| Gillian a întrebat:

Pentru cei care au citit "Portretul lui Dorian Gray" al lui Wilde. Dorian era gay? happy
Am auzit acum ceva timp si nu imi prea vine a crede. Am zitit cartea. Nu mi-am dat seama.
Nu am vazut filmul, dar am vazut o secventa in care Dorian săruta un tip; nu am de unde să știu dacă era vreun personaj important. Dar asta nu apărea în carte!

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

In carte exista niste vagi aluzii, care sunt intelese numai de un cititor atent si avizat. In film ele au fost transformate in scene intregi fiindca s-a considerat ca asa e mai comercial, ca publicul larg nu va intelege niste aluzii voalate. Mai reciteste cartea, vei gasi niste discutii intre Dorian si Basil destul de sugestive, fara sa fie directe. NU mai imi amintesc detalii, sunt vreo 25 de ani de cand am citit-o, dar stiu ca am sesizat cateva pasaje care m-au facut sa imi pun intrebari (aveam 13-14 ani, nu am inteles chiar tot, dar clar mi-am pus intrebarea)

| Gillian explică (pentru Brigaela):

Sincer, mi se părea cam ciudată pasiunea asta a lui Basil pentru Dorian, dar nu m-am gândit atât de departe.

9 răspunsuri:
| Teffan a răspuns:

"Portretul lui Dorian Gray" este un roman scris de Oscar Wylde, si, da, contine scene erotice homosexuale.
Mai ales ca Oscar Wylde a avut relatii cu barbati, fiind bisexual.

| Gillian explică (pentru Teffan):

Numele lui era Oscar Wilde, nu ''Wylde'', iar eu am afirmat că am citit cartea. De ce nu se regăsește nicio scenă de care spui tu acolo?

| Teffan a răspuns (pentru Gillian):

Https://ro.wikipedia.org/wiki/Portretul_lui_Dorian_Gray

"Publicat prima dată în 1890 în revista Lippincott's, Portretul lui Dorian Gray a fost republicat în 1891, într-o variantă revizuită și extinsă de Wilde, care a eliminat anumite pasaje controversate "

Pasajele controversate probabil ca erau acele scene.

| Gillian explică (pentru Teffan):

Ok. Am înțeles.

| minrest a răspuns (pentru Teffan):

Nu contine. Da editia si pagina. Deduci continutul romanului din orientarea sexuala a autorului?

| minrest a răspuns (pentru Gillian):

De fapt, nu era homosexual. In Anglia Victoriana, relatiile de prietenie intre barbati erau diferite de cele de acum. Sa iti pese de evolutia unui prieten, sa il admiri, sa spui ca il iubesti chiar, erau lucruri normale si nu implicau nimic sexual. Evident, exista si acele aluzii subtile, despre care vorbeste doamna Brigaela, dar ele nu arata decat o posibila valenta a relatiei. Rolul lor e de a semnala celor initiati homosexualitatea autorului, nu a personajului.

| Teffan a răspuns (pentru minrest):

Am înțeles ca nu conține.
Am înțeles gresit, din articolele citite de mine care vorbeau de cartea asta, pentru ca vreau sa o incep si eu.
Nu am dedus nimic, ci doar asta am priceput din ce m-am documentat.

| minrest a răspuns (pentru Teffan):

Da, buna carte. Excelenta. Poate asta era parerea autorilor articolelor respective. Foarte interesanta metoda ta de a citi ceva critica literara inaintea cartii. Am sa incerc si eu asta. Salut.