Ferma Animalelor de Orwell –
Şi nu ştiu exact cum să mă exprim în privinţa acestei cărţi. Dar cred că reflectă nu numai ceea ce se întâpla în societatea în care a trăit Orwell, ci exact ceea ce fac oamenii în orice fel de organizare. Reflectă situaţia nostră în mare măsură, însă, într-un fel opus: Credem că ne e extrem de rău, dar, de fapt, o ducem destul de bine. Plus că am regăsit în personajele lui Orwell, diverse persoane din jurul meu: Tata, Colegi de clasă, Vecini. Cu siguranţă, odată cu ascensiunea, cu puterea, vine şi dorinţa de mai mult. Şi dacă n-o poţi controla, te-ai pierdut pe tine.
Împăratul Muştelor - William Golding. Povestea unor băieţi care se văd eşuaţi pe o insulă pustie, fără nici un adult. Nevoiţi să creeze o formă de organizare şi să trăiască, până cineva îi va salva. Cu timpul, uită însă, ce e cu adevărat important, şi se lasă absorbiţi de ură. Pâna la urmă, personajul principal înţelege cine i-au fost prietenii, cine au fost duşmanii...şi ceea ce mi se pare cel mai interesant e impactul de la final, când apare un singur adult, şi face toată societatea, construită atât de serios, gata să-i ucidă pe rebeli, într-un simplu joc, şi toţi se pun pe plâns. Vinalul merită un Nobel. Oh...stai, Golding chiar a luat un Nobel.
Zece Negri Mititei –
Mi s-a părut cel mai bun Roman al ei, dar şi cel cu cel mai mare impact emoţional şi psihologic. Ţin minte c-o citeam cu sufletul la gură, şi am vrut s-o termin în noaptea în care am început-o, dintr-un fel de frică. N-aveam niciodată cojmaruri, dar mi-era frică că dacă n-o termin, m-ar putea bântui în noaptea aia Mă rog, aveam vreo 11 sau 12 ani şi singurul gen care-mi plăcea erau cărţile poliţiste.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: