Este foarte greu de facut o ierahizare obiectiva.
Parerea mea este ca sunt cativa cam la egalitate, cum ar fi Agatha Christie, Georges Simenon, Rodica Ojog-Brasoveanu, Arthur Conan-Doyle, Raymond Chandler si mai sunt si altii.
Dragi prieteni, Rodica Ojog Brașoveanu îi depășește pe mulți dintre cei citați de voi. Nu de puține ori prin ideea centrală a romanelor sale, dar peste prin limbajul său care îl depășește, în mod categoric pe al tuturor celor pomeniți.
Pentru că, să nu uităm, pe lîngă povestea în sine, nu de puține ori limbajul e mai presus decît aceasta.
Și, dacă mai îmi dați voie, dacă limba română ar fi una de circulație universală, creațiile unor scriitori români precum Caragiale, Eugen Barbu, ( după părerea mea „Groapa" e cel mai bun roman românesc al secolului XX)I.D. Sârbu, Marin Preda, Rodica Ojog Brașoveanu, Tedor Mazilu, Fănuș Neagu, Ioan Dan și Eminescu ar fi clasici ai literaturii universale.
Faptul că de cele mai multe ori aceste scrieri întîmpină greutăți la a fi traduse în engleză sau franceză, de exemplu, le diminuează din savoarea și frumusețea semantică a cuvintelor românești.
Am avut ocazia, cu vreo 20 de ani în urmă să citesc un Caragiale tradus în limba franceză și am rămas complet dezamăgit.
În lituratura străină doar Chandler, Mark Twain și Simenon se apropie cumva de savoarea textelor românești. Și poate cumva un Ilf și Petrov, și Șukșin în ale lor creații.
Cel puțin aceasta e părerea mea.
Dupa parerea mea, Agatha Christie! s-au facut si multe filme dupa romanele ei politiste!
Numepublicuserneim întreabă: