Fără a fi neapărat răutăcios dar, de la a vrea și pînă la aputea „e-o cale-atît de lungă".
În primul rînd se impune să mai citești multă literatură. Și abia după aceea să încerci și a crea „literatură".
Ai probleme cu gramatica ( ortografia ), folosirea timpurilor în partea descriptivă a textului( nicicum imperfectul cînd se impune prezentul- ca un exemplu-), localizarea acțiunii în concordanță cu numele personajelor( nume românești cu nemțești, cu scoțiene- un fel de turn Babel). Și încă multe alte chestii pe care nu le mai rețin dar m-au frapat ( cînd am citit) ca fiind neverosimile.
Nu te grăbi cu scrisul!
E posibil să ai imaginație și s-ar putea ca în viitor să și produci.
Îmi amintesc că, înainte de 89, am citit o carte. Era debutul unui individ care, la acea oră, avea vreo 80 de ani.
Cel mai important lucru, înainte de a concepe o carte, este să fi citit alte foarte multe cărți, să vezi cum scriu alții, să citești mult pentru a-ți îmbogăți bagajul de cunoștințe de cultură generală.
Să-ți faci un plan al cărții, să concepi personajele, numele lor( au și acestea rostul lor), să anticipezi momentele acțiunii perecum un șahist cel puțin 10 mutări înainte, inclusiv replicile adversarului.
Încă o dată zic...
Mai ai răbdare. Nu te grăbi!
Într-adevăr. Eu când am început să scriu doar chestii de căcat, nu citisem.
Dar m-a faşcinat idee de a scrie încă de când eram în clasa a 2a şi am scris primele compuneri.
După ce m-am îndrăgostit de literatură (asta prin clasa a 7a), abilităţile mele s-au dezvoltat foarte mult.
Da' asta nu înseamnă că nu trebuie să scrii înainte să citeşti.
Dacă prinzi gustul creaţiei, inevitabil vrei prinde şi gustul cititului.
Groaznic.
Lasa scrisul, mai bine citeste. Poate cand o sa te maturizezi o sa te descurci mai bine, deocamdata nu e bine deloc!
Eu nu-s scriitor si nici un mare cititor, dar pot spune asa: iti trebuie o descriere mai bogata si mai multe detalii, actiunea e cam plictisitoare, roman in care este prezentat dragostea dintre 2 liceeni. Mie mi se pare plictisitor inceputul sper ca in continuare sa fie ceva mai bun. Si aici nu mi-a placut cum te-ai exprimat : " dupa ce m-am facut un dus lung si dupa m-am asezat in pat confortabil si m-am gandit ore in sir la Teo ". Uite nu vreau sa fiu rautacios dar subiectul asta parca e prea banal, mergi pe hol te izbesti de un tip si brusc va loveste dragostea pe amandoi, am vazut asta in animeuri, multe faze de genu, e prea comuna situatia. Insa apreciez dorinta ta de a scrie, bravo tie!, dar cum imi spunea o prietena scriitoare, trebuie sa scrii ceva nou, care sa impresioneze
Am fost critic pe multe site-uri.
Începând cu AnimeZup, WattPad (acolo am stat puţin. Ceea ce apărea ori era în mare parte, sub orice critică, ori prea bun ca să critic eu), până şi fanfiction.net.
Deci, o să îţi las nişte sfaturi. Da' nu-mi răspunde urât sau alte chestii.
1)Începutul e de căcat. Ai văzut tu vreo carte să înceapă aşa? Să spună zodia şi culoarea preferată a personajului? Nimănui nu-i pasă, dacă nu are o însemnătate mare (ex: Lui Dumbledore îi place gemul de zmeură. E un cod).
Deci, nu mai începe aşa niciodată. Ori intri direct în pită, ori descrii, cel puţin locul, dacă e unul fascinant (ex: Hobbiton).
Poţi renunţa liniştită la primul paragraf.
2)Dacă spui ceva în naraţiune n-o trascrii şi în dialog. E sec.
3)Repeţi o grămadă de cuvinte. Şi o faci foarte des. Asta înseamnă că nu reciteşti ce scrii înainte să postezi. Mare greşeală.
4)Descrierea este fadă. Nu e un scenariu de film, ca să spui cu exactitate ce face fiecare personaj. Cum apasă pe clanţă, cum deschide uşa, apoi bate şi deschide iarăşi uşa? Te pierzi în detalii inutile.
Să nu mă înţelegi greşit. Mai bine aşa decât să dai în cealaltă extremă, să nu mai explici cum trebuie ce se întâmplă.
ATENŢIE: Mă refer la naraţiune. Nu la descriere. N-ai aproape deloc descriere în primele paragrafe.
5)Dacă nu ştii gramatica calumea, nu poţi scrie. E palid nu balid. P şi B nu-s nici cum una lângă alta pe tastatură. Şi faci cacofonii.
6)Despre poveste în sine: Prea repede s-o îndăgostit aia. Dă-o la dracu, se loveşte de unu pe hol, şi gata, îi limbă după el? Asta mă duce cu gândul la o uşuratică, şi sunt sigură că nu asta vrei să fie personajul tău.
Bun. Per total e bine. Chiar foarte bine dacă asta este prima ta poveste. Se vede c-ai citit ceva înainte să scrii.
Ai potenţial, eu zic să continui cu scrisu'.
O să vezi, cu timpul te vei dezvolta. Şi când o să citeşti ce-ai scris în trecut, o să te miti de cât de naşpa e.
Nu te descuraja de cuvintele rele ale cerlorlalţi, şi, mai ales, nu te lăsa de scris.
Mersi de incurajari...Nu am specificat ca e si o parte a doua ..Ai citi-to si pe aceea?
Citit-o*
Dat fiind faptul că sunt scriitor&poet, îmi pare bine să-mi exprim părerea obiectiv, dar nu cred c-o să-ți placă și ție.
În primul rând, cred că am citit zeci de alte „creații" ca ale tale, cu un început atât de banal, care prezintă situații atât de clișeistice, cu grave probleme de punctuație, gramatică, continuitate și logică. Serios, nu ai talent aproape deloc la scris și dacă ai citit două cărți „cool" nu înseamnă că ești musai și scriitoare. Cu greu am găsit niște fraze la tine. Totul este fragmentat și discontinuu, propoziții din maximum patru cuvinte. „Plec. Ajung. Merg. La ora două. Ninge. Plouă." - doar niște exemplu imaginare. În ce roman consacrat sau măcar foarte citit și apreciat ai citit tu o astfel de introducere ca a ta? „Mă cheamă Ygreca, am 2 ani, îmi plac morcovii, am ochii de broască, știu să respir" - doar un alt exemplu sugestiv.
Continuă să citești, asta presupunând c-o făceai și înainte. Este bine că scrii, nu mulți o fac, dar trebuie s-o faci și bine dacă tot vrei s-o faci. Încearcă să înveți și să „furi" stiluri diferite de scris din ceea ce citești.
Salut@re și succes!
MateiLazar întreabă: