Detaliile tehnice sunt importante.
Cliseu numero unu: Vocabularul. Într-o pagină (da, o pagină) poţi să repeţi cuvintele (aşa cum făcea Agatha Christie) atâta timp cât o faci cu simţ dezvoltat al literaturii (care este un dar, şi foarte puţini îl au). Trebuie să ştii când să pui cuvântul, unde, după câte cuvinte, trebuie să ai ureche şi să simţi, efectiv, limba.
Ceea ce e cam riscant, şi dacă n-ai darul, se recomandă să ai vocabular.
Cliseu secundo: gramatica.
Dacă nu ştii gramatică, scrii degeaba.
Atunci când scrii o poveste, trebuie să ştii povestea personajelor: Cum a crescut fiecare, prin ce a trecut, ce prieteni are, ce ştie să facă, ce familie are...
Dacă personajele au trecut, vor scrie singure povestea.
Să faci o poveste cu personaje fără trecut, e ca şi cum i-ai sterge amintirile unui om în fiecare an.
E bine să ai un model în literatură. De fapt, e indicat.
Imaginaţia e cheia. Cu cât ceea ce scrii este mai inedit, cu atât v-a atrage mai mult oamenii.
Să ştii pentru ce categorie de vârstă scrii.
Să ştii să îţi vinzi povestea.
In primul rand ar trebui sa ai ceva de spus. Ceva important, nu o alta poveste de doi lei cu vampiri... si tot in primul rand, ar trebui sa stapanesti perfect gramatica si sa ai un vocabular bogat si usurinta si farmec in exprimare.
Un subiect aiurea sau fumat deja, o exprimare de copil naiv si o scriere agramata omoara in fasa orice tentativa literara.
Bafta!
Ei bine, trebuie sa ai rabdare, vocabular, idei bune si da, sa citesti, dar nu ca sa ai inspiratie pentru ca in momentul in care toate ideile iti vin pe baza a ceea ce ai citit, e ca si cum ai rescrie ideile altora si astfel ar deveni niste surse de inspiratie ceea ce nu e okay din unele puncte de vedere in sensul in care in acest mod literatura bate pasul pe loc si trebuie sa ai acel ceva inovator si genial care sa te desprinsa de literatura scrisa pana acum si sa te individualizezi.
Cel mai bine ar fi sa scrii cea ce simti, ^^ incearca sa citesti cat mai multe carti, asa o sa iti vina si tie inspiratie.
1mihai3 întreabă:
anonim2832004 întreabă:
Numepublicuserneim întreabă: