Nu mă omor după Eminescu. Îmi plac doar câteva de la el: Odă în metru antic, Venere şi Madonă, Împărat şi proletar şi încă câteva care momentan îmi stau pe limbă, dar am un lapsus. Mai citesc şi Nichita Stănescu.
Prefer mai degrabă autorii străini. Preferatul meu all time e Edgar Allan Poe. Un romantism incredibil. Dacă ai plăcerea:
http://youtu.be/rf7aBCrfOQE
http://youtu.be/0K6-wO94-6I
Merci de likuri, asta a fost si scopul meu un schimb de experienta!
Când ai chef şi dacă obişnuieşti să citeşti de fel, să ştii că Poe are multe poeme bune. Plus că a fost şi-un prozator pe măsură.
Pe lângă apreciez şi multe poeme fără autor. Populare. Cele mai multe scandinave. Uite aici un poem suedez. E cântat, versurile datând de cam 1500 de ani. Pe clip le ai şi-n engleză.
http://youtu.be/z2kc570KwUs
Chestia ca nu prea stiu engleza, dar poezia se si,, simte''
Ummm... atunci degeaba ţi-am pus şi alea cu Poe. Dar găseşti traduse dacă stai şi cauţi, deşi nu e acelaşi impact ca în original. Eu "simt" poemul ăla pentru că ştiu şi suedeză destul de bine. Contează mult. Rezumat, e vorba despre un troll(o creatură mitică în folclorul nordic) ce vrea să se mărite cu un prinţ pentru a scăpa de iad şi pentru a deveni frumoasă din nou. Îi promite cadouri multe prinţului. Dar el o refuză pentru că e o creatură a Diavolului.
Uite pentru tine.
http://www.poezie.ro/index.php/poetry/161478/Corbul
Interesant si multumes pentru interes!
Gusturile nu se discuta
Stanescu imi place si mie!
"Gusturile nu se discuta"-Asa e.
Vad ca v-am starnit.Ma bucur!
Hm. Spre rusinea mea nu am citit inca romanul si nu prea am citit in general romane romanesti, deci nu-mi permit sa te contrazic. Prefer romanele scrise de autori straini, gen: Dostoevsky, Balzac, Agatha Christie, Stendhal (desi romanul "Rosu si negru" m-a dezamagit total), Margaret Mitchell, Sven Hassel etc.
Ţi-l recomand. Arată, printre muuuuuuulte altele, condiţia intelectualului român odată cu instaurarea comunismului. Recomand şi Gherla de Paul Goma sau Memoriile lui Tudor Greceanu, un aviator strănepot de boier cu o viaţă fascinantă. Poţi citi şi Arhipelagul Gulag de Alexandr Soljeniţîl. BIne, aici sunt puţin subiectiv. Ador istoria recentă, fie redată sub formă beletristică. Îmi plac şi cei amintiţi de tine, cu câteva excepţii. Agatha Christie am citit-o prin adolescenţă şi mi-a plăcut. Deja mi se pare pueril totul acum. Balzac are zeci de pagini de descrieri. Nu sufăr asta. Dar depinde de cititor, bineînţeles.
Da..chiar da. Ma bucur foarte mult cand reusesc sa am discutii de genul. Ma regasesc.
Ma bucur cand vad oameni pasionati de literatura.
Am citit si eu foarte mult in copilarie / adolescenta, pasiune mostenita de la tata..Citesc si acum, dar nu asa mult
Citeste,citeste doar ca lumea a trecut de la marii clasici la lecturile cartilor motivationale, contemporane sau la bestselleruri..Si eu am citit azi cartea Secretul.Deci se poate. Daca se vrea.
Iar poezie ca a lui Eminescu nu se mai gaseste! Mai ales starea romantica si nostalgica ce o ai citindu-i unele poezii.
Personal nu prea imi place poezia, prefer proza mult mai mult. Prin urmare sunt foarte putini poeti care imi plac. Baudelaire este unul dintre ei, mi-au placut aproape toate poeziile sale, la fel Ana Blandiana si Nichita Stanescu.
Am uitat de Lord Byron, William Blake sau Milton. Dacă o ţin pe amintite, postez până mâine. Promit că gata.
OOO vad ca am dat peste un,, devorator '' Bine asa nici nu am auzit de astia!
Nu m-abţin. Uit mereu de Samuel Taylor Coleridge. Preferata mea e THe RIme of the Ancient Mariner. E un poem incredibil despre blestemul unui marinar şi despre cum Viaţa şi Moartea au dat la zaruri pentru viaţa echipajului.
http://www.poetryfoundation.org/poem/173253
A fost adaptată şi pe muzică de una dintre cele mai mari trupe de heavy metal din lume:
http://youtu.be/t7zk4as9kzA
3:39
"Death and she Life in Death,
They throw their dice for the crew
She wins the mariner and he belongs to her now.
Then, crew one by one
they drop down dead, two hundred men
She, she, Life in Death.
She lets him live, her chosen one."
"Obligati de scoala sau din placere, nici nu mai conteza!"
Conteaza. Sa te puna la scoala sa citesti obligatoriu o carte, e ca si cum te-ar pune sa asculti obligatoriu o melodie care poate nu-ti place.
In ultimul timp l-am citit pe Edgar Allan Poe.
Ahh, poezia a fost pasiunea adolescentei si a studentiei mele! Inca citesc multa poezie, insa recunosc ca nu sunt prea atrasa de poezia contemporana! Imi plac mult, dintre poetii romani, Eminescu, Nichita Stanescu, Ion Barbu, Lucian Blaga, Bacovia, Minulescu... M-am indragostit pe la 17 ani de poezia franceza, cu precadere poezia simbolista, citind pe nerasuflate opera integrala a poetilor Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Paul Verlaine, Stephane Mallarme! Si, intotdeauna, am regretat ca nu cunosc limba franceza pentru a citi aceasta capodopere in original! Germanii Goethe, Schiller si Heine imi plac enorm, la fel si ''poetii lacului'', englezii Wordsworth si Coleridge! In viitor, intentionez sa-l citesc integral pe Esenin, din pacate pana acum am ctitit doar cateva poezii ale lui, insa e, intr-adevar, impresionant! Si multumim Angy pentru subiectul fascinant, provocator, a fost o adevarata placere pentru mine sa scriu despre aceasta mare pasiune a mea: poezia! O seara minunata!
Bogata colectie, bravo!
Sigur ca citim.Cel ma mult imi place acest mare, mare poem : https://www.youtube.com/watch?v=PrI4nwFeOw0
Da,da,daa
Cea mai frumoasa si populara poezie.mai toti o stiu, au invatat-o.
Corect, copilul nu prea are ce invata. Cum adica,, Catelus cu parul cret / Fura rata din cotet?''
Mai citesc poezie din când în când, dar destul de rar.
Eminescu, Bacovia, Arghezi, Goga...
Desi nu ma pasioneaza poeziile, l-ati uitat pe cel mai mare poet care a existat vreodata, Shakespeare, evident.
Nu era vorba de o insiruire a poetilor romani sau straini, ci de preferintele noastre in materie de poezie.
Urasc poeziile de mic, eu de obicei sunt cu limbajul trupului, negocierea... carti despre natura umana sa zicem/psihologie etc. Cea mai noua a fost "psihokilleri", pe care inca nu am terminat s-o citesc. Ultima terminata ar fi dezinformarea venita din vest.
Nus,eu citesc doar ce scrie pe net, nu-n niste hartoage care nu mai is la moda
Si de pe net poti citi poezie!
La scoala nu va obliga? Sau cand va da o tema,, rugati '' pe cineva sa va un rezumat la lectura care nu-ti ia mai mult sa o citesti?
Numai în secolul XXI şi la puşti de 13 ani găseşti mândria de a fi ignorant şi idiot. Vorbeşti degeaba, cu pereţii. Văd ei în vreo zece ani. Când or mătura pe străzi.
Da... parca vad ca si acolo va fi concurenta
Da' de unde stii tu ca-s la scoala?! Bine, bine, ai ghicit, is-n a 8-a, si nu ne pune niciodata sa ne omoram timpu' cu cititu', deci te rog \:
Am fler, crede-ma! Si modul tau de exprimare te,, tradeza''!
Desigur, nu va obiliga nimeni sa citesti.
Cum spunea un profesor de-al meu trebuie fie cineva si cu sapa.Nu doar cu mapa. Daca intelegi ce vreau sa spun!
Nu,nu inteleg, is prost Eeee, daca zici tu, desteptul pamantului, atunci...
Te cerţi cu un copil de 14 ani, pe bune?
Nu ma cert, ii atrag, subtil, atentia
Da ce atentie mi-ai mai atras ca si o sa stau sa citesc, beeeah, ca n-am altceva ce face :\
Nu ma omor dupa poezie,ce-i drept, spre rusinea mea.Dar citesc cateva opere scrise de Eminescu, Bacovia, Arghezii, Goga etc momentan nu imi vin in minte altele.In schimb cititul pentru mine este ca un drog.Desi am 13 ani si majoritatea copiilor de varsta mea stau mereu pe jocuri online,( metin, conter, Gta si altele) EU prefer sa citesc un roman, o carte politista, o carte since fiction. Acum vreau sa citesc Baltagul de Sadoveanu daca bine imi amintesc.Si multe alte carti am mai citit pe nerasuflate (in jur de 90/an ) putine ce-i drept dar incerc sa citesc cat mai mult
Mie sincer imi place I.L.Caragiale si Eminescu Citesc des si Stanescu.
E foarte important sa mai citesti
Se mai citeste.nu trebuie generalizat " nu se mai citeste azi". cunoasterea e o necesitate a fiintei umane, nu hobby.din pacate, cultura nu se promoveaza.dar cand vad in biblioteca oameni, mai vad o farama de speranta pentru carte