Mie,sincer, imi plac mai mult povestirile scrise din perspectiva unui personaj. Asa ii intelegi sentimentele.La persoana a III -a nu intelegi chiar tot.
Interesanta intrebare. Eu sunt doar un cititor.Nu cunosc vreun site care sa faca o teorie riguroasa asupra intrebarii tale. Pot doar sa -ti spun ce am constatat:ca in special scrierile-amintiri sau critica, se scriu la persoana I. Daca vrei un exemplu DIRECT de scriere la persoana a III-a, ti-as indica un scriitor simplu, aproape didactic in forma, in fond este supercomplicat, dar nu asta te intereseaza.
Ti-as sugera sa citesti pe Josef Kafka, Procesul.Este scris de un observator! Prin excelenta. Presupun ca a fost scris 'la persoana a III-a'.
Faină idee, îți urez mult succes! Cred ca cel mai bine e să descoperi de una singură ce-ți place; am descoperit că înțeleg mult mai bine un lucru când îl fac de unul singur, chiar dacă credeam că nu pot să-l fac; ideea e să nu începi direct cu o publicație, mai întâi exersează, după ce ți se pare că ți-ai format un stil, să începi să te inspiri de la marii scriitori; vrei să fii subiectivă sau detașată, în modul acesta alegi persoana la care scrii, dar depinde de tipul scrierii...
LisaJulie întreabă: