Nu au fost traduse operele intr-o limba de circulatie internationala. Engleza sau franceza.
Inspiraţia, profesionalismul, experienţa, talent.
Tu ai impresia că după 50 de anul de comunism, în care s-a vorbit doar limba de lemn, si unde nu ştiam decât să aducem laude preai ubitului fiu al ţării şi academicenei de renume mondial, acum vrei să ne ridicăn dintr-o dată la nivelul mondial?
Cei care scriu acum încă îşi aduc aminte de cum pornea banda după pauza de masă, iar cei pe care îi aştepţi tu încă experimentează, până se vor apuca de scris mai durează un pic.
Și crezi că dacă acele cărți sunt în limba engleză, asta le garantează și succesul?
Am scris autori, se observă pluralul. La cum stă treaba cu cititul în România, pare că totul pornește de la promovarea proastă sau deloc a autorilor de la noi.
Ok, adresez altfel întrebarea. Să ne raportăm la țară. De ce crezi că nu sunt citiți autorii români în România? Și aici mă refer la autori contemporani. Deci, Rodica iese din schemă.
Comunismul nu are legătură. Așteptam un răspuns de genul: "Aceștia nu sunt promovați de publicul din țară"; "Un român din 10 nu a citit o carte în ultimii doi ani" și argumentele necesare. Da, pe vremea lui Ceașcă nu aveai libertatea de a scrie orice, dar nu este un argument pentru faptul că autorii români nu au succes și nu sunt promovați.
Rodica Ojog Brașoveanu a fost arestată pentru revoltă anti comunistă și a continuat să scrie după. Deci, tipa are succes și în zilele noastre. Aici făceam o mică paranteză la ce ai scris legat de comunism. Sunt prietena cu mulți autori și culmea, nu se încadrează la ce afirmi.
Sunt exemple numeroase in SUA, in care chiar cartile lipsite de profesionalism, inspiratie, talent au vanzari colosale, caci marketingul targetat si-a facut treaba cu brio. Voua vi se pare ca publicatiile recomandate acum pe site-urile de carti din Sua au vreo treaba cu talentul literar? Nici vorba. Scoaterea de carti pe piata e doar o alta metoda de a face bani. Mai profitabila pentru unii, mai de esec pentru altii. Insa, se pare ca unii "scriitori" americani stiu pe ce teme catchy sa mizeze atunci cand vor sa-si atraga fanii si milioanele. Romanii nostri scriitori trebuie sa inceapa sa invete cum sa-si vanda marfa. Iar pentru asta, trebuie sa iasa din globul de cristal al editurilor romanesti, caci acestea au ajuns in multe cazuri sa-i traga-n jos mai degraba decat sa-i propulseze (partea financiara). Nu putem uita nici de faptul ca romanii nu consuma literatura precum o consuma occidentul. Segmentul de clienti, deci este mult mai scazut in Romania. Ai un produs, dar nu prea ai clienti care sa ti-l cumpere? Atunci esti in pierdere.
Partea buna in aceasta situatie este ca Romania nu e o piata saturata in domeniul cartilor, deci inca mai sunt sanse de crestere. Oricum, deja vedem o inflatie de carti recent scoase pe piata de catre edituri, insa majoritatea de duzina, comparativ cu alte tari.
Sunt exemple numeroase in SUA, in care chiar cartile lipsite de profesionalism, inspiratie, talent au vanzari colosale, caci marketingul targetat si-a facut treaba cu brio. Voua vi se pare ca publicatiile recomandate acum pe site-urile de carti din Sua au vreo treaba cu talentul literar? Nici vorba. Scoaterea de carti pe piata e doar o alta metoda de a face bani. Mai profitabila pentru unii, mai de esec pentru altii. Insa, se pare ca unii "scriitori" americani stiu pe ce teme catchy sa mizeze atunci cand vor sa-si atraga fanii si milioanele. Romanii nostri scriitori trebuie sa inceapa sa invete cum sa-si vanda marfa. Iar pentru asta, trebuie sa iasa din globul de cristal al editurilor romanesti, caci acestea au ajuns in multe cazuri sa-i traga-n jos mai degraba decat sa-i propulseze (partea financiara). Nu putem uita nici de faptul ca romanii nu consuma literatura precum o consuma occidentul. Segmentul de clienti, deci este mult mai scazut in Romania. Ai un produs, dar nu prea ai clienti care sa ti-l cumpere? Atunci esti in pierdere. Partea buna in aceasta situatie este ca Romania nu e o piata saturata in domeniul cartilor, deci inca mai sunt sanse de crestere. Oricum, deja vedem o inflatie de carti recent scoase pe piata de catre edituri, insa majoritatea de duzina, comparativ cu alte tari.
Am scris autori, nu autor. Este totuși evident acel cuvânt. Ai scris despre el pentru că cineva a menționat numele lui mai sus. Acesta este singurul scriitor român pe care îl cunoști?
Tocmai. Un public pe măsură. Nu este promovat cititul în România. De aceea este greu să vinzi o carte.
Uită-te doar la ce mizerii se promovează în școli, și mai sunt și ridicate în slăvi. Mie mi-a lăsat un gust amar cu privire la autorii români. Mi-a creat impresia că nu avem autori de calitate și că toți scriu mizerii. Chiar dacă am avea, cum să ajungă să fie cunoscuți? În școli n-au loc de autorii de prin secolul 19 sau începutul secolului 20. Dacă mă duc la bibliotecă, normal că n-o să-mi iau cărți de la autori de care n-a auzit nimeni, doar pentru că sunt români, ci o să-mi iau de la autori cunoscuți, că am șanse mai mari să-mi placă, dacă n-am mai citit nimic de la ei. În schimb, dacă cunosc autorul, cu siguranță n-o să-l las deoparte pentru altul, doar pentru că e român.
Altă problema e calitatea operelor autorilor români. N-am auzit de un premiu Nobel pentru literatură să fie câștigat de un român. Nici de alte premii n-am auzit să fi câștigat autorii români, și asta mă face să mă îndoiesc de calitatea lor și nici măcar nu o să le citesc cărțile, având în vedere că timpul meu e limitat și există atâtea cărți bine pe care vreau să le citesc.
Vai, dacă nu ai auzit, nu înseamnă că nu există. Sunt mulți autori români care au câștigat concursuri. Înțeleg că numele Herta Muller este o enigmă. Acum că ai văzut numele scris aici, fuga și caută pe google despre ea. Dacă tot ai adus vorba despre premiul Nobel, ceea ce nici nu avea legătură cu subiectul. Google it!
Una-i sa promovezi cititul si alta-i sa promovezi cartea. Perspective diferite, dar cu acelasi scop. Sa zicem ca in SUA se promoveaza mai mult produsul (cartea, etc), iar in tari precum Finlanda, de exemplu, se promoveaza actiunea de a citi, la nivel de idee, de initiativa in educatia poporului.
Ce am vrut. Nu înțeleg de ce schimbi subiectul. Nu simt că trebuie să mă justific cu ceea ce am citit scris de un autor/ o autoare. Fie vorba între noi, numele ei este Herta, nu Hertha.
Herta Muller nu-i româncă. Până și numele îi este german. Dacă s-a născut în România, asta nu o face româncă. Până și Wikipedia spune că etnia ei este "șvabi bănățeni/ germanii din România" (https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Herta_Müller). Oricum, ai spus autori, nu autor. Am căutat pe Google și niciun român nu deține premiul Nobel pentru literatură. Dacă găsești tu ceva, pune un link.
Nici că-mi păsa prea mult cum o cheamă, mersi.
nici nu știu ce subiect am schimbat că ai aberat o grămadă pe aici.
Ce scriitori contemporani ai citit tu români?
din 'ce am vrut' reiese că nimic, nu te-ai eschivat prea bine...
Păi nu deține
și din toți scriitorii români care merită citit, tanti aia e jos de tot pe listă
Este o scriitoare născută în România. A studiat la școală limba română și germana.
Dacă s-a mutat în altă țară, asta nu o face mai puțin româncă.
Bailey întreabă: