Descrierea este un mod de expunere prin care se prezintă trăsăturile caracteristice ale unui colț din natură, ale unui peisaj, fenomen al naturii, portretul unui personaj etc. De asemenea, descrierea este și o operă literară organizată pe baza descrierii literare. Ea poate fi:de tip tablou (descrierea unei furtuni, unui lac, unui anotimp etc.);
de tip portret (enumerarea trăsăturilor fizice și morale ale unei persoane).
Descrierea literara este modul de expunere care consta in zugravirea trasaturilor unui personaj sau ale unei situatii, ale unui colt din natura sau a unui fenomen.In realizarea unei descrieri se va urmari: aspectele descrise in raport cu reperele spatio-temporale, perspectiva din care se face descrierea, cine face descrierea, simbolistica procedeelor artistice, specificul descrierii respective. Descrierea este folosita totodata pentru a-l face pe cititor sa inteleaga mai bine despre ce este vorba intr-o opera sau sa il faca sa patrunda intr-o lume in care el insusi poate fi un personaj.
Mod de expunere ce consta in zugravirea unor trasaturi ale obiectelor, fenomenelor, personajelor. Exista, in fapt, doua feluri de descrieri. Unele urmaresc cu exactitate, ca cele din tehnica si din stiinte sau, mai aproape de viata de toate zilele, ca retetele din cartile de bucate.In ele trebuie san u se neglijeze nici un amanunt important celelalte descrieri – cele expressive (literare) – pornesc de la impresii si pareri personale. Ele nu explica, ci se straduiesc san e faca sa simtim frumusetea, maretia sau la nevoie uratenia a ceea ce este descries. (Ion Coteanu, Gramatica.stilistica.Compozitie, editura Fundatiei "Romania de maine", Bucuresti, 1997, pag 89)
Descrierea literara este modul de expunere prin care se prezintă trăsăturile
particulare ale unui personaj, fenomen, obiect, colţ din natură.