Iti insir doar autorii. Apoi gasesti tu pe biografiile lor si titlurile.
Alphonse de Lamartine, Alfred de Vigny, Alfred de Musset, Victor Hugo, Stendhal, Prosper Mérimée, George Sand, Alexandre Dumas (tatal), Madame de Staël, Chateaubriand, Émile Zola, Guy de Maupassant, Alphonse Daudet, Pierre Loti, Jules Renard, Jane Austen, Anne Brontë, Charlotte Brontë, Emily Brontë, William Somerset Maugham (exceptional!), Charles Dickens, Lawrence Durrell. cred ca pe o vara iti ajung.
Ai putea sa citesti carti de la niste clasici. Dostoievski este un scriitor foarte bun, care a scris niste romane foarte apreciate: Adolescentul, Fratii Karamazov (volumul 1+2), Idiotul. De asemenea, Dickens, Jules Vernes. Ai putea sa incerci si ceva scriitori romani (Rebreanu, Eliade), opere pe care nu le-ai fi inteles in clasa a 9-a, insa acum poti sa gasesti mai multe sensuri unei fraze.
Cartile mele preferate de la Eliade sunt "Maitreyi'' si "Nunta in cer''. Pe prima vad ca ai citit-o, incearc-o si pe cea de-a doua, e superba. De asemenea, iti recomand sa citesti si "Noaptea de Sanziene", "Isabel si apele diavolului'', ''Romanul adolescentului miop'' si continuarea sa, "Gaudeamus". E interesant si romanul-replica pentru "Maitreyi'', "Dragostea nu moare"", al Maitreyiei Devi. De asemenea, daca ai disponibilitate sa citesti o carte de non-fictiune, foarte complexa, alege "Istoria religiilor'' a lui Eliade.
Dintre romanele lui Rebreanu, pe langa ce ai citit in scoala, iti recomand "Ciuleandra'' si "Adam si Eva". De asemenea, "Padurea spanzuratilor'', daca nu ai studiat-o in liceu sau nu ai parcurs-o, atunci, cu atentie.
Din literatura universala, ti-as recomanda romanele lui Tolstoi, Hugo, Stendhal, Maupassant si Flaubert si cam orice din literatura clasica engleza.
Spor la citit!
Romanului adolescentului miop am citit-o si la fel si dragostea nu moare pe care o urasc, a stricat toata frumusetea romanului `maitreyi` mi-as dori sa nu o fi citit-o.
De la Stendhal am citit Rosu si negru iar de la Victor Hugo mizerabilii.
Tolstoi nu stiu sigur daca e autorul cartii Ana Karenina, am citit-o si pe asta iar de ultimii 2 nu am auzit.
Imi poti da niste titluri concrete si la cei din literatura universala, te rog?
De la Hugo mai poti citi "Notre-Dame de Paris" (minunata), "Oamenii marii", "Ultima zi a unui condamnat la moarte'', "Bug-Jargal'', "Omul care rade'' si poezie.
De la Stendhal, pe langa "Rosu si negru", "Armance'' si "Manastirea din Parma".
Tolstoi, da, e cel care a scris "Anna Karenina". Iti mai recomand, dintre cartile sale, "Razboi si pace'' si "Sonata Kreutzer''. Poate chiar si seria de romane "Copilaria.Adolescenta.Tineretea".
De la Maupassant, citeste "O viata'' si Bel-Ami'', dar si volumele de nuvele, iar de la Falubert, "Doamna Bovary'', "Salammbo'' si "Educatia sentimentala".
De asemenea, din literatura engleza, "Jane Eyre", "Profesorul'', "Shirley'' si "Vilette", de la Cahrlotte Bronte, "Agnes Grey" si "Necunoscuta de la Wildfell Hall'' de la Anne Bronte, "La rascruce de vanturi'', scrisa de Emily Bronte (romanul meu preferat), "Middlenmarch'' (George Elliot), "Femeia in alb" (Wilkie Collins), "Marile sperante'' si "David Copperfield" (Charles Dickens), "tess", "Jude nestiutul'', "Departe de lumea dezlantuita'', "Intoarcerea bastinasului'', "Primarul din Casterbridge'', scrise de Thomas Hardy, "Mandrie si prejudecata", "Ratiune si simtire'', "Emma", "Persuasiune"", de Jane Austen, "Portretul lui Dorian Gray'' (Oscar Wilde), ''Frankenstein'' (Mary Shelley), "Rebecca'' si "Golful francezului'' (Daphne du Maurier).
Multumesc mult de tot! Cateaa de aici le-am citit si mi-au placut mult, inseamna ca o sa-mi placa cel putin majoritatea! :3 Multumesc mult inca o data.
Sa ai o zi frumoasa!
O zi frumoasa si tie si lecturi inspirate!
MateiLazar întreabă:
RoxanaCaplan întreabă: