| Vladutzzzzz a întrebat:

Cum se caracterizeaza un personaj?


mersi love struck

5 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună! Ai aici o fișă-model de caracterizare și alte îndrumări bune la literatură http://www.lecturirecenzate.ro/2012/09/15/rezumatul-recenzia-referatul/

| Euletitia a răspuns:

Buna! Poti intai sa scrii date generale despre romanul/nuvela/piesa de teatru rrspectiva, ca o fraza de introducere. Scrie apoi daca personajul este principal sua secundar, "plat" sau "rotund"(conform clasificarii personajelor pe care o realizeaza Forster), ecventual daca e si eroul eponim(adica daca numele lui apare in titlul operei). Apoi, vorbeste despre statul sau social, moral si psihologic. In continuare, ocupa-te de portretul sau fizzic(dand citate din text referitoare la trasaturile chipului, statura, vestimentatie, varsta etc)si apoi trasaturile sale morale, prin raporatre la doua-trei scene din opera. Urmatorul pas e sa prezinti modalitatile de caracterizare: directe, din perspectiva naratorului si a altor personaje, sau chiar autocaracterizare(pui si citate din text) si indirecte, prin nume(daca e unul sugestiv), limbaj, comportament, atitudine, relatia cu celelalte personaje ale operei etc. In incheiere, poti sa faci o sinteza a tot ce ai scris pana acum si, daca ai reusit sa retii, poti scrie un citat din critica literara despre personajul respectiv. Iti spun ca e foarte bun planul acesta de carcaterizare a personajelor, eu l-am folosit pana acum la toate tezele/textele etc si am luat nota maxima. Sunt si olimpica la romana, anul asta ma pregatesc de BAC, in continuare vreau sa urmez Litere, romana-engleza, asa ca stiu ce vorbesc. Succes!

| Valisha18 a răspuns:

De obicei, un personaj este/trebuie caracterizat din punct de vedere moral si fizic.
Portretul moral consta in descrierea personalitatii acestuia, a firii lui sia obiceiurilor.
Portretul fizic consta in descrierea trasaturilor acestuia, daca este scund/inalt, frumos/urat. etc.
Apoi, un personaj poate fi secundar, principal sau episodic ( ju apare decat intr-un capitol/scena/parte). Poate fi pozitiv sau negativ, insa aceste roluri sunt mai bine definite in basme.
Apoi poti sa adaugi citate prin care sa demonstrezi cum ai ajuns la concluzia respectiva. De exemplu, X este inalt si bine facut, asa cum reiese din citatul: "Apoi veni X, un om inalt si bine facut, si se aseza pe scaun."
Cam asa ar trebui facuta. Sper ca ti-am fost de folos, bafta! happy

| DarKeR98 a răspuns:

Pai:
Personajul "x" este... (principal/secundar) si este caracterizat direct prin intermediul naratorului"citat", si indirect prin propriile gesturi (exemple), vorbe (exemple), si fapte (exemple).
Observam ca predomina portretul fizic/moral care este realizat printr-o mainere simpla/complexa.
Si dupa mai bagi din text: Cum este cutarescu bun/rau urat/frumos gras/slab, ce culoare au ochii, ce cul are parul. Asta e tot!

Întrebări similare