Buna! Corect este Paste.Noi de Paste trebuia sa spunem Sarbatori fericite dar termenul de,, Paste'' l-am luat de la francezi, germani.Pa,pa!
Buna,
Ambele forme au fost acceptate in vocabularul limbii romane si astfel in noul DEX ambele forme au ajuns sa fie acceptate ca forme corecte.
Mda. stii, asa zici tu dar pui intrebarea ca nu stii, doar nu o adresezi sa ne vezi noua cunostiintele, scuteste-ma Pff. ce minciuni, au mai ajuns utilizatori, eu am ceva ce nu stiu, scriu frate, imi zice cineva o propozitie, etc. MACAR NUMai precizez ca, asa sa vad daca stiu ei CLAR CA NU STIU EU! LOL.
Eu chiar stiu raspunsul si pana acum nimeni nu a raspuns corect.
Aha. ok!
Răspund pe scurt astfel: sărbătoarea are în originile sale – dacă trecem de etapa ebraică "pesah" – şi acea azimioară numită pască (dupa opinia etnologului Simion Florea Marian; alţi cercetatori sunt de părere că mielul jertfit purta acest nume, de "pască").
La plural, acest cuvînt face "paşti": o pască, două paşti, conform unei alternanţe obişnuite în româneşte, cum e şi în verbul a paşte: "să pască, să paşti" sau a naşte: "să nască, să naşti" etc.
Aşadar, Paşti e pluralul de la pască.
Resimţit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au căutat, cînd era vorba de sărbătoarea într-ale cărei zile ne aflăm, au căutat singularul, şi astfel a fost derivat singularul "Paşte", spunîndu-se, firesc, fie "sărbătorile de Paşti", fie "sărbătoarea Paştelui".
Amîndouă formele sunt la fel de corecte, şi alte subtilităţi pe această temă nu au substanţă, e o falsă problemă.
Corect ar fi Paste. Dar daca vrei ca sa-i urezi la cineva Paste fericit se spune Sarbatori Pascale Fericite este cel mai corect. Fundita?
Salut...nu se spune Pasti Fericit e ca si cum ai spune paste ba fericit se spune sa ai un Paste Fericit!
anonim_4396 întreabă: