Prefata se facea de catre un alt autor Daca -ti faci 'Un Cuvant Inainte" la propria carte nu e acelasi lucru.Prefata se face de catre un critic pentru autorul cartii, in care-i scrie biografia, bibliografia, tendintele literare sau domeniului pe care-l expune in carte, relatiile si asemanarile cu alti scriitori din tagma sa.Este si un fel de recomandare catre cititori. Vad ca in ziua de azi cartile sunt publicate in graba, din lacomia pentru bani editurile nu mai fac decat o traducere rapida, fara erata, fara referenti.
Pe vremuri, o carte la editia I incepea cu o prefata, apoi cu o cronologie a vietii si operei si evenimentelor de seama ale autorului.Referinte, recomandari.La sfarsitul editiei a doua apareau opere similare publicate de acelasi autor, in final, numarul de exemplare in care fusese editata cartea si erata, nelipsita in care se corectau greselile primei editii.
Cartile din ziua de azi se bazeaza mult pe existenta internetului, in sensul ca nu fac nici un fel din serviciile complete si obligatorii editarii unei carti de tinuta.Chiar si editiile mai modeste (colectia 5 lei, sau colectia 10 lei, BPT), respectau regulile astea.
Uneori, cel mai adesea plasau opera in contextul mitologic, in contextul istoriei, prezentau subiectul prescurtat, idei principale, avizand cititorul si facandu-l sa priveasca sub toate aspectele naratiunea sau lirica scriptului.
Sigur ca se pot restrange din toate cele spuse. Dar o prefata adevarata, asta trebuie sa cuprinda.
Motivul care te a determinat sa scriu cartea sau detalii dun carte.Anumite explicatii referitoare la opera respectiva.
Daca vrei sa scrii o prefata.
Daca iti trebuie pentru scoala, cauta pe net
AvalohAlyn întreabă:
MateiLazar întreabă: