Daca nu ma insel, mama Mariei Stuart era Maria de Guise. Deci probabil ducii de Guise ii erau acesteia unchi si verisori din partea mamei.
Numai unul era cardinal, celalalt era politician. Da, am vazut acum, Maria de Guise era sora cu cei doi, deci Stuart era nepoata lor. Interesanta a fost perioada aceea! Cata putere au avut cei doi de Guise! Practic ei conduceau Franta, desi exista acolo un rege - e drept, foarte tanar, dar sfatuit de inteligenta lui sotie (Stuart), plus Caterina de Medici.
Multumesc.
Hmm eu stiam de doi cardinali. Insa este posibil sa fi avut si frati politicieni. Maria de Guise a avut 11 frati si surori si proveneau dintr-o familie puternica, deci este foarte posibil sa fi fost si un politician printre ei.
Si mie imi place foarte mult perioada respectiva. Daca esti interesat poti sa te uiti daca gasesti carti de Philippa Gregory, Jean Plaidy, Jane Dunn, Margaret George si Margaret Campbell Barnes. Toate au carti si despre Maria Stuart, dar si despre Elizabeta I a Marii Britanii, Anne Boleyn, Henry al VIII-lea, Maria Antoaneta si cam toate figurile proeminente din secolele 16 - 18.
Evident sunt romantate, ca orice roman istoric care vrea sa aiba si cititori si nu se vrea pur opera academica, dar sunt interesante si in cel mai rau caz inveti despre legaturile politice ale tarilor din vremea respectiva, rubedenii si viata de la curte. Personal, mi se par mai utile decat daca ai sta si ai citi 50 de Umbre ale lui Greu sau Twilight si mai relaxante decat daca ai sta sa citesti cursurile facultatii de istorie.
Daca te pasioneaza subiectul si dai peste ele, mai ales la reducere, le recomand cu caldura.
La Francis, Duke of Guise ma refeream - politicianul. Eu am cartea lui Jacques Madaule, am terminat vol. I. E buna cartea. Am sa ma uit si de cele pe care mi le-ai recomandat. Se pare ca iti place si tie istoria. Uneori e greu sa te descurci in hatisuri cand e vorba de rude, care era neam cu care, de a cata generatie etc. Spune, de exemplu, ca era descendent al nu stiu carui rege; si apoi incepe si umbla, sa vezi cum, de unde. Si trebuie sa vizualizezi si locurile unde aveau ei proprietati.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Map_France_1477-en.svg
Inteleg. Eu ma gandeam la Charles si la Louis I.
Mersi pentru sugestie, o sa verific si eu cartea. Cat despre rubedenii...intr-adevar este foarte greu sa ii tii minte pe toti. Mai ales la cum se formau relatiile, rudele lui cutare mergeau in alte tari si se casatoreau cu rudele altcuiva, apoi sa le tii minte copiii si relatiile copiilor etc etc. Despre Maria Stuart este si un serial Reign, nu este neaparat el foarte acurat, insa m-a facut curioasa sa verific rudele si relatiile istorice, iar de acolo imi amintesc mai multe despre ea.
Https://en.wikipedia.org/wiki/Claude,_Duke_of_Guise
Daca mai ai timp si daca iti face plaere, bineinteles, uita-te si la inca o chestie legata de rubedenii. In linkul pe care il ai mai sus e vorba de Claude, Duke of Guise, care este tatal ducilor de care vorbeam zilele trecute. El a trait intre anii 1496 si 1550 si este practic intemeietorul acestei familii puternice. Am incercat sa vad cum isi justificau acesti duci pretentia lor la tronul Frantei - ca aveau si ei o astfel de pretentie, alaturi de multi altii (Bourbonii, de exemplu). Observi in link, cam pe la randul al 17-lea ca ei (de Guise) erau descendenti ai "Capetian House of Anjou". Pana aici toate bune. Daca mergem la Capetian House of Anjou gasim ca intr-adevar ea a fost fondata de un fiu (cel mai mic) al regelui Louis al VIII-lea al Frantei, pe nume Charles I of Naples, care a trait in sec al XIII-lea. Deci intre Claude si Charles este o distanta de doua secole. Ei, aici e intrebarea: Cum era primul descendent al celui de al doilea? Am urmarit in ambele sensuri: de la Claude in jos si de la Charles in sus si nu vad deloc sa se intalneasca aceste doua linii.
Buna intrebarea, am stat ceva pana sa caut raspunsul. Uite, am gasit aici toata lista cu familiile. Se pare ca ducii de Lorraine au avut des mariaje cu ducii de Anjou. Asa cum ma asteptam este vorba de o femeie care a adus sangele de Anjou in familia de Guise. (Daca este greu de gasit, este intotdeauna vorba de o femeie. )
Uite aici arborele genealogic:
https://en.wikipedia.org/wiki/Dukes_of_Lorraine_family_tree
Este foarte lung. Insa la un moment dat in dreapta listei va aparea numele de Rene of Anjou si Isabelle of Lorraine in 1420. Ei au trei copii (doua fete si un baiat) si inca sapte care au murit. Iar una dintre fete, Yolanda of Anjou se marita cu Frederick of Lorraine count of Vaudemont in 1445 si apare in dreapta. Ei au sase copii (sper ca am numarat bine), iar unul dintre ei Rene II of Vaudemont ii da nastere lui Claude of Lorraine Duke of Guise, tatal ducilor. Deci daca vad bine, Yolanda de Anjou este bunica lui Claude si strabunica ducilor de Guise.
Mare incalceala! Ce m-oi fi apucat eu sa dezgrop mortii? Intr-adevar, tabloul asta (family tree) ajuta mult; si, asa cum zici, prin bunica Yolanda se ajunge la un personaj din Casa de Anjou. Dar unde e Charles I of Naples (1227-1285)? Ca la el trebuie sa ajungem. Ideea era sa ajungem la un rege al Frantei sau la un fiu de rege. Si acest Charles I of Naples era intr-adevar fiu de rege. Si el a fondat Casa de Anjou. Deci trebuie sa fie o legatura intre Yolanda asta si Charles I.
Charles I of Naples nu cred ca a mai incaput acolo. Daca mai bagau in tabelul ala si familia de Anjou nu cred ca mai ieseam de acolo.
Din pacate nu am mai gasit asa un tabel, insa cred ca am descoperit legatura dintre ei. Ti-o voi face cu linute ca-i mai usor si iti pun linkurile mai jos.
Rene of Anjou
Acum am vazut ca mesajul s-a postat doar pe jumatate. Asta nu am mai patit-o pana acum.
Momentan am niste probleme cu netul, sunt pe telefon dar nu ma incumet sa deschid toate taburile pentru ca mai mult ca sigur o sa am o cadere nervoasa. Nu cred ca pot sa tin pasul cu toata babilonia lor de familie pe un ecran atat de mic.
Revin in cateva zile.
Forget about Charles I of Naples. Exista un drum mai scurt intre Yolanda si un rege al Frantei. Uite: Yolanda era fiica unui oarecare Rene of Anjou, care era fiul lui Louis II, care era fiul lui Louis I, care era fiul lui John II rege al Fantei (1350-1364). Gata! pot sa respir usurat.
Yolanda asta a fost o figura marcanta, daca te uiti putin la biografie. Ea si-a gasit un loc si in literatura (Henrik Hertz) si in muzica de opera (Ceaikovski).
Da, pe ea am gasit-o. Si daca te uiti mai departe aia John II este descendentul lui Charles I. Ah ce ma bucur ca l-ai gasit ca ma gandeam cu groaza ca trebuie sa fac iar sagetelele. )
Serios? Nu stiam ca au fost carti scrise despre ea. O sa ma interesez. Mersi de pont.
Desh întreabă: