Bull.Bull.Bull. Toata lumea repeta cu nesat aceiasi autori la recomandari. Ba, da' un pic de imaginatie, un pic de diversitate, nimic?!
Cartile din ciclul foarte intortocheat, dement si extrem de greu de inteles ale lui CR Zafon, adica "Umbra vantului" si "Jocul Ingerului". Cred ca ar fi mai bine sa citesti mai intai "Jocul Ingerului", sa ai ca reper ceva imposibil de depasit. E una dintre cartile care pot fi usor cele mai bune din lume, care imbina aproape orice t urnura ce poate fi luata de o carte, cu un semi-nebun debusolat, plus un nebun, despre care nu stii daca e de bine sau e de rau, plus multe alte detalii ascunse si tampite ale cartii. Foarte tampite, scapate de sub control si nebune. E una din putinele carti pentru care poti face o obsesie, in adevaratul sens al cuvantului, asa de mare obsesie, ca ti-e ciuda ca nu esti personajul principal.
Ca tot veni vorba de obsesii pentru carti, serveste si "Viata Cea Noua" a lui Orhan Pamuk. Un tip care, la fel ca mine, a devenit obsedat de o carte. Doar ca la el lucrurile au deraiat de pe sine cam mult.
"Eseu despre orbire" despre Saramago, carte care sa te ajute sa nu ramai "orb". Si as mai adauga "Miramar" a lui Naghib Mafhouz, un fel de "After Dark" mult mai bun, mai greu sau "Copiii arborelui de jacaranda" de Sahar Delijani, care, la fel ca toti musulmanii priceputi in literatura, reusesc sa strecoare in carte parfumul (sau mai bine zis duhoarea) specific locului, erei, dar mai ales, a cutumelor; carte tulburatoare, sa n-o citesti, daca nu iti plac cartile foarte bogate in detalii vizuale. Si, desigur, "Pianista" de Elfriede Jelinek, pentru ca sunt sadic si nesimtit, nu doar citit.
Acum depinde ce fel de romane iti plac: actiune, SF, fantastic, horror, thriller, avenura... M-am prins ca vrei sa stai departe de cartile romantice.
Daca esti fan thriller, iti recomand "In intuneric", de Mark Billingham.
Daca esti fan carti politiste, cartile Agathei Christie merg de minune!
Daca iti place fantasticul, iti recomand seria "Casa Noptii" de P.C. Cast, seria "Instrumente Mortale" de Cassandra Clare (au parti siropoase, dar nu multe, doar vreo 2 in fiecare volum, in rest actiune), "Fahrenheit 451" de Bradbury.
Mai incearca si "Cei trei muschetari" de Dumas + "Contele de Monte-Cristo".
Mai este si seria "Fratia pantalonilor calatori" - e super amuzanta, de calatorie si e pentru toate varstele, mai ales pentru adolescenti.
Daca iti place SF-ul, incearca seria "Dune", dar crede-ma ca ti se va parea destul de complicata, actiunea fiind foarte complexa.
Sper ca am ajutat.
Daca iti plac cele cu politisti si cadavre iti recomand :
-Dublura de Tess Gerritsen
-Tacerea de Michael Baden si Linda Kenney
-Unde esti? de Mary Higgins Clark
-cartile Agathei Christie
Daca iti plac cele de dragoste cu scene de sex incearca-le pe cele ale Sandrei Brown ( e cam perversa).De dragoste sunt si cartile lui Nicholas Sparks ( O plimbare de neuitat, Draga John). Marile sperante de Charles Dickens, Cuore inima de copil de Edmondo de Amicis si Singur pe lume de Hector Malot.Scrisoare de dragoste si Invitatie la vals de Mihail Drumes... sper ca te-am ajutat
Nu știu ce întelegi prin siropoase dar daca vrei un roman bun încearcă,, Tema pentru acasă'' de Nicolae Dabija
Numepublicuserneim întreabă: