| chiftelutacrocanta a întrebat:

Ce inseamna doina? As vrea sa stiu definitia doinei,si daca se poate si un exemplu de doina,de preferat create de voi, sau ambele.

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Https://ro.wikipedia.org/wiki/Doin%C4%83

mie personal ca e ceva din suflet, emotional

5 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Pot vorbi cu tine?

| corolav a răspuns:

Pentru„Mimi_1270".
Da, completarea ta mi se pare pertinentă și de bun simț.
Cînd am spus ceea ce am spus am vrut a da de înțelegere și acelui școlar care dorește, la comandă, ca cineva să creeze și să compună o doină.
Cît despre răspunsul pe care mi l-ai dat mie, pe respectivul școlar l-a cam băgat în ceață. Ar putea să se întrebe cam în ce limbă te-ai pronunțat.
Și, pentru că răspunsul, am zis, mi s-a părut de bun simț, dă-mi voie ca acum, în preajmă de sărbători, să-ți doresc un Crăciun fericit, ani mulți și multă sănătate.
Cu tot respectul, corolav!

| oprescudorin11 a răspuns:

'Doina' se pare ca ar fi indefinibila dar inteligibila in afara discutiilor, adica acel concept mental de genul 'apriori ' in sensul definitiei lui Kant Immanuel.
Daca as accepta o definitie, as lua 'Doina ' Lui Eminescu.
Daca as incerca eu sa o definesc, dand dovada de pietare, as zice ca 'doina' este un cuvant si un concept singular in literatura universala, specfic si localizat romanesc, care imbina smerenia crestineasca ortodoxa a poporului roman, in contextul spatiului incercat si inlacrimat de milenii.Este acel concept transcedental precum mantuirea.

| mimi0202 a răspuns:

Daca te referi la partea de limba romana, doina e specia literara a genului liric, in versuri, specifica poporului nostru, in care se transmit sentimente profunde de dor, dragoste, jale, regret, instrainare.

| corolav a răspuns (pentru mimi0202):

Dacă te referi la „partea de literatură română". Nu „de limbă".
Doina este, mai degrabă, o creație folclorică și nu una cultă.