| ankankankank a întrebat:

Hey! Stiti cumva unde pot sa gasesc la ce latra grivei de marin sorescu?
Dau funda! happy

1 răspuns:
| vangaelis a răspuns:

"
La ce latra Grivei?
de Marin Sorescu

Luati-va de mana. Gata. Astazi mergem in Luna. Noi putem parasi planeta chiar daca nu e gata racheta. Fiindca, la urma urmei, o sa mergem in Luna pe jos, ca e drumul frumos. Ne uitam bine unde se vede o raza care arde subtire ca un pai, si ne vom tine de ea scai. Dincolo de zare, poteca o ia drept spre Soare. Acolo dam drumul baloanelor colorate, luate pentru orice eventualitate. Baloanele se-nalta, se-nalta si ne ridica-n sus ca-ntr-o balanta. In jurul nostru vom auzi cum rasar stelele, cu un fasait usor, parca se deschid umbrelele. Luna se va face tot mai mare, si la urma ne va rasari exact sub picioare.

Imi pare bine c-aveti incredere-n mine si faceti intocmai cum v-am spus, ca s-ajungeti sus. De altfel, iata, am si ajuns. Banuiam eu ca sunt vorba lunga sa v-ajunga, dar acum – asta-i buna! – nici nu stiu cand v-am palavragit pan' la Luna. Suntem pe steaua aia mare de stei, la care latra noaptea Grivei. De ce nu ne-a iesit nimeni in intampinare sa ne dea o floare? Fiindca aici nu sunt flori, nici animale, nici nori. De asemenea, e-adevarat, nu este aer de respirat.

Luna este un pamant neispravit. A-ncercat ea niste paduri si niste ape, dar nu i-au iesit. Asta-i situatia, n-ai ce-i face. Va trebui sa umplem noi Luna, ce mai incolo si-ncoace. Odata si odata, tot trebuia sa repare cineva jucaria asta stricata. Eu am sustinut de-atatea ori: noi, copiii, suntem cei mai grozavi inventatori. Nu e aer in Luna? Nu ne pasa, am adus de-acasa. Iata, dezumflam baloa­nele pe care le-am umplut cu vant, pe Pamant. S-a luminat cerul Lunii cu aer Asa, acum mai poate omul respira. Si se mai poate juca. In tara asta pustie, care straluceste ca o agrafa nu-s conditii omenesti de trai decat pentru girafa.

Ca ea intinde gatul ei lung in vant si paste iarba pe Pamant. Deci, prima etapa de populare a Lunii va fi care, ghici? Aducerea unei girafe de la cel mai apropiat circ aici. Am si adus-o eu, chiar in clipele acestea, ca sa scurtam povestea. Acum stiti ce e? Uite, mi-a mai venit o idee. Sa rugam frumos girafa asta sa ne care in­tr-o saptamana cele necesare pentru infiintarea vietii pe Luna. Pentru ca si asa ea tot seamana cu o macara. Ce aducem mai intai la noi? Asta va roade acum pe voi. Trebuie sa facem o lista in pri­vinta asta, realista. Dintre animale vom aduce numai strictul nece­sar. De exemplu, lupul nu-l vom aduce, ca e magar! Si uite, azi o floare, maine o privighetoare, azi un catel, maine un purcel, azi un ou, maine un bou, Luna se va umple de verdeata, de viata pana pai-maine dimineata."