| Maria203 a întrebat:

Ce parere aveau romanii despre maghiari?(secolul XIV)

14 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Cine stie ce parere aveau toti acei maghiari, putem apela la prezent dar nici prezentul nu ne prezinta ceva concret, ce parere aveau romani despre minoritatile nationale? au existat mereu cupluri intre maghiari si romani =dovedit stiintific, genetic, desi nu stim asta e concluzia

| RAY a răspuns:

Flixbuster argument rasist, xenofob

| Violleta2022 a răspuns:

Nu stim, ca nu am trait in secolul acela happy

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Fiecare cu părerea lui.

Bula
| Bula a răspuns:

In secolul XIV, pe teritoriul actualei Romaniei, teritoriile apartineau tarilor Moldovei, Munteniei si Ungariei.
Dinspre Balcani, sub egida lui Bogdan Voda, multi romani au migrat spre nord si s-au asezat in zona Apusenilor si Maramuresului, dar multi au migrat pana si pe teritoriul Poloniei. Zona centrala al Transilvaniei fiind locuit majoritar de maghiari si sasi, romanii s-au asezat in zonele mai putin locuite, libere.
Spre sfarsitul secolului apar multi nobili romani, care primesc privilegii asemanatoare cu nobilimea maghiara si germana. Populatia majoritara insa avea statut de iobagi, pe terenurile nobilimii.
In acest secol, in urma unor epidemii si a atacurilor tatarilor, populatia a scazut drastic, sate intregi au ramas fara populatie, mosii fara forta de munca. Nobilimea din centrul Transilvaniei (si nu numai) incurajeaza asezarea populatiei romane in localitatile parasite sau langa cele existente. Putem vorbi despre o echitate de drepturi si obligatii intre familiile feudale nobile, precum si in randul populatiei libere si iobage.
La fiecare nivel al societatii exista statut social asemanator, ceea ce a dus la convietuirea relativ pasnica intre etnii. Majoritatea localitatilor era locuita de etnii specifice, fara sa se amestece intre ele. Asa au aparut si denumirile localitatilor care indicau si nationalitatea locuitorilor. Doar cu aprobarea speciala ale conducerii localitatilor se puteau aseza familii noi. Aceasta situatie s-a perpetuat pana la secolele 19-20, populatia diferitelor etnii convietuindu-se si amestecandu-se, participand impreuna la evenimentele sociale si istorice.
Doar in secolul 19 a inceput instigarea nationalitatilor unul impotriva celuilalt, din interese majore de stapanire ale puterilor de stat.

Evenimentele s-au desfasurat asemanator, prin convietuire pasnica, si in celalalte zone istorice.

| TristanTzara a răspuns (pentru Bula):

Deși sunt de acord că au conviețuit în relativă pace, singura problemă fiind religia românilor, ortodoxia, care era contravinea religiei de stat, catolicismul (în 1366 Louis de Anjou, prin decretul de la Turda, urmărea să excludă nobilii ortodocși, Universitar Valachorum ). Dar contest această teorie de inspirație în, căci știm din Gesta Hungarorum, că teritoriile Transilvaniei erau ocupate înaintea venirii maghiarilor și Anonimus vorbește de un voievod vlah/român Gelu, lucru care implică prezența românilor înaintea secolului XIV.

Sunt foarte curios care sunt sursele tale.

| Bula a răspuns (pentru TristanTzara):

Nu cunosc exact arhiva-sursa, dar am citit o lucrare despre perioada cand Regatul Maghiar a acordat terenuri din Transilvania si titluri de nobilime pentru "merite" diferite unor familii familii maghiare (sec. XI-XII).
Cei care au primit acele terenuri au constatat ca "nu sunt bune de nimic", adica sunt pline de paduri si mlastini greu de trecut. Tot din relatarile lor reiese ca Transilvania este putin populata, se gasesc doar rar locuitori (familii) de 10-20 persoane. Ceea mai mare localitate mentionata ar fi fost una de cca 300 persoane (se pare la locul actualei comune Mociu, jud. Cluj).
Este mentionat si voievodul Gelu (Geluvius) cu cetatea lui de langa actuala comuna Gilau, cine a fost conducatorul a "catorva sute de luptatori, la nevoie". Probabil acei luptatori au fost din comunitatile din apropiere, dar care au trait dispersati.

| Bizon95 a răspuns:

HUNIgurii sunt un popor migrator care au invadat Transilvania
TU CE CREZI?!?!?!?

| RAY a răspuns (pentru Bizon95):

Daca o luam asa toate popoarele au invadat pe cineva

| Bizon95 a răspuns (pentru RAY):

Noi romanii nu am invadat pe nimeni!
cel putin din cate stiu eu!

| RAY a răspuns (pentru Bizon95):

Https://ro.wikipedia.org/wiki/Banat

cica in banat primi au fost huni, plus ca romani sunt urmasi lui traian si decebal

| Bizon95 a răspuns (pentru RAY):

Nu... CHIAR
romanii sunt urmasii romanilor SI AL DACILOR e o chestie sustinuta NUMAI de noi romanii... strainezii au o cu totul alta versiune, si anume, in Germania, romanilor le-a fost macelarita o intreaga legiune (povestea e lunga, si a fost un caz particular absolut, FOARTE PUTIN PROBABIL SA SE REPETE, totusi), iar dupa aia au invadat Dacia, asa ca romani au exterminat in stanga si in dreapta in draci, ca sa nu se mai repete istoria cu legiunea macelarita, asa ca ne tragem mai mult din romani si mult mai putin din daci

si exista un argument actual, FOARTE serios, si anume, ca limba noastra, romana, e cea mai inrudita cu italiana care exista in lume, un roman invata italiana in cateva saptamani, iar italiana suna ca un dialect romanesc stalcit, ori daca ne-am trage si din daci, atunci ar fi trebuit sa avem o influenta SERIOASA a unei limbi care e de origine indo-asiatica si care are mai mult in comun cu tiganeasca, decat cu latina

| RAY a răspuns (pentru Bizon95):

Nu... CHIAR, ba da, primi au fost huni in banat

| flixbuster a răspuns:

Ce parere aveau? Ca erau oameni pe care se putea pune multa baza - dar mai bine se punea mult acid.