Mereu am presupus ca autorii au lasat loc de interpretat in diverse opere, sau chiar... au spus pur si simplu ce le-a trecut prin cap si au interpretat generatiile urmatoare, uneori poate chiar mai mult decat trebuia.
Dar bine, asta ca o paranteza. Legat de "Moarta caprioarei", da... ai dreptate, este ceva mai mult acolo, mai ales in cazul in care versurile sunt puse pe o melodie. Am inteles ca transmite o poveste care se vrea a fi cu subinteles
Tocmai despre această poveste aș vrea să aflu. Tu personal ce ai înțeles de acolo, Bogdane?
Incerc sa nu ma las afectat de aceste lucruri, pentru ca ma intristeaza destul de urat
Dar fiind si eu om... nu pot sa nu observ acea exprimare pe care o are despre lume si despre cruzimea lucrurilor referitor la cele din mediul inconjurator, atat necuvantatoare, cat si la cele lipsite de viata.
De obicei, în poezii și alte tipuri de opere literare autorii folosesc figuri de stil. Căprioara este o metaforă. Însă frumusețea artei e că fiecare are libertatea să o înțeleagă așa cum vrea și poate.
Tu cum înțelegi? Căprioara este metaforă pentru ce în ochii tăi?
Căprioara poate fi inocența, blândețea și umanitatea așa cum vrem noi să ne-o imaginăm, pură, care însă trebuie ucisă pentru a supraviețui într-o lume crudă. Este o secvență care deși poate fi strâns legată de copilăria autorului, se poate extrapola la tot ceea ce înseamnă viață lumească. Acea extrapolare cred că se face prin intensificarea tragediei, semn că o simplă idee a uciderii unei căprioare este de fapt aceeași idee din spatele tragediei acestei lumi.
Mie mi se pare că de multe ori se fac prea multe interpretări pe baza unor opere care nu vor să spună decât fix ceea ce spun.Probabil că ar râde de s-ar sparge un autor care a scris o poezie la beţie fără nici un sens şi ar vedea că peste zeci de ani oamenii i-au găsit înţelesuri profunde.
Posibil. Însă acesta nu pare o poezie scrisă la beție.
Și chiar cred că are un înțeles mai adânc.
Nu am zis că asta.
Cert e că nu poţi să ştii niciodată cert ce a simţit autorul atunci când a scris. Se fac doar presupuneri.
De acord. E vorba de interpretare în funcție de perspectiva fiecăruia.
Bunny ce întrebări anoste pui și tu. Mai ieși și tu afara din casa mandro :*
Dincolo de interpretările care îi pot fi acordate poeziei pe fond metaforic, aceasta are un puternic ecou autobiografic. Subscriu la ce a răspuns @romeo78 și adaug următoare sursă, în caz că nu te-ai întâlnit cu ea: https://youtu.be/tJBVjY3md-Q
Este vorba de un interviu luat Margaretei Labiș, sora poetului, în cadrul emisiunii Profesioniștii, moderat de Eugenia Vodă.
Seceta și foametea i-a împins pe cei din familia Labiș să consume raci pescuiți din mocirlă, iar cea mică, despre Margareta vorbesc, s-a îmbolnăvit, fapt ce l-a determinat pe tată să plece la vânătoare împreună cu fiul său, viitor poet. Bineînțeles, mult mai frumos povestește sora acestuia, decât ce aș putea eu să scriu aici.
Recomand interviul. E unul dintre preferatele mele. Ambele doamne au o voce caldă și este o discuție cât se poate de fluidă. Sunt tratate subiecte precum moartea prematură a poetului, la poetului, la doar 21 de ani, ascensiunea acestuia în lumea literară, Nicolae Labiș în stedenție, flerul și personalitatea sa, minunata relație frate-soră și ultimele momente de viață.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: