Probabil cel mai cunoscut roman al literaturii germane pentru copii, Emil şi detectivii este o poveste aparent simplă, despre un băieţel dintr-un oraş de provincie plecat singur cu trenul la Berlin, care se transformă însă într-o aventură palpitantă, cu un hoţ şi nişte urmăritori mai puţin obişnuiţi.
Erich Kästner s-a născut pe 23 februarie 1899 la Dresda. A scris poezii, romane, povestiri, dar a devenit celebru în toată lumea mai ales datorită cărţilor sale pentru copii. Scriitorul s-a născut într-o familie săracă. Tatăl său era şelar (făcea şei pentru cai), iar mama casnică. Pentru a suplimenta venitul familiei, mama lucra din când în când ca frizeriţă. Erich Kästner a avut o relaţie foarte apropiată cu mama sa. După plecarea de la Dresda, îi scria mamei sale în fiecare zi.
Fundaaaaaaaaa
Nemţii au un cult pentru Erich Kästner, şi asta nu numai de dragul cărţilor sale pentru copii. I-am citit şi alte romane, scrise cu un talent şi o versatilitate literară care te fac să visezi frumos. Dar Emil şi detectivii mi-a rămas în amintire într-un sertar special. E o poveste pentru copii scrisă de un adult care nu se prosteşte şi care are încredere în inteligenţa cititorilor săi. N-am recitit cartea, aşa că e posibil să mă mai înşel la amănunte.
Un puşti dintr-un oraş de provincie e trimis la Berlin, la rude. Are ceva bani de buzunar şi un plic cu bani prins cu o agrafă de buzunarul hainei, o datorie pe care mama sa o plăteşte astfel. Mama lui Emil e coafeză, la fel cum a fost şi mama romancierului, iar în casa lor se vorbeşte des despre bani din cauză că banii lipsesc de cele mai multe ori. Sper ca te-am ajutat.
Funda?
FluturicaMicaMica întreabă:
mariusmania întreabă:
Numepublicuserneim întreabă: