Https://ro.wikipedia.org/wiki/Doin%C4%83
mie personal ca e ceva din suflet, emotional
Pentru„Mimi_1270".
Da, completarea ta mi se pare pertinentă și de bun simț.
Cînd am spus ceea ce am spus am vrut a da de înțelegere și acelui școlar care dorește, la comandă, ca cineva să creeze și să compună o doină.
Cît despre răspunsul pe care mi l-ai dat mie, pe respectivul școlar l-a cam băgat în ceață. Ar putea să se întrebe cam în ce limbă te-ai pronunțat.
Și, pentru că răspunsul, am zis, mi s-a părut de bun simț, dă-mi voie ca acum, în preajmă de sărbători, să-ți doresc un Crăciun fericit, ani mulți și multă sănătate.
Cu tot respectul, corolav!
'Doina' se pare ca ar fi indefinibila dar inteligibila in afara discutiilor, adica acel concept mental de genul 'apriori ' in sensul definitiei lui Kant Immanuel.
Daca as accepta o definitie, as lua 'Doina ' Lui Eminescu.
Daca as incerca eu sa o definesc, dand dovada de pietare, as zice ca 'doina' este un cuvant si un concept singular in literatura universala, specfic si localizat romanesc, care imbina smerenia crestineasca ortodoxa a poporului roman, in contextul spatiului incercat si inlacrimat de milenii.Este acel concept transcedental precum mantuirea.
Daca te referi la partea de limba romana, doina e specia literara a genului liric, in versuri, specifica poporului nostru, in care se transmit sentimente profunde de dor, dragoste, jale, regret, instrainare.
Desh întreabă: