea toată ziua am citit am scris formule pe pagină am făcut softuri progămele pentru acel echipament
data viitore când o să il mai văd o să imi mai rămână ceva în minte de azi
nu chiar tot dar barimi sper că ideile principale să le pot memora
si mâine sau la următorul client care întâmpină aceeasi dificultate eu mă voi mișca mai cu talent asta înseamnă că in loc de 12 ore de citit voi citi aceleasi pagini doar in 6 ore pentru că acum barimi știu ce am de căutat.

Eu te incurajez să citești lucruri grele care să îți indoaie mintea care să îti dea crampe psuhiatrice psihice care să faca ruptura psihica care să te propulseze la un alt nivel de înțelegere a lumii înconjurătoare

UITE ITI RECOMAND CEVA SUPER TARE NISTE DROGURI PT CEI CARE GĂSESC O PLĂCERE ÎN A CITI
pentru mine este o tortură

dar am ceva foarte interesant dacă tie iti place să citesti :
Printre filozofii importanți de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea sunt Vladimir Soloviov, Vasili Rozanov, Lev Tolstoi, Serghei Bulgakov, Pavel Florenski, Nikolai Berdiaev, Pitirim Sorokin și Vladimir Vernadski.
Tolstoi (dezambiguizare)
Feodor Dostoievski

| adryang78 a răspuns:

Problema ta este că nu ai un vocabular suficient de dezvoltat, rezultă de aici că nu ai citit suficient. Continuă să citești și să consulți dex-ul, e singura cale. Felicitări pentru inițiativă.
P.S. Nu disprețui cărțile mai ușoare, ai ceva de învățat din orice carte citită.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Singurul mod de a-ti imbogati vocabularul este citind.Vezi cuvinte noi, le cauti in dictionar si tot asa.

| Osneros a răspuns:

Am auzit-o și pe asta: carte pentru copii de 12 ani este de nivel "mediu spre greu" laughing
Dacă alea-s grele, recomand să te ferești de Kafka, Kierkegaard și alții asemănători și cărți de specialitate, că majoritatea sunt cu adevărat greu de înțeles și cu cuvinte pentru care chiar ai nevoie de DEX.
Singura soluție pentru tine e să citești cărți de nivel "ușor" sau "ușor spre mediu" sau să continui cărțile actuale, cu DEX-ul la îndemână.

| Clytia a răspuns:

N-ai decât să citești în continuare, să folosești dex ul ori de câte ori mai este nevoie. Citind mult, pe viitor o să-ți fie mult mai ușor pentru că vei întâlni și în alte cărți cuvinte care acum îți sunt necunoscute, și pe care ți le vei atribui de multe ori în mod inconștient. E normal să-ți fie mai dificil la început, dar pe parcurs ai să vezi că lucrurile vor sta mult mai ușor.
Hai să-ți dau și un exemplu concret. Acum vreo șase ani începusem să lecturez o clasică din timpul revoluției franceze. N-am putut să citesc mai mult de 30 de pagini, mi se părea ca are un stil greoi și nu prindeam întregul fir al acțiunii. Ieri, am fost și mi-am luat cartea și când mi-am început lectura, am rămas surprinsă de simplitatea stilului autorului. laughing
Dar în ăștia șase ani am citit peste 150 de cărți și nu sunt cu mult mai mare decât tine. happy
P. S "filfizon", "materiale textile" - îmi miroase a clasică! Care e titlul operei? happy