O lucrare dramatica (drama, teatru sau film) este un text facut ca niste actori sa poata juca o poveste.
Din cauza asta, textul dramatic e mult mai simplu. Contine in principiu numai lista personajelor cu o scurta descriere (de ex Costel, doctor, in pragul pensiei) si dialogurile lor, grupate pe acte si scene.
La inceputul fiecarei scene (de exemplu, "In barca, la pescuit") se scrie cateva despre scena respectiva ("rasarit de soare; lacul e plin de pescari").
In principiu se descrie numai ceeace spectatorul poate vedea sau auzi. Nu ce simt sau gindesc personajele, nu mirosuri etc.
O drama poate fi si in versuri.
In proza literara se poate de asemenea povesti (roman, nuvela, schita) dar autorul are toata libertatea sa faca descrieri, sa vorbeasca despre senzatii interioare, ginduri mirosuri, plus dialoguri ca si in drama, descrieri ample ale personajelor.
Destinatia prozei este cititorul direct, pe cand destinatia dramei este regizorul si actorii.
Proza este un mod de exprimare care nu este supus regulilor de versificatie. Compunere literara care foloseste acest mod de exprimare. Lucruri comune, banale, cotidiene, apartinand realitatii de fiecare zi. Dramaturgia este totalitatea operelor dramatice care aparțin unui popor, unei epoci, unei școli literare, unui scriitor etc. Arta de a scrie piese de teatru, de a le pune în scenă și de a le interpreta. Sunt definitiile din dex.