Calul de Război - Michael Morpurgo
Atât cartea, cât şi filmul în regia neîntrcutului Spielberg, cu actorii precum Benedict Cumberbath şi Tom Hiddleston sunt extraordinare. De mult n-am mai văzut o adaptare aşa bună a unei cărţi. Vei observa (dacă vei citit şi cartea şi vei vedea şi filmul) cât de bine se potriveşte personajul creat de Morpurgo cu personalitatea lui Hiddleston. Spielberg e un geniu neîntrecut în alegerea actorilor.
Băiatul cu Pijamale în dungi - John Boyne
O poveste tragică, care arată efectul puternic al celui de-al Doilea Război Mondial asupra civililor. O poveste frumoasă, dar tristă, înduioşătoare. Cartea e scrisă în stilul unui copil, simplu, concis, n-are nimic complicat, şi, aş asemăna-o, mai degrabă, cu romanele moderne decât cu cele clasice, datorită stilului uşor de citit. Filmul este o adaptare foarte bună.
Stăpânul Inelului - J.R.R. Tolkien
Bănuiesc că toată lumea a văzut cele mai celebre şi mai reuşite filme ale deceniului, aşa că nu are rost să insist pe măreţia actorilor, a regizorului, a scenariului şi aşa mai departe.
De asemenea, cred că toată lumea a auzit de măreţul şi neîntrecutul Tolkien, părintele fantassy-ului modern, cel care a transformat basmele clasice într-un gen cu totul nou şi captivant, extrem de în vogă în zilele noastre. Cărţile sunt, într-adevăr grele. Dar dacă îţi place să intri cu totul într-o lume fantastică, să trăieşti cu totul într-un alt Univers, la fel de complex ca al nostru, recomand Stăpânul Inelelor (şi nu numai. Odată ce citeşti cărţile astea, ori îţi plac, ori nu îţi plac. Dacă îţi plac, te îndrăgosteşti cu totul de stilul lui Tolkien).
La fel, recomand şi Hobbitul, cu toate că filmul n-a avut acelaşi succes ca şi LotR, mie tot mi s-a părut bun.
Viaţa lui Pi - Yann Martel
Încă n-am citit cartea, dar filmul este extrem de bun.
Alice în Ţara Minunilor - Lewis Carol
Lectură obligatorie pentru toţi copiii. Mă îndoiesc că are rost să scot în evidenţă aspecte ale poveştii din care extragi cele mai profunde morale. Filmul, în regia lui Burton (cu Johnny Depp în rolul Pălărierului Nebun) nu este o adaptare a filmului, ci o continuare a lui. Un fel de Alice în Ţara Minunilor 2.
Charlie şi Fabrica de Ciocolată - Ronald Dalh
Cred că acestă carte ar trebui să intre în lecturile obligatorii ale copiilor, prin clasa a 6a. E o carte, pe care, dacă n-o citeşti la timp, regreţi, fiindcă te învaţă unele din cele mai importante lecţii.
Filmul, tot în regia lui Burton, e printre preferatele mele, şi îl condier o adaptare foarte originală şi colorată a carţii, cu Johnny Depp în rolul lui Willy Wonka. În interpretează mai mult decât perfect, iar filmul este în acelaşi timp haios şi dramatic.
Mireasa Prinţului - William Goldman
Merită să citeşti cartea pentru spin-off-ul scris după 25 de ani "Bebeluşul lui Buttercup". Mi-a plăcut, e o poveste pe care o recomand adolescenţilor cu ceva experienţă în lectură, adulţilor încă pasionaţi sau copiilor mici (sub 7 ani), ca poveste de culcare. Oricine altcineva se va grăbi s-o judece. Are unele personaje extrem de interesante şi complexe, şi altele...cam proaste, dar trecem peste.
Adaptarea cinematografică mi s-a părut puţin mai bună ca şi cartea (scenariul a fost scris tot de William Goldman). A fost primul romance la care m-am uitat şi chiar mi-a plăcut.
Împăratul Muştelor - William Golding
Poveste profundă şi moralizatoare, saririzare a naturii umane, a conflictelor şi războaielor. Filmul e vechi. Mi-a plăcut. Cartea e în top 10 cărţi care m-au impresionat cu adevărat.
Sub aceeaşi stea - John Green
Pare foarte la modă. La film n-am prea avut răbdare să mă uit, fiindcă nu e genul meu. Cartea nu m-a sensibilizat deloc (am auzit persoane care au plâns la cartea asta...mă rog, fiecare cu gusturile lui); Mi- plăcut ironia din replicile personajelor şi naraţiunea...şi cam atât. Povestea a fost frumoasă, dar nu m-a sensibilizat nici de departe atât de tare pe cât mă aşteptam s-o facă. Aşa-mi trebuie dacă mă încred în tendinţe
"Crima si pedeapsa" - Dostoievski
Cartile romanesti, cum ar fi: Enigma Otiliei, Baltagul, Morometii, Ion, Mara. Opere dramatice : O scrisoare pierduta, doua loturi, etc.
"Pe aripile vantului''
"Rebecca''
"La rascruce de vanturi''
"Jane Eyre''
"Mandrie si prejudecata"
"Shogun''
"Contele de Monte-Cristo''
"Anna Karenina''
"Razboi si pace''
"Qvo vadis''
"Cel mai iubit dintre pamanteni''
"Ciuleandra''