Oamenii în general, mai ales românii. Un român citește în medie o carte pe an, pe când un german 16 în medie.
Am prieteni nemți și nu citesc deloc sunt curioasă cum sunt făcute statisticile astea. Dacă aproximează ei în funcție de cât se cumpără, e o prostie, în general oamenii nu citesc, iar cei pasionați cumpără cât pentru zece (și nici ei nu le citesc pe toate).
E o medie, probabil unii citesc sub 10 și alții peste 50 de exemplu. Oricum citesc mai mult decât noi.
Nu ai cum sa știi cât citesc oamenii în intimitatea odăii lor ei pot doar sa compare numărul de cărți cumpărate, ceea ce arată doar faptul că stau mai bine economic decât noi.
La noi se piratează in prostie și mulți sunt bibliofili doar in teorie, colecționează mult și citesc rar. Cei care citesc, nu cumpără neapărat (eu, de exemplu, și prietenul meu cel mai bun care citește dublu față de mine, m-am mai cumpărat o carte de 3 ani minim, am 6 biblioteci în oraș și e-reader). Bibliotecile alea cine le tine în picioare daca nu exista cititori?
Eu cred că peste tot citește doar o mână de oameni și asta e ok, e normal ca oamenii să aibă hobby-uri diferite.
E normal ca oamenii să aibă hobby-uri diferite, dar unii au doar unul singur: spartul de semințe în fața blocului.
Și ce?
Dacă te referi la cei nefavorizați, ei au alte lucruri pe cap. Nimeni nu va alege să citească în detrimentul unui joc video interactiv sau unui sport, unde îți dezvolți abilități mai importante.
Faci sport mai mult de 2-3 ore pe zi ca să nu ai timp să citești 30 de minute? Dacă ești sportiv de performanță atunci înțeleg că nu ai timp.
Eu fac sală, îmi place să ridic greutăți. Dar consider că trebuie să ne antrenăm și mintea, nu doar corpul.
De citit citesc continuu, nu mai suntem în 1900 toamna, citim nonstop pe telefon, tabletă, laptop, chiar și în autobuze pe televizor, deci poți să-ți cultivi și asta fără să aloci un timp expres.
Una e să citești o carte bună și alta e să citești știri și mesaje pe telefon sau la televizor.
Ce avantaj ai tu în fața unuia care nu știe să citească dacă nu citești? (Nu mă refer la tine personal, ci în general la cei pe care nu îi pasionează lectura)
Nu toate cărțile sunt ca cele pe care ne puneau profesorii să le citim la școală.
Te înțeleg îți place să citești. Acum încearcă să te pui și în pielea altor oameni, care fac alte activități, merg la sală, fac un sport, se joaca jocuri video, se plimbă, se uita la filme, fiecare activitate îți dezvoltă ceva, nu este obligat nimeni să citească, și nu înseamnă că cine nu citește este analfabet, asa cum un sportiv de performanță nu face mișto de restul care suntem praf.
Ai dreptate și tu într-un fel. Dar să fim serioși, majoritatea oamenilor stau pe telefon aproape toată ziua, se uită la televizor sau se duc să bea o bere cu prietenii. Dar cei care au alte activități care îi ajută să se dezvolte fizic sau mental au tot respectul meu chiar dacă nu le place să citească.
Nu e vorba pur si simplu de procesul de a citi, este vorba despre ce citesti, despre mesaj, despre calitatea povestii! Pe internet gasesti prea multe banalitati specifice ignorantilor!
Dacă vreau poveste mă uit la un film. Pe internet găsești și teoria cuantică a câmpurilor, chestii deloc banale, totul este să citești ce-ți place, chiar și banal...
De ce nu vor oamenii să facă o gramadă de alte lucruri benefice? Să mănânce sănătos, să facă sport, să învețe lucruri noi, să recicleze, să facă voluntariat, etc? Pentru că unii oameni nu văd beneficiile acestor activități, sau li se pare că beneficiile sunt mult prea puține, prea vagi și prea îndepărtate ca să merite efortul. Iar alții nu au posibilitatea să se dedice acestor activități pentru că sunt mult prea apăsați de griji și de nevoi ca să mai aibă starea si energia necesară.
De ce nu fac oamenii rebusuri dacă se știe că are atâtea beneficii? De ce nu fac puzzle-uri? De ce nu joacă șah? De ce nu învață matematică? De ce nu fac sport?
Orice om are timp să citească măcar 20 de minute pe zi
Cititul te ajută să ai un vocabular mai dezvoltat, mai multă imaginație, creativitatea, reduce stresul, anxietatea, depresia, cei care citesc trăiesc în medie mai mult, te ajută să te concentrezi și nu vei mai fi analfabet funcțional (adică vei reuși să înțelegi ce citești). Dar desigur, aceste beneficii vor apărea dacă citești zilnic, minim 20-30 de minute.
Cititul este la fel de important ca sportul.
Spui ca cititul reduce stresul, anxietatea, depresia. Da, asta in cazul in care te atrage aceasta activitate. Nu si in cazul in care iti propui ca trebuie neaparat sa citesti doar pentru ca asa stii tu ca este bine, dar nu te atrage in niciun fel aceasta activitate. Intr-un astfel de caz ar avea un efect contrar.
Mai bine citesti asta :
Mama noastra
Care eşti în TPU
Sfinţească-se nickname-ul Tău
Vie site-ul Ta
Facă-se moderatia Ta
Precum în realitate asa şi pe website
Răspunsurile noastre cele de toate zilele
Dă-le nouă astăzi
Şi ne iartă nouă înjurăturile noastre
Precum şi noi iertăm întrebările lui Alex Dorinel
Şi nu ne duce pre noi în suspendare
Ci ne izbăveşte de relian
Ca a Ta este FORTA
biciul şi ciomagul
În numele LUI RAY
Al lui suntserios
Al Sfântului Mosotti
Granini cu piersica -_-!
În numele corcodușei cu sare, amin.
Oamenii zilelor noastre sunt niste ignoranti, furati de banalitatea emisiunilor proaste si social media!
Nu stiu de ce nu vor alti oameni sa citeasca. Eu nu vreau sa citesc pentru ca sunt proasta si ma simt bine asa.
Nu cred că ești proastă din moment ce știi să scrii și să citești. Probabil doar nu ai descoperit încă genul de cărți care să îți placă.
Ma refeream ca ma simt bine cu mine la nivelul la care sunt. Nu ma intereseaza sa devin mai desteapta.
Am înțeles
Uite...prin citit mi-am exersat gramatica si imaginatia...
Citind intrebarea ta stau putin in dubii...
E vorba de citit cărți, nu întrebări și răspunsuri pe TPU. Iar întrebarea este pusă ca să aflu părerile oamenilor.
Am inteles asta.
Insa eu te intreb: crezi ca intrebarea ta este formulata corect dpdv gramatical?
Sincer mie imi suna aiurea insa poate ma insel eu.
Sună aiurea din cauza cuvântului "are"? Spune-mi ce crezi că e greșit. Am citit fiecare cuvânt și nu găsesc greșeala. Am pus "are" deoarece "cititul are beneficii", nu puteam să zic "cititul au beneficii", nu-i așa?
"Daca stiu ca cititul are multe beneficii" Cred ca formularea asta era mai fericita Sau poate ma insel? Oamenii stiu si cititul are...
Este prea greu, prea mult, necesită multă energie și reflecție. Mai bine citit un film.
Păi voiam să știu părerea voastră, acum fiecare face ce vrea. Dar totuși e o problemă că suntem pe ultimul loc în Europa la citit cărți, aceste e unul din motivele pentru care nu evoluăm (mai sunt și alte motive).
Rockzstar întreabă: