| Yasminegheorghiu a întrebat:

Ce parere aveti de Stephen King?

Răspuns Câştigător
| andre25 a răspuns:

Este un autor foarte bun de romane horror. Am citit recent una dintre cărțile lui,, Misery" și am rămas impresionantă din primele capitole. Are un stil de scris care te face să te simți ca și cum ți se s-ar întâmplă ție totul. După toate romanele lui s-au făcut filme, deci înseamnă că sunt foarte bune. Merită citite cărțile.

24 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Subiecte si idei foarte bune si interesante dar scrise extrem de prost. Imi placea intr-o perioada pentru ca imi plac cartile mai dark si horror dar mi s-a luat, am citit si in romana si in engleza si aceeasi parere. Propozitii anoste, fara substanta, mai degraba recomand filmele dupa cartile lui, cartile mi se par pierdere de timp. N-am simtit nici suspans, nici frica, nici nimic, doar niste imagini care pareau ca-s puse acolo doar sa socheze gen cand iti da cineva cu ceva in fata si se mira de ce nu te-ai speriat dar era mega evident ca o sa-ti dea cu ceva in fata. DIN NOU, IDEI BUNE, SCRISE PROST si ca exemplu ar fi jocul lui gerald, the shining, green mile, pet semetary, christine, poate chiar si carrie desi filmu mi s-a parut slabut. Oricum, recomand sa va uitati la filme in principiu, la cele enumerate filmele sunt foarte bune (da cautati-le pe alea vechi, nu remake-uri)

| Adry05 a răspuns (pentru Adry05):

A si Misery si 1408 sunt bine ecranizate

| Plato a răspuns:

E un autor comercial, fara importanță culturală. Ce scrie el e maculatură, entertainment.

| supadeceapa a răspuns (pentru Plato):

Ce cărți ai citit de SK? laughing

| Plato a răspuns (pentru supadeceapa):

Lui Marcel Proust ii trebuia 10 ani sa scrie o carte, iar SK scrie 3 pe an. Sunt sigur ca sunt pline de invataturi cartile lui.
Dar da, am citit.
Sunt curios ce te-a invatat pe tine.

| supadeceapa a răspuns (pentru Plato):

SK scrie 8 ore pe zi. laughing Și nu trebuie să te învețe nimic.

| Plato a răspuns (pentru supadeceapa):

Atunci de ce ai mai comentat, daca recunosti?
Daca nu te invata nimic, e maculatura. Marcel Proust probabil ca, pe langa a scrie 8 ore pe zi, mai si studia alte 8, ca sa ofere lumii capodopere si sa schimbe vieti, nu doar sa faca bani.
SK e 0 dpdv cultural. Ca e bun la entertainment e altceva.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru Plato):

Stiu ca e vechi raspunsul, dar n-ai idee ce spui? Mie nu mi-a placut Marcel Proust, ba chiar mi se pare un autor mediocru, lipsit de imaginatie, care nu stie sa scrie carti in care sa se intample ceva interesant! Cartile lui Stephen King sunt povesti de viata actuale, obsedatule de cultura ce esti! N-ai putea tu sa scrii in viata o carte cu o psihologie a personajelor asa de bine gandita ca a lui King si nici autorul pe care il sustii tu nu ar putea!

| Raven a răspuns:

Ar trebui să citești măcar o carte și să-ți faci singură o idee. Aș spune să începi cu Talismanul, scrisă în colaborare cu Peter Straub.
Mă miră părerea lui @Adry05, eu m-am îndrăgostit de Stephen King cu ani în urmă și nu m-a dezamăgit niciodată. E drept, am făcut-o prin intermediul unui film, ecranizare a nuvelei The Body; se numește Stand by Me și este considerat una dintre cele mai bune ecranizări după o carte de Stephen King (a treia după The Shawshank Redemption și The Green Mile). Încapsulează perfect stilul și universul autorului. Când vine vorba de copilărie și prieteniile legate la vârsta respectivă, omul scrie magic de-a dreptul!
Poate n-o fi un autor de Nobel dar te asigur că e cu mult mai bun decât spune ea.
O altă carte pe care o recomand este Orașul BântuIT, e genială, nu degeaba Stephen King a spus că este "suma a tot ce am făcut și am învățat în viața mea". Și din nou, are niște pagini superbe despre copilărie, am scris cândva într-o recenzie că o consider un fel de Cireșarii horror.
Poți citi recenzia aici
http://serialreaders.com/vezi-recenzie/343
La fel de bune mi s-au părut Apocalipsa, Shining, Culoarul morții, Misery, Salem’s Lot și seria Turnul întunecat dar aici vorbim deja de 7 volume, nu e pentru începători.

| Adry05 a răspuns (pentru Raven):

Pai si mie tot datorita filmelor a inceput sa-mi placa si il admiram da cand am inceput efectiv sa-i citesc cartile mi-a disparut entuziasmu. Filmele tot sunt bune dar chiar nu merita sa-si piarda atata timp cu cartile lui, ideile sunt foarte bune si alea sunt bine transmise si de film, nu e cazu sa-si piarda timpul sa citeasca cartea. Jocul lui gerald sa zic ca a fost cartea ceva mai buna decat filmul care mi s-a parut o porcarie, dar in rest... oricum si jocul lui gerald desi pleaca de la o idee foarte smechera cu care putea sa creeze un suspans genial si o atmosfera chiar horror a tratat totu foarte superficial si previzibil. Chiar nu-mi place, pacat de om ca are idei super bune, ar trebui el sa dea ideile dar altcineva sa-i scrie continutul.

| Raven a răspuns (pentru Adry05):

Dacă ție nu-ți place un autor, nu înseamnă automat că autorul ăla nu e bun ori e slab. Gusturile, în literatură și nu numai, sunt diferite. Într-un sondaj recent, s-a estimat că, din 5 persoane care citesc o carte în sălile de așteptare ale aeroporturilor, în stațiile de autobuz sau în alte locuri publice, trei sunt cufundate într-un roman de Stephen King. Și chiar și criticii lui cei mai înverșunați, cărora nu le place stilul lui literar, admit că are trei romane foarte bine scrise: Shining, Apocalipsa, Orașul BîntuIT.
Mie nu mi s-a părut niciodată pierdere de timp cititul unei cărți dar mă rog, am probabil de două ori vârsta ta și altă educație.
În plus, când vine vorba de cărți și filme, cel mai bine e să-ți faci propria părere, nu să împrumuți opinia altora fără să vezi/citești respectivele opere. Și, până de curând, King considera că doar trei adaptări cinematografice ale cărților lui l-au mulțumit: Stand by Me, Misery și The Shawshank Redemption, așa că el n-ar fi de acord cu afirmația că filmele îi transmit bine ideile. (Zic până de curând că articolul citit era de acum 3 ani)
PS Dacă ai fi văzut Stand by Me ai fi înțeles că ceea ce am spus eu despre momentul ''îndrăgostirii'' mele de King este diferit de ceea ce ai spus tu, filmul de care vorbesc NU ESTE de groază absolut de loc, în schimb este una dintre cele mai frumoase pelicule despre copilărie, prietenie, pierderea inocenței.

| zurick a răspuns (pentru Raven):

Mie nu-mi place Stephen King. Oarecum e şi departe de genul de cărţi pe care îl frecventez.Nu sunt în totalitate de acord cu Adry05, însă nici mie nu -mi place stilul lui. Acţiunea e incitantă, dar ceva din scrisul lui nu mă încântă nici pe mine. Nu spun că ar fi un scriitor bun sau nu, ci că înţeleg cum de ei nu îi place.
Încă ceva, eu cred că este o pierdere de timp să citeşti o carte dacă nu eşti cufundat în ea, decât să citeşti o astfel de carte, mai bine citeşti alta.

| Raven a răspuns (pentru zurick):

Și cum afli dacă o carte e bună dacă nu încerci s-o citești? Cum afli dacă un autor e pe gustul tău dacă nu încerci să citești nimic din ce a scris și te iei doar după ce a spus x sau y?
Eu i-am spus în primul răspuns, dacă ai văzut, că ar trebui să citească măcar o carte și să-și facă singură o idee. Mie mi-a plăcut, se putea să-i placă și ei, nu înțeleg de ce trebuie să depuneți eforturi pentru a-mi combate ideile, am trecut de 40 de ani și am citit enorm la viața mea, e cam târziu să încercați să-mi faceți educație literară...

Da nu încerc să fac educaţie literară nimănui. Evident că trebuie să citească măcar un roman de a lui King pentru a- şi face o părere. Am spus de la început că nu sunt de acord cu Adry05 în totalitate, doar cu faptul că nu-mi place King.
Întrebarea era ce părere avem despre autor, aşa că am răspuns.Cunosc multe persoane care sunt încântate de autor şi nu cred că asta e bine sau greşit, fiecare citeşte ce vrea.

Le-am vazut pe toate alea mentionate, inclusiv stand by mie si cum am zis cred ca de 3 ori, MI-AU PLACUT. Si am zis strict ce si de ce nu-mi place autorul PENTRU CA ASTA A CERUT UTILIZATORU. Se numeste ARGUMENTARE DE OPINIE, nu i-am zis nu citi, i-am zis ca ii recomand sa nu-si piarda timpul cu cartile LUI NU CU ALTE CARTI IN GENERAL ca si filmele sunt la fel de ok cand VINE VORBA DE EL. Scuteste-ma cu asta ca "am alta educatie", extraordinar, stai si prefa-te ca citesti din placere doar pentru ca o carte e aclamata ca apoi sa-ti insusesti opiniile criticilor ca fiind ale tale. Scuteste-ma ca ma dezgusta asa zisii intelectuali care citesc si termina carti doar pentru simplul fapt ca au citit 3 pareri ale unor critici care le aclama. Ii mai dau totusi o sansa cu cimitirul animalelor dar nu mai am mari sperante dupa 4 incercari esuate de a-i cartile.
A, si referitor la citit prin statii, si mizeria aia de fluturi se citeste peste tot prin sali de asteptare, asta o face o carte buna?

Întrebarea era ce părere avem despre autor dar tu mi-ai răspuns mie [ acum 39 minute | zurick a răspuns (pentru Raven):], nimeni n-a părut deranjat de părerea celuilalt user pro-King (care a și luat funda, de altfel laughing ) așa cum ați părut deranjați de părerea mea.
Și mă aprind întotdeauna când cineva afirmă că cititul e pierdere de vreme, eu sincer cred că dacă ar descoperi plăcerea cititului, ar fi mai puțini copii/adolescenți deprimați pe TpU și pe lume.

Da nu am fost deranjată de părerea ta,doar ţi-am scris ţie pentru a arăta că susţin ideea conform căreia scrisul lui King nu e unul care să-i încânte pe toţi, pe mine una nu m -a încântat.Tu ai spus "Mie nu mi s-a părut niciodată pierdere de timp cititul unei cărți", eu doar am spus că poate fi o pierdere cititul unei cărţi dacă nu este pe placul cititorului.
Întrebare, ai terminat toate cărţile pe care le -ai început sau ţi-au plăcut toate? Evident că tot mai mulţi ar trebui să descopere plăcerea cititului, iar una dintre aceste plăceri este tocmai discuţia pe seama cărţilor.

| Raven a răspuns (pentru Adry05):

Auzi, totul până la Fluturi, cum îndrăznești să te iei de o asemenea capodoperă? laughing
Nu e nevoie să te aprinzi așa, acum am recitit ce i-ai spus și mi-am dat seama că nu ai zis că cititul în general e o pierdere de vreme, cum am avut inițial impresia și îmi cer scuze pentru vehemență.
Nu-mi place însă acuzația că aș citi cărți doar pentru că sunt aclamate, cum spuneam și mai sus, sunt de părere că fiecare trebuie să-și facă singur o opinie dar m-am încăpățânat întotdeauna să termin o carte o dată începută, chiar dacă nu mi-a plăcut, pentru că, o vreme, am scris recenzii pentru un blog și recenziile nu se fac doar pentru cărți bune, la asta m-am referit prin ''altă educație'', m-am autoeducat să termin o carte chiar dacă îmi displace. N-am citit însă Fluturi până acum, o recomanzi? laughing

Vezi ce i-am răspuns lui @Adry05, de pe vremea când scriam recenzii am căpătat obiceiul nefericit (uneori) de a termina o carte odată începută chiar dacă nu e o capodoperă; plus obiceiul de a scrie recenzii în gând pe măsură ce citesc cartea laughing asta poate deveni un obstacol în calea imersiunii totale în universul cărții respective. Uneori, dacă-mi place foarte mult, uit de recenzie, ultima la care s-a întâmplat: Orașul Companiei-Madeline Ashby.

Mie nu mi se pare o idee bună cea cu terminatul tuturor cărţilor, sunt atât de multe cărţi de ce aş citi ceva neprovocator să spunem.
King e autorul tău favorit?
Nu am citit cartea de care ai spus încă happy

Ok, aparent te-am inteles gresit.
Bineinteles, cum sa nu recomand fluturi, o adevarata capodopera... pentru gospodine cu 8 clase

Îmi plac mai multe genuri, nu pot spune că King e autorul meu favorit decât dacă vorbim strict de genul horror. Dar și acolo împarte locul cu Serge Brussolo.
Un alt gen care îmi place este SF-ul, iar cartea de care am vorbit face parte din acest gen.
La literatură...cultă s-o numim, că beletristică sunt propriu-zis toate, îmi plac Arturo Pérez-Reverte, Carlos Ruiz Zafón, Amélie Nothomb, Chuck Palahniuk, John Steinbeck sau cel puțin de ăștia am fost obsedată o vreme, suficient încât să le cumpăr toate cărțile...
Nu știu dacă pot spune că am un autor preferat, pe la 17 ani aș fi spus răspicat J.D. Salinger, dar a trecut ceva timp de atunci, pe la 20 a fost William Golding, pe la 25 era Simone de Beauvoir, cu fiecare vârstă ți se schimbă percepția asupra vieții și implicit gusturile literare.

| Yasminegheorghiu explică (pentru Raven):

Am inceput una, si e super!

| Raven a răspuns (pentru Yasminegheorghiu):

Mă bucur, citește înainte, atâta timp cât ție îți place nu contează că e considerată literatură comercială!