Poate cineva sa gaseasca in format pdf cartea (este o carte care contine eseuri de subiectul 3 pentru bac, nu stiu din ce an este) care contine urmatoarea informatie:
Context
Prima nuvelă istorică din literatura română,,,Alexandru Lăpuşneanul" de Costache Negruzzi, aparține prozei romantice, fiind publicată în perioada paşoptistă, în primul număr al revistei,, Dacia literară" (1840).
Nuvela istorică are ca temă evocarea celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpuşneanul (1564 - 1569), un domnitor crud şi sângeros care luptă pentru impunerea autorității domneşti în fața boierilor, în Moldova secolului
al XVI-lea.
1. Ilustrarea a patru elemente de structură şi de compoziție ale nuvelei, semnificative pentru construcția personajului ales (de exemplu: acțiune, conflict, relații temporale şi spațiale, registre stilistice, perspectivă narativă, limbajul personajelor, particularități ale compoziției etc.)
Perspectiva narativă este obiectivă, cu narațiune la persoana a III-a. Naratorul omniscient, omniprezent, sobru, detaşat intervine rareori prin epitetele de caracterizare, prin care precizează ipostazele personajului (,,vodă",,,domnul",,,tiranul",,, bolnavul").
Titlul pune în lumină personalitatea puternică a personajului principal,
caracterul excepțional prin cruzimea sa.
Acțiunea nuvelei este pusă pe seama unor personaje ale căror caractere puternice se dezvăluie în evoluția gradată a conflictului. In funcție de rolul lor în acțiune, personajele sunt puternic individualizate, construite cu minuțiozitate (biografie, mediu, relații motivate psihologic) sau portretizate succint.
Timpul şi spațiul acțiunii sunt precizate şi conferă verosimilitate narațiunii. Nuvela începe cu întoarcerea lui Lăpuşneanul pe tronul Moldovei, în a doua sa domnie; acțiunea se petrece la curtea domnească și la mitropolie, ultimul capitol redând moartea domnitorului, patru ani mai târziu, în ceta-
tea Hotinului.
Conflictul nuvelei este complex şi pune în lumină personalitatea puternică a personajului principal. Principalul conflict este de ordin politic şi vizează lupta pentru putere între domnitor şi boieri. Conflictul secundar, între domnitor şi Moțoc (boierul care îl trădase), particularizează dorința de răzbunare a domnitorului.
Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (3.135.214.175) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro