Nu stiu sa-ti zic ce gen, pur si simplu daca ma prinde bine, daca nu, iar bine, in general nu-mi place deloc literatura contemporana, mi se pare foarte seaca, prost scrisa cu propozitii de 3 cuvinte, scurte si fara pic de substanta. In general am observat totusi ca-mi plac cartile psihologice, care au in vizor societatea sau un personaj (tip Jane Eyre, Rebecca, Pe aripile vantului, la rascruce de vanturi etc.)
Nu am un termen cat de des citesc, am perioade cand am chef de citit si citesc multe ore mai multe zile la rand pana termin cartea si perioade cand nu ma ating de-o carte luni intregi pana-mi vine chef de citit.
Citesc doar acasa sau eventual in mijloace de transport unde trebuie sa stau mai multe ore, nu prea pot citi la biblioteca sau locuri publice ca ma distrag oamenii din jur si nu ma pot concentra, am nevoie de liniste si un cadru cu care-s obisnuita ca sa nu ma distraga.
Citesc ca-mi place.
Este chiar atat de buna cartea Jane Eyre. Am tot vazut ca este laudata de multi oameni. Sa ma apuc de ea? Doar sa nu-mi dai spoilere
Poti s-o incerci, pana n-o incerci tu n-ai de unde sa stii. La asta cu cartile ca unele sunt bune, merita citite etc la mine nu se aplica. citesc doar daca-mi place, de exemplu nu mai citesc Dosto de ceva timp ca am incercat 2 carti si abia am reusit sa le termin, nu e pentru mine, pot ei sa-i ridice cartile in toata slava, nu-mi pierd atata timp sa citesc ceva ce nu-mi face placer.e
Prefer clasicii, una la 1-2 sapt., biblioteca/acasa. E un mod de a ma relaxa si a evolua in acelasi timp.
Pe viitor... mai multe, am un wishlist destul de lung, depinde care-mi "vorbeste" la momentul respectiv.
Am citit carti din literatura clasica, insa odata ce l-am descoperit pe Dostoievski mi-am dat seama ca acesta este autorul "meu". Am scris mai in detalii ce ma atrage la operele sale la o alta intrebare de a ta, nu as vrea sa ma repet si aici si sa iti irosesc timpul.
Ideea e ca mi-am propus sa ii citesc toate operele. Pe unele le-am citit de doua ori pentru ca il inteleg, pentru ca abordeaza tipurile oamenilor, ii analizeaza, vorbeste despre omenire, suflet, religie (cea ortodoxa) si asa mai departe. Pentru mine e o adevarata comoara si nu l-as putea inlocui cu niciun alt autor. M-a mai atras si faptul ca preferintele sale in viata si studii au fost asemanatoare cu ale mele. Faptul ca ne asemanam intr-o oarecare masura si inteleg atat de bine ceea ce el simte si descrie m-a facut sa nu vreau a renunta la el niciodata.
Stiu ca inca nu am citit tot din literatura clasica si as mai avea destul de descoperit, dar spre exemplu Dostoievski asculta de mic copil operele din literatura clasica de pe vremea sa, fiind citite de bona sa. A avut parte de o educatie deosebita de la o varsta frageda, bunicul sau a fost un important slujitor al bisericii ortodoxe, iar tatal sau a fost medic.
Nu pot sa apreciez strict doar operele unui om fara sa ii cunosc trecutul.
Cand citesc ascult muzica instrumentala de la Cryo Chamber : https://www.youtube.com/channel/UCVHOgH4XEyYx-ZEaya1XqCQ - nu absolut toate melodiile imi sunt pe plac, dar de aici imi fac 'stocul' cu melodii pentru citit.
Unde citesc? Oriunde, atata timp cat am castile la mine si pot asculta muzica, izolandu-ma de exterior.
Dar tu?
Ce genuri imi plac? Sincer toate genurile pentru ca din toate pot invata ceva. Imi plac : beletristica, psihologie, biografie, sport, spiritualitate, alimentatie, cultura generala adica curiozitati si putina istorie pentru ca de ce nu? Pe viitor imi mai propun sa citesc tehnici de supravietuire si prim ajutor pe langa cele enumerate. Citesc acasa sau la biblioteca facultatii din orasul meu pentru ca imi place sa citesc in liniste. Nu-mi place sa citesc pe laptop pentru ca simt ca ma oboseste. Imi place sa rasfoiesc o carte in pat si sa am comoditatea de a-mi schimba pozitiile. Cat de des citesc? Nu citesc niciodata constant deoarece apare mereu ceva. Pot sa nu am chef, ori is cu munca ori prietena ori ma uit la film, ori ies cu alti oameni sau pur si simplu am alte activitati. Daca ma apuc de o carte imi place sa o duc la bun sfarsit indiferent daca imi place sau nu. Imi place sa dau la o carte verdictul la sfarsit pentru ca e logic ca vreau sa o inteleg cap coada. Motivele pentru care citesc sunt multe:
- mama mea pe cand era la tara din lipsa de tehnologie a citit mult, undeva la peste 200 de carti. Cel putin asa zice ea. Si la inceput voiam sa citesc 100 de carti dar acum vreau s-o intrec sau macar s-o egalez
- citesc pentru ca imi place sa caut intr-o carte ceva, o idee, un sens, ceva cu care sa rezonez si care sa-mi ajute in viata
- mai citesc pentru ca vreau sa ma cunosc pe mine si pe ceilalti din jur. Vreau sa invat comportamentul oamenilor, modul cum gandesc si sa invat din alegerile lor bune sau rele.
- citesc pentru ca eu un refugiu fata de lumea rea din afara. Parca nici oamenii nu-mi mai plac ca mi se par superficiali si rai in acelasi timp dar nu toti sunt asa. Chiar mai sunt oameni buni pe lumea asta, putini dar sunt sigur ca exista
- mai citesc pentru ca imi place sa caut profunzimea lucrurilor si a oamenilor
- mai citesc pentru ca ma relaxeaza si sper sa ma ajute cu ceva in viata
- mai citesc pentru ca imi place sa am conversatii profunde cu cei din jur si ma enerveaza cand trebuie sa discut banalitati cu ceilalti
Si cam atat. Acum citesc Contele de Monte Cristo o carte mare de 1500 de pagini dar deh e un clasic si clasicii place la mine pentru ca este profunzi. Am mai citit asa de mare anvergura Fratii Karamazov si Mizerabilii si daca mai citesc si Iosif si fratii sai cred ca pot muri linistit citeste acum cat mai mult cat nu ai familie si responsabilitati pentru ca dupa aia timpul tau va fi din ce in ce mai limitat si atunci o sa regreti ca nu ai citit destul. Spor la citit!
Nu citesc doar carti. Citesc de exemplu si revista Psychologies. Nu am un gen anume preferat. Citesc cand am timp si cand am nevoie sa citesc pentru a ma informa.Imi propun sa citesc toate cartile cumparate. Citesc in pat. Citesc pentru ca-mi place si pentru ca invat ceva nou din ce citesc.
Mereu am preferat sa citesc clasicismul si realismul (Liviu Rebreanu, Ioan Slavici etc), dar am vazut ca am si cateva gusturi spre modernism, Camil Petrescu potrivindu-se perfect aici.
Citesc cam o carte la 3 saptamani, acasa sau in autobuz, in drum spre liceu. Uneori chiar si in pauze.
Motivul pentru care citesc este pentru ca ma ajuta sa descopar noi sfere de influenta, fiecare carte are o poveste grozava si numai modul in care este scrisa parca ma face sa nu ma pot opri.
Cuvantul cheie dupa care ma invart, cand incerc sa descriu o astfel de carte este "bună", este o carte "bună".
Ioana2120 întreabă: