Pretul unei carti este stabilit prin negociere intre editura si autor. Sigur ca daca autorul este unul cunoscut si cautat pretul va fi mai mare, avand in vedere ca autorul va negocia o suma mai mare pentru el si editura va fi de acord.
Pretul cartii il stabileste editura. Ea tine cont in calcul si de pretentiile autorului. Din suma incasata pe cartile vandute, se platesc drepturile de autor, cheltuielile editoriale si de desfacere, si un profit al editurii, care poate fi si foarte mare, legea nu interzice asta. Doar la multe carti se pierde, si multe alte carti se vand intr-o perioada foarte lunga de timp.
Sunt carti care costa 200 de lei. Depinde de reputatia autorului. Da, autorul stabileste in primul rand pretul. Dar daca cartea are recenzii bune (de obicei inainte sa o puna la vanzare, le cere parerea altor oameni mai celebri sau mai putin celebri, daca acestia considera ca respectiva carte iti deschide mintea si are o putere mare, nu poate sa o dea pe 1 leu... el practic trebuie sa castige ceva din toata treaba asta, daca nu voia sa castige nimic, nu o mai punea la vanzare si o facea gratis online pentru toata lumea, nu ? ) atunci pretul este unul corect. Mai si sunt carti supraevaluate care nu merita nici macar 1 leu dar aici nu e prost cel care vinde, ci cel care cumpara .
La autor ajung 20-25 de procente din pretul de vanzare. Editura ia si ea destul, magazinul pune adaosul lui... Vanzarea de carte in Romania este scazuta, normal ca se creste pretul pentru a se acoperi cheltuielile. Daca am citi toti, cartile ar fi mult mai ieftine. Tu dai 100 de lei si ti se pare mult, omul ala a muncit luni de zile sa iti scrie tie cartea. Hai sa ne gandim si ce e in spate.
Cartea Rosie costa 700 de lei. Sunt carti de calitate, bineinteles ca pretul lor va fi mult mai ridicat datorita informatiei pe care le contin.
DeProfundis99 întreabă: