Ma poate deranja eludarea ( a trece cu vederea ) Basmele. Orice carte este un basm.Basmul are atatea frumuseti! Are acea puritate pe care instinctiv o cautam toti!
Basmul este o poveste ca si o telenovela, care merge direct la subiect si obiect.Un basm ascunde in puritatea exprimarii lui legende complexe. Care ne pot explica si pe Hamlet de Shakespeare sau Romeo si Julieta de acelasi. Nu exista carti pentru copii mici, doar pentru oameni neinfantili. Fac pariu cu bunicii tai ca nu au inteles Cenusareasa. Si mai fac pariu cu orice copil ca nu poate intelege Odiseea.
Niciodata nu am fost tentat sa pun o astfel de intrebare. Simplu! Am avut carti in casa suficient incat sa-mi aleg si la 7 ani. Si cand citesti o carte pe care nu o intelegi in acest moment, iti pui intrebari macar.
Chiar si scriitorii romani au scris interesant. Fa o lista cu ei, daca-i ai in casa iti verifici puterea actuala de intelegere.O completezi atunci cand iti vei spori intelegerea si cultura.
Nu citesti o carte doar sa 'te dai mare'. Doar sa o savurezi.Ca sa savurezi o carte trebuie sa ai cultura! Sa ti-o formezi daca nu ai.Cu rabdare si fara complexe.
Mi se pare 'aiurea ' sa intrebi un analfabet care se uita si stie titluri de pe Wilkipedia sau alte tampenii. A citi o carte e o chestie absolut intima.Nu intrebi o colega cum sa te saruti cu prietenul tau.Sau ce prieten sa-ti alegi.Nu?
Asa si cu cartile!
Bafta.
Buna, Miranda! Iti recomand din liteartura romana sa citesti opera integrala a lui Mircea Eliade ("Mautreyi" este romanul meu preferat din literatura romana, dar foarte bine scrise sunt si "Romanul adolecsentului miop", cu a sa continuare "Gaudeamus", dar si "Domnisoara Christina'', "Sarpele", "Isabel si apele diavolului", "Huliganii", "Nouasprezece trandafiri", "Nunta in cer", "Noaptea de sanziene" sau nuvela "La tiganci"). De asemenea, un scriitor foarte bun este, in opinia mea, Cezar Petrescu ("Calea Victoriei'', "Aurul negru", "Oras patriarhal", "Dumineca orbului", "Intunecare"). Poti citi si cele doua romane -capodopera ale lui Camil Peterscu("Patul lui Procust" si "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi"), trilogia lui Anton Holban "O moarte care nu dovedeste nimic", "Ioana", "Jocurile Daniei", "Panza de painjen"-Cella Serghi, "Ion'', ''Rascoala'', "Padurea spnazuratilor", "Adam si Eva"-Liviu Rebreanu, "Enigma Otiliei"-George Calinescu, ''Intre zi si noapte", "Voica'' si "Pontiful''-toate trei opere ale scriitoarei Henriette Yvohne Stahl si, de ce nu, "Cel mai iubit dintre pamanteni"-Marin Preda. Daca te intereseaza ceva din literatura romana contemporana, recomand volumul "Orbitor(Aripa stanga)'' al lui Mircea Caratrescu. O seara minunata iti doresc!
Ti-as recomanda "Europolis" de Jean Bart, este o carte psihologica, dar din punctul meu de vedere nu imposibila.
Ar mai fi si romanele lui Mihail Drumes:"Scrisoarea de dragoste" sau "Invitatia la vals".
Lectura placuta.
De scriitori români, cel mai mult mi-a plăcut Baltagul. Şi Mara e destul de interesantă!
Cea mai interesanta carte pe care am citit-o pana acum a fost Legendele Olimpului de Alexandru Mitru in momentul acesta citesc Baltagul si deocamdata mi se pare destul de interesant.
anonim_4396 întreabă:
RoxanaCaplan întreabă:
CyberDune28 întreabă: