Salut.
Sadoveanu este autorul a peste 80 de opere literare. Când vezi lucrările lui, nu poți să te gândești decât la faptul că este un titan al literaturii române. În plus, a jucat un rol important în literatură. De exemplu, să luăm perioada interbelică. Romanul „Baltagul" a apărut în anul 1930, în același an cu „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" de Camil Petrescu. Păi ce caută un roman tradițional într-un an în care principalele romane sunt cele moderne, cu inspirație citadină și nu rurală? Într-un fel, Sadoveanu urmărește sfatul criticului George Călinescu, anume că România nu este pregătită pentru romanul de tip subiectiv. Așa apare „Baltagul", dar și alte opere obiective, precum: „Depărtări", „Măria Sa puiul pădurii", „Nunta domniței Ruxandra" etc. În plus, Sadoveanu este apreciat pentru viteza cu care scrie. Că tot eram la „Baltagul", autorul l-a scris în doar două săptămâni.
Deci... Sadoveanu nu doar că s-a impus în literatura română - prin revista tradițională „Sămănătorul", plus altele - ci și reprezintă una dintre cele mai importante figuri ale literaturii române.
Multumesc, dintre 5 persoane, doar tu mi-ai raspuns la intrebare!
Baltagul scris in doar doua saptamani? Sa-mi fie cu iertare, dar eu pe-asta n-o cred. A stat cineva langa el sa vada cat a durat?
Nu e un roman prea lung, plus ca este o adaptare la proza a operei Miorita, deci nici macar nu e 100% ideea lui, prin urmare nu e imposibil sa-l fi scris in 2 saptamani!
Stiu cat de lung e si chiar avand ca Miorita sursa de inspiratie, o perioada de doua saptamani mi se pare mult prea scurta.
Salut!
Nu este deloc imposibil. Păi să luăm alt caz. Unul de pe continentul american de data aceasta. Cartea „The Running Man" sau „Fugarul" De Stephen King are 317 pagini și a fost scrisă într-o singură săptămână! Una singură. Informația e cât se poate de reală. Poți să o cauți dacă dorești. Așa că dacă unui scriitor american i-ar luat șapte zile să scrie 317 pagini, de ce unui scriitor român nu i-ar lua două săptămâni să scrie 204 pagini? E cât se poate de adevărat. În plus, informația nu este luată din zbor. Am aflat-o în perioada liceului, de la profesoara mea de română. Sunt sigur că femeia, cu peste douăzeci și șase de ani în învățământ, știe ce spune. În plus, pe bune? 204 pagini sunt o nimic toată. De exemplu, o pagină are circa 300-400 cuvinte pe ea. Asta înseamnă că romanul are undeva pe la 71.000 de cuvinte. Dacă scrii 5000 de cuvinte pe zi ajungi la valoarea aceea. Și, crede-mă, pentru o lucrare ca aceasta, 5000 de cuvinte nu sunt multe. Există autori care zilnic scriu câte 2000-3000 de cuvinte. Păi dacă s-ar chinui și ar petrece puțin mai mult timp peste program, un autor ar ajunge și el la valoarea de 5000 de cuvinte pe zi. Desigur, tot procesul ăsta ar dura o zi întreagă, dar la final merită.
Într-adevăr!
Totuși, sursele de inspirație sunt de trei tipuri: folclorice, biografice și mitice.
Sursele folclorice se bazează pe trei balade populare: „Miorița", „Dolca" și „Șalga". Din „Miorița" se preia motivul transhumanței și al complotului, din „Șalga" se preia ideea câinelui credincios, iar din „Dolca" se preia tipul femei justițiare.
Sursele biografice sunt chiar experiența personală a autorului. Într-o călătorie prin Moldova, Sadoveanu s-a oprit la un han și acolo a auzit doi jandarmi vorbind despre uciderea unui cioban căruia i s-au furat oile.
Iar sursele mitice asociază o parte din povestea familiei Lipan cu legenda lui Osiris, fost rege al Egiptului. După ce Osiris este omorât de Seth, fratele său, Isis, soția lui Osiris, dă naștere unui fiu pe nume Horus. După ce copilul crește, femeia pleacă împreună cu el și cu un câine în căutarea ucigașului (adică în căutarea lui Seth). În toate picturile rupestre, Horus poartă în mâini o armă cu două tăișuri (așa cum face Gheorghiță în „Baltagul").
Deci, da. Sadoveanu a avut ceva inspirație atunci când a scris acest roman.
Dar ce intelegi mai exact prin "informatia e cat se poate de reala"? Cine sta langa oamenii astia sa vada cat de repede scriu? Profesoara ta de romana a citit la randul ei undeva. Cum poti verifica acea sursa? Poti sa scrii 5000 de cuvinte pe zi, sunt convins ca si eu as putea...dar oare ar fi calitate sau doar cantitate? Cand creezi o opera care sa dainuie peste decenii sau poate chiar veacuri, sunt convins ca nu o faci cu viteza de 5000 de cuvinte pe zi.
Expresia "MIE MI SE PARE" chiar nu-ti spune nimic?
Voi, tinerii, nu mai apreciati literatura clasica
Scriitori romani audiat mulți, faptul ca unii au intrat în rândul clasicilor înseamnă ceva...zic și eu.
Nixi mie nu-mi place 50shades, dar la o groaza de lume le place. Asa și tu cu supraaprecierea ta.
50 shades e prostie, de asta e atat de populara seria!
N-am spus ceva batut in cuie, am spus ca mi se pare mie ca as ar fi! Este o parere personala!
De la mine nu o sa auzi: "Voi, tinerii, nu mai apreciati literatura clasica"
o sa auzi, voi tinerii care aveti TARATE intre urechi si va lasati indoctrinati si in ziua de azi de un lider comuist... TRADATOR, care a fost Sadoveanu
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihail_Sadoveanu
"Deși a fost un susținător al monarhiei în timpul regimului autoritar al lui Carol al II-lea, își schimbă orientarea politică după cel de-al Doilea Război Mondial, făcând parte din Partidul Comunist Român. În această perioadă este numit președinte al Adunării Deputaților și face parte din cei cinci membri ai Prezidiului provizoriu al Republicii Populare Române, care a preluat conducerea statului după abdicarea regelui. Scrie în favoarea Uniunii Sovietice și a stalinismismului. Multe dintre operele și discursurile sale, printre care și romanul politic Mitrea Cocor, dar și celebrul slogan Lumina vine de la Răsărit, sunt de asemenea considerate ca propagandă în favoarea comunizării."
tipul a fost unul dintre aia 5 care l-au SANTAJAT pe rege sa abdice, ca altfel ar fi omorat tineri sa ii aiba regele pe constiinta
si acum e considerat marele scriitor, ca e clar ca UCIGASUL Iliescul l-a avut la suflet
Pai si de ce crezi ca e asa supraevaluat? mie nu mi se pare supraevaluat deloc si nu am auzit romani sa vorbeasca despre el.
Eu am o conexiune de familie cu sadoveanu, gradul al 3lea sau ceva de genu. L-am citit de cand eram mic si mi s-a parut o besina anemica, nu inteleg ce e mare lucru la cartiile lui. Si bunica-meu a fost scriitor de proza si sincer, toate cartile lui sunt la fel, oribile. Romania era cam disperata dupa orice talente pe vremurile alea
Asta îmi aduce aminte de o vorbă a lui Ion Heliade Rădulescu. În perioada pașoptistă, operele noastre erau atât de puține, la fel și scriitorii, încât le puteai număra pe degete. Apoi vine Ion Heliade și spune ceva de genul: scrieți, fraților, orice, dar numai scrieți! Nu am pus ghilimele pentru că nu sunt sigur că fix așa sună cuvintele omului politic. Deci cam da. Nu s-au schimbat prea multe. România are nevoie de mai mulți scriitori. Cel puțin asta cred eu.
Cam greu atata timp cat nu se castiga bani
AvalohAlyn întreabă: