Cu toate ca sustin cititul, as fi dezamagit de mine daca m-ar afecta un text in halul ala, chiar si intr-un mod pozitiv.
Cum drec sa fii atat de sensibil?
Daca te exciti cu tot corpul cand citesti niste propozitii, cand ajungi sa ai un preludiu cu fata de care esti indragostit, ce mai faci? Te transformi in gaura neagra?
Pentru mine cititul unei cărți înseamnă o incursiune într-o altă lume. În lumea imaginației autorului, o lume creată din cuvinte, însă cuvântul este doar fundația, prin cuvânt se crează relații între personaje, prin cuvinte aceste personaje par că iau viață. Trebuie menționat însă faptul că noi tindem să trecem totul prin filtrul propriilor experiențe de viață și prin prizma tuturor cutumelor sociale de care dăm dovadă, majoritatea fiind atât de bine implantate încât nici nu realizăm că sunt acolo. Dacă tu când citești o carte vezi doar niște șiruri de litere care formează cuvinte atunci de ce mai citești? Dacă nu înțelegi nici măcar puțin ce a vrut să transmită autorul și să te adâncești în substratul aflat dincolo de cuvinte, dacă tu vezi doar un șir de propoziții pe care le citești una după alta și nu faci nici o conexiune între ele, dacă pentru tine o carte e doar o colecție de pagini și nu simți nimic când o citești atunci de ce o mai faci?
Câte cărți ai citit până acum? A fost vreuna care să te fi impresionat sau marcat într-un fel, în fond, fiecare om e diferit și are gusturi diferite, însă dacă încă nu ai citit o carte care să te facă să simți ceva, fie bucurie, fericire, tristețe, iubire nemărginită, fiori de gheață, suspans, etc, înseamnă că nu ai citit ce trebuie.
De ce ne uităm la filme, seriale, etc? De ce există atâtea genuri și de ce unii preferă horror în timp ce alții comedie? Pentru că o fracțiune din trăirile și zbaterile personajelor ajung și la noi, chiar dacă procesul nu e conștientizat de unii, omul tinde să empatizeze cu personajele din filme, cărți, piese de teatru, etc. Așa cum se spune că o poză face cât o mie de cuvinte ar trebui să se spună și că un cuvânt bine ales, la locul potrivit în momentul potrivit poate face cât o mie de poze, poate schimba întreg firul narativ, întreg edificiul se poate dărâma printr-un bobârnac bine plasat construindu-se ceva complet nou.
Eu sunt zodie de pamant.
Literatura e 'umflata' cu exagerari, sau figuri de stil, cum li se spune in 'industrie'.
Daca citesc ceva, prefer sa ramana echivalentul unei discutii la o bere cu autorul. D'aia mi-a placut Caragiale. E din gama mea de drojdieri.
Si cartea lui Andrei Ciobanu, ca rezonam la acea vreme cu experienta lui.
Si poeziile lui Eminescu despre *** mi se par definitii perfecte pentru "cand te indragostesti de o bagaboanta", caz foarte frecvent in zilele noastre.
Dar nu pot sa visez cai verzi in urma unui text. Eu nu ma desprind niciodata de pamant. Mi-e si calitate, si defect.
''Grădina de ciment'' de Iac McEwan e singura carte pe care am terminat-o cu o senzație reală de greață.
De ce ai face asta? De ce sa citesti, sa iti imaginezi si sa iti intoxici suflet si trupul cu tot felul de mizerii?
Le găsim și în română?! Aș vrea să le citesc.
Recomand și Cesare Lombroso Omul delincvent.
Din păcate nu cred că sunt traduse în română însă, pe marea pânză nu apare nimic în acest sens.
Biblia și Terapia prin ras - de Lenny Ravich. Ambele mi-au dat sfiori pe șira spinării. În sens pozitiv.
Sven Hassel-Blindatele Morții...defapt toată seria lui este incredibil de buna!
Citește și mărturiile necenzurat ale supraviețuitorilor lăgărelor din perioada Holocaustului sau poate cartea "Fenomenul Pitești" -Virgil Ierunca și o să ai aceeasi stare.
Cărțile "Băiatul cu pijamale în dungi" și "Sunt aici" mi-au făcut pielea de găină, dar nu scârbă.
CyberDune28 întreabă: